Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Οικο - τρομοκρατία: Η νέα... ανύπαρκτη απειλή

Ειδική μονάδα για τον έλεγχο και την καταγραφή των οικολόγων ακτιβιστών διαθέτει το Ηνωμένο Βασίλειο. Ξοδεύονται μάλιστα εκατομμύρια λίρες ετησίως για την πρόληψη της «οικο - τρομοκρατίας», μίας ανύπαρκτης απειλής κατασκευασμένης από τις μεγάλες εταιρίες των οποίων τα συμφέροντα απειλούνται από τους ακτιβιστές.

Κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο ξοδεύονται 5 εκατ. λίρες σε ειδικό σώμα για την καταπολέμηση της «οικο - τρομοκρατίας», μίας απειλής που δεν έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει. Ακόμα και ο αρχηγός της μονάδας είχε δηλώσει το 2009: «Δεν είπα ποτέ ότι κάποιος οικολόγος πρόκειται να χρησιμοποιήσει ή έχει χρησιμοποιήσει βία». Πράγματι, με εξαίρεση τους ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων, δεν υπάρχει κανένα καταγεγραμμένο περιστατικό βίας από οικολόγους ακτιβιστές.

Μία από τις επιχειρήσεις της Εθνικής Μονάδας Πληροφοριών για τη Δημόσια Τάξη (NPOIU) ήταν η μυστική αποστολή του αστυνόμου Μαρκ Κένεντι ως μέλους σε ομάδα ακτιβιστών. Ο Κένεντι διέμενε επί επτά χρόνια με τους ακτιβιστές. Σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμα 15 αστυνομικοί συμμετείχαν στην αποστολή, χωρίς να αποκαλυφθεί ποτέ ο λόγος που κατασκόπευαν μία ειρηνική ομάδα οικολόγων.

Η NPOIU ελέγχεται από το Ένωση Διευθυντών της Αστυνομίας (Acpo), η οποία δεν είναι αστυνομική μονάδα, αλλά ιδιωτική εταιρία που δεν υπόκειται σε κρατικό έλεγχο. Λαμβάνει χρηματοδότηση από το κράτος χωρίς να είναι υπόλογη στο ευρύ κοινό, δημιουργώντας υπόνοιες ότι είναι όργανο μεγάλων ιδιωτικών εταιριών εναντίον των ακτιβιστών.

Μία άλλη μονάδα της Acpo, που αναγκάστηκε να υποχωρήσει μετά από αρνητικά δημοσιεύματα, είχε δημιουργήσει λίστα με ονόματα εξτρεμιστών που θεωρούνταν επικίνδυνοι. Αποδείχθηκε ότι τα περισσότερα από τα άτομα της λίστα ήταν ειρηνικοί ακτιβιστές με καθαρό μητρώο, οι οποίοι απλώς είχαν συμμετάσχει σε δημόσιες διαμαρτυρίες και συζητήσεις.

Ένας από αυτούς, ο 70χρονος φυσικός Πίτερ Χάρμπουρ βρέθηκε στη λίστα μετά από συμμετοχή του σε ειρηνικές διαμαρτυρίες για την αποξήρανση της λίμνης που βρισκόταν δίπλα στο σπίτι του. Η NPOIU διαθέτει παρόμοια λίστα, καταγράφοντας μέχρι και τις μετακινήσεις των ακτιβιστών. Ένας από του υποτιθέμενους εξτρεμιστές, επίσης χωρίς ποινικό μητρώο, έχει σταματηθεί 25 φορές από την αστυνομία έκτοτε, ενώ οδηγούσε το αυτοκίνητό του.

Είκοσι από τους ακτιβιστές που παρακολουθούσε ο Κένεντι καταδικάστηκαν με την κατηγορία «συνωμοσίας για οργισμένη καταπάτηση» επειδή σχεδίαζαν διαμαρτυρία σε ιδιοκτησία ηλεκτρικής εταιρίας. Το έγκλημα της «οργισμένης καταπάτησης» αποτελεί κατασκευή της συντηρητικής κυβέρνησης Μπλερ σε μια απελπισμένη προσπάθεια καταδίκης ειρηνικών ακτιβιστών. Ακόμα και ο δικαστής χαρακτήρισε τους καταδικασθέντες άτομα με «υψηλά κίνητρα». Η κυβέρνηση Μπλερ ήταν γνωστή για τις περιοριστικές πολιτικές της και την υποστήριξή συμφερόντων μεγάλων εταιριών, αντιμετωπίζοντας οποιονδήποτε αντιδρούσε ως εξτρεμιστή ή αναρχικό.

Ποιοι είναι λοιπόν οι εξτρεμιστές, ποιοι απειλούν τη δημόσια τάξη; Μία ομάδα ειρηνικών ακτιβιστών που νοιάζεται για το περιβάλλον ή μία κατασκοπική οργάνωση με δημόσια χρηματοδότηση που υποστηρίζει εταιρικά συμφέροντα και στιγματίζει αθώους πολίτες;

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: