Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Πανηγύρι εργολάβου...

Η Τίνα Μπιρμπίλη τελικά δεν τόλμησε να κάνει την ανατρο­πή και με μια απόφαση που χαρακτηρίζεται από τις περιβαλλοντι­κές οργανώσεις «έγκλημα κατά της Αττικής», έδωσε επί της ουσίας το πράσινο φως για να περάσει από την πίσω πόρτα η τεχνολογία της καύσης των απορριμμάτων στη χώρα. Η από­φαση του υπουργείου Περιβάλλοντος αφορά την Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων για την κατασκευή μονάδας βιολογικής ξήρανσης στη Φυλή, δυ­ναμικότητας 700.000 τόνων, απόφα­ση με την οποία πανηγυρίζουν μόνο οι «εργολάβοι των σκουπιδιών» που εδώ και χρόνια προσπαθούν να πλα­σάρουν τη συγκεκριμένη τεχνολογία.

Όπως επισημαίνουν με κοινή ανακοίνωσή τους τέσσερις από τις μεγα­λύτερες περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας, η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, το Δίκτυο Μεσόγειος SOS, η Greenpeace και το WWF Ελ­λάς, αποφασίστηκε «η πιο ακριβή δι­εθνώς επιλογή για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, αυτή της βιοξήρανσης και αναγκαστικά και της συνοδού θερμικής επεξεργασίας, που είναι επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία, την οικονομία και το περιβάλ­λον». Και όλα αυτά, όπως υπογραμμί­ζουν, «εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης στη σύγχρονη ιστορία μας, και ενώ όλοι οι πολίτες καλούνται να μειώσουν και να περικόψουν».

Απαράδεκτο βήμα προς την επιβο­λή της καύσης των σκουπιδιών θεω­ρούν και οι Οικολόγοι Πράσινοι την πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος και υπογραμμίζουν ότι «η εξέλιξη αυτή έρχεται να προκαταλάβει το νέο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής που μόλις ανέλαβε καθήκο­ντα και, με βάση τον “Καλλικράτη”, εί­ναι το αρμόδιο όργανο για τη διαχείρι­ση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων στην Αττική».

Συμφέροντα

Η απόφαση έγκρισης των Περιβαλ­λοντικών Όρων για την κατασκευή μο­νάδας βιοξήρανσης και θερμικής επε­ξεργασίας έρχεται μόλις λίγες ημέρες μετά το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του «Π» για το πώς ο σχεδιασμός για τη δι­αχείριση των απορριμμάτων έχει επί της ουσίας αφεθεί στις ορέξεις μεγά­λων οικονομικών συμφερόντων.

Η συνέντευξη του δρος Φίλιππου Κυρκίτσου, που δημοσιεύθηκε στις 6 Ιανουαρίου στο «Πράσινο Ποντίκι», ήταν άκρως προφητική για το μέλλον της διαχείρισης των απορριμμάτων, αφού ο πρόεδρος της ΟΕΑ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «το ΠΑΣΟΚ προε­κλογικά έβλεπε πολύ θετικά τις προ­τάσεις μας, σήμερα ως κυβέρνηση υποκύπτει στη λογική των ακριβών και προβληματικών έργων και επιλο­γών, κρυπτόμενη πίσω από τον ΠΕΣΔΑ Αττικής και κυρίως πίσω από τη μελέτη της απερχόμενης ηγεσίας του ΕΣΔΚΝΑ, η οποία με αδιαφανή και μη τεκμηριωμένα επιστημονικά δεδομέ­να επέλεξε το σημερινό μίγμα των πανάκριβων έργων για την Αττική».

Ασύμφορες

Η επιλογή της συγκεκριμένης με­θόδου χαρακτηρίζεται εξαιρετικά επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον και πανάκριβη σε μια εποχή ακραίας οικονομικής κρίσης.

Οι τέσσερις περιβαλλοντικές οργα­νώσεις στην κοινή τους ανακοίνωση αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι με τα σημερινά δεδομένα οι τεχνολογίες είτε της βιοξήρανσης - θερμικής επε­ξεργασίας, είτε μόνο της θερμικής επεξεργασίας των απορριμμάτων, εί­ναι ασύμφορες για τη χώρα και δεν πρέπει να επιλεγούν λόγω:

◆ του πολύ υψηλού επενδυτικού και λειτουργικού κόστους (συγκριτικά με ανακύκλωση - κομποστοποίηση - ΧΥΤΥ),

◆ περιβαλλοντικών προβλημάτων (εκπομπές επικίνδυνων αερίων και παραγωγή τοξικής στάχτης),

◆ της δέσμευσης των ΟΤΑ για σταθε­ρή παροχή μεγάλων ποσοτήτων απορ­ριμμάτων (συμπεριλαμβανομένων και ανακυκλώσιμων) προς καύση για με­ρικές δεκαετίες και άρα υποσκελισμό κάθε προσπάθειας για περαιτέρω αύ­ξηση της ανακύκλωσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περι­βαλλοντικές οργανώσεις χρησιμο­ποιούν για πρώτη φορά τόσο σκληρή γλώσσα, αφού χαρακτηρίζουν την επιλογή αυτή «έγκλημα και οικονομι­κό σκάνδαλο» που κάποτε πρέπει να σταματήσει, αφού διέπει τη διαχείρι­ση των απορριμμάτων στην Αττική για περισσότερα από 15 χρόνια.

Σφοδρή επίθεση

Ενδεικτικό των μεγάλων οικονομι­κών συμφερόντων που παίζονται με τα σκουπίδια ήταν και το γεγονός ότι οι τέσσερις περιβαλλοντικές οργα­νώσεις όταν είχαν παρουσιάσει την «Πράσινη Πρόταση» για τη διαχείρι­ση των απορριμμάτων είχαν δεχθεί σφοδρή επίθεση από μια από τις με­γαλύτερες εταιρείες του κλάδου, την ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε., συμφερόντων Μπό­μπολα.

Όπως είχε εξηγήσει στο «Π» ο πρό­εδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανα­κύκλωσης, η επίθεση δεν ήταν τυ­χαία, αφού «η ΗΛΕΚΤΩΡ είναι η βασική εταιρεία, που πουλάει την τεχνολο­γία της βιοξήρανσης, τεχνολογία που έχει επιλεγεί από τον ΕΣΔΚΝΑ για να γίνουν τρεις μονάδες σε Φυλή, Κερατέα και Γραμματικό. (…) Η βασική τε­χνολογία του ΠΕΣΔΑ, η βιοξήρανση, θέλει να παίρνει σύμμεικτο το σκουπί­δι για να το επεξεργάζεται και να πα­ράγει καύσιμο υλικό, που αποτελείται από οργανικά, χαρτί και πλαστικά.

Από το οργανικό μέρος και το χαρ­τί ελπίζει η ΗΛΕΚΤΩΡ να πάρει από όλους μας και επιπλέον επιδότηση από τον νόμο για τις ΑΠΕ, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Με αυτά τα δεδομένα είναι αυτονόητο ότι όταν εμείς μιλάμε για Διαλογή στην Πηγή μειώνονται κατά πολύ οι ποσότητες προς επεξεργασία στη βιοξήρανση και το καύσιμο υλικό χάνει πολύ από τη θερμογόνο αξία του.

Άρα, μετά θα καίγεται δύσκολα με αυξημένο κόστος στη μονάδα καύσης όπου θα πρέπει να πάει. Οπότε είναι πολύ φυσικό κάθε εταιρεία, που δι­αθέτει τέτοια ακριβή τεχνολογία, να μην θέλει τη Διαλογή στην Πηγή των απορριμμάτων και φυσικά να θεω­ρεί αυτές τις οικολογικές απόψεις ότι αντιτίθενται στα συμφέροντά της και να τις πολεμά».

Οι τέσσερις ΜΚΟ καλούν τον πρω­θυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυ­βέρνησης, τους υπουργούς Αποκέ­ντρωσης και ΠΕΚΑ, καθώς και τη νεοεκλεγείσα Τοπική Αυτοδιοίκηση να σταματήσουν άμεσα αυτό το έγκλη­μα και να αναθεωρήσουν πάραυτα τον περιφερειακό σχεδιασμό δια­χείρισης απορριμμάτων στην Αττική, ώστε να δώσουν προτεραιότητα στη μείωση των παραγόμενων απορριμ­μάτων, την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση.

Τα «ορφανά» εκατομμύρια

Στα δυσθεώρητα οικονομικά στοιχεία αναφέρονται και οι Οι­κολόγοι Πράσινοι, οι οποίοι επι­σημαίνουν ότι σήμερα στη Φυλή θάβονται 430.000 τόνοι έντυπου χαρτιού, μέρος του οποίου θα καταλήξει στο SRF που θα παρά­γεται από τη μονάδα βιολογικής ξήρανσης.

«Με τιμές 2010 το κόστος που πληρώνουμε για τη διαχείριση του 65% αυτής της ποσότητας στη Φυλή, είναι περίπου 12 εκατ. ευρώ. Αυτά τα χρήματα θα εξοικο­νομούνταν για τους κατοίκους της Αττικής, αν οι τόνοι αυτοί ανακυκλώνονταν. Αντιθέτως, αν οι ίδιοι τόνοι καίγονταν σε εργοστάσιο καύσης για ηλεκτροπαραγωγή, οι Έλληνες πολίτες θα πλήρωναν, περίπου, 26 εκατ. ευρώ επιπλέον για την παραγόμενη ενέργεια μέ­σω τέλους ΑΠΕ». Με απλά λόγια 38 εκατ. ευρώ θα άλλαζαν λοιπόν χέρια, «ασφαλώς όχι υπέρ του δη­μόσιου συμφέροντος».

Η θερμική επεξεργασία

Στις μονάδες βιοξήρανσης ή βιο­λογικής ξήρανσης γίνεται μηχανι­κή επεξεργασία των σύμμεικτων απορριμμάτων, όπου ανακτώνται μέταλλα και γυαλί και τα υπόλοι­πα (κυρίως χαρτί, πλαστικά και οργανικά) μετατρέπονται σε ομογενοποιημένο καύσιμο υλικό, που λέγεται SRF, το οποίο θα πρέπει να οδηγηθεί σε θερμική επεξερ­γασία σε ειδικές μονάδες καύσης ή πυρόλυσης ή αεριοποίησης.

Σύμφωνα με τους Οικολόγους Πράσινους, από την επεξεργασία 700.000 τόνων σκουπιδιών στη Φυλή «θα παράγονται 385.000 τόνοι SRF κάθε χρόνο, η καύση των οποίων θα οδηγήσει στην πα­ραγωγή τέφρας, που επίσης θα θάβεται σε ειδικό χώρο για επι­κίνδυνα απόβλητα». Η τέφρα είναι επικίνδυνο απόβλη­το λόγω της περιεκτικότητάς της σε υδράργυρο και άλλα βαρέα μέταλλα και άρα η επεξεργασία της πριν από την ταφή είναι ακρι­βότερη και θα πρέπει να γίνεται με ειδικές προδιαγραφές ασφα­λείας. Επιπλέον, παρά την πρόοδο της τεχνολογίας, η καύση αστικών αποβλήτων οδηγεί στην έκλυ­ση διοξινών, ενώ το ζήτημα της ομοιομορφίας στη μεθοδολογία συστηματικού ελέγχου των εκπο­μπών αυτών των ουσιών παραμέ­νει άλυτο ανάμεσα σε κράτη - μέ­λη της Ε. Ε.

http://topontiki.gr/article/13077
 
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: