Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Siemens: Μάχη για τα πορίσματα μέχρι τελευταία στιγμή

Σε περαιτέρω κοινοβουλευτική έρευνα μέσω προκαταρκτικής επιτροπής του σκανδάλου της Siemens, παραπέμπουν τα πολιτικά κόμματα, με την εξεταστική επιτροπή να ολοκληρώνει την τελευταία της συνεδρίαση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Τσόνογλου αποδίδει πολιτικές ευθύνες σε υπουργούς τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ. Αντιθέτως, το πόρισμα της ΝΔ θα αποδίδει πολιτικές ευθύνες μόνο σε υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

Χαρακτηριστικό του πορίσματος, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα, είναι ότι δεν γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα αδικήματα για τους υπό έρευνα πρώην υπουργούς, ενώ κι από την αρχική διατύπωση περί «συνέχισης της διερεύνησης της υπόθεσης για τυχόν ποινικές ευθύνες» με παρέμβαση του προέδρου της εξεταστικής Σήφη Βαλυράκη αφαιρέθηκε ο προσδιορισμός «ποινικές» και έμεινε μόνον «περαιτέρω τυχόν ευθύνες».

Στη συνέχεια και μετά την κατάθεση του πορίσματος, το προεδρείο της Βουλής θα ορίσει ημερομηνία συζήτησής του στην Ολομέλεια. Για να υπάρξει προκαταρκτική εξέταση θα πρέπει να γίνει ανάλογη εισήγηση από τριάντα βουλευτές, στην οποία θα πρέπει να αναφέρονται ρητώς και με σαφήνεια τα ονόματα όσων αφορά η νέα έρευνα, καθώς και τις πράξεις ή παραλήψεις που, κατά τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, είναι αξιόποινες, όπως και να μνημονεύονται οι διατάξεις που παραβιάστηκαν.

Τα δύο μεγάλα κόμματα συμφώνησαν τελικά στα πραγματικά περιστατικά,όχι όμως και στις ευθύνες προσώπων. Ειδικότερα η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Τσόνογλου προτείνει για τον ΟΤΕ περαιτέρω διερεύνηση και άλλων τυχόν ευθυνών, πέρα των πολιτικών, για τους Τ. Μαντέλη, Χρ. Βερελή, Γ. Παπαντωνίου και Νικ. Χριστοδουλάκη από το ΠΑΣΟΚ και Μιχ. Λιάπη και Γ. Αλογοσκούφη από τη ΝΔ.

Για τον ΟΣΕ, η Βάσω Τσόνογλου, προτείνει τους Χρ. Βερελή και Μιχ. Λιάπη, ενώ για την προμήθεια του C4I τον Γ. Παπαντωνίου από το ΠΑΣΟΚ και από την περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ τους Γ. Βουλγαράκη, Β. Πολύδωρα, Π. Παυλόπουλο και Χρ. Μαρκογιαννάκη.

Για τις προμήθειες στα εξοπλιστικά στον Άκη Τσοχατζόπουλο, για τις προμήθειες στο υπουργείο Πολιτισμού στον Μιχάλη Λιάπη και για το σκέλος της «συγκάλυψης» στους πρώην υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη και Γιάννη Παπαθανασίου, εξαιτίας της απομάκρυνσης του πρώην εισαγγελέα Γιώργου Ζορμπά και της υποβάθμισης της Αρχής για το "ξέπλυμα" χρήματος σε απλή επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών.

Από την πλευρά της, η ΝΔ καταλογίζει πολιτικές ευθύνες κατά του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, των πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ Άκη Τσοχατζόπουλου, Γιάννου Παπαντωνίου, Ν. Χριστοδουλάκη, Χρ. Βερελή, Τ. Μαντέλη, του πρώην υφυπουργού Ευάγγελου Μαλέσιου, καθώς και των νυν υπουργών Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου και Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή. Η αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτηρίζει «αποκλειστικά πράσινο σκάνδαλο» το σκάνδαλο της Siemens και «αδιαμφισβήτητη» την πολιτική ευθύνη του Κώστα Σημίτη.

Στην περίπτωση αποδοχής της πρότασής της από το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, όπως δηλώνουν στελέχη της, «δεν έχει καμία απολύτως αντίρρηση να εξεταστούν και τα πεπραγμένα και των δικών της υπουργών», αν και κρίνει ότι «δεν προέκυψε κανένα απολύτως στοιχείο εναντίον τους, αφού απλώς κλήθηκαν να υλοποιήσουν ήδη υπογεγραμμένες από το ΠΑΣΟΚ συμβάσεις». Σημειώνεται ότι για ώρα υπήρχε στις ενδεχόμενες προτάσεις της ΝΔ και το όνομα του νυν υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρηστου Παπουτσή για τη διαφυγή Γιούγκ, αλλά τελικά απεσύρθη.

Υπέρ της σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Siemens τάσσεται στο δικό του πόρισμα, το οποίο που δημοσιοποίησε το βράδυ της Πέμπτης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ωστόσο, δηλώνει απαισιόδοξος ότι θα αποκαλυφθεί η αλήθεια, ενώ επιτίθεται στα δύο κόμματα εξουσίας, κατηγορώντας τα για προσπάθεια συγκάλυψης, «παρασκηνιακές συνεννοήσεις» και έλλειψη βούλησης «να βγάλουν τους σκελετούς από τα ντουλάπια τους».

Ο κ. Παπαδημούλης δεν αναφέρεται σε ονόματα στο πόρισμα του, ωστόσο, επιφυλάσσεται να πει τη γνώμη του στην Ολομέλεια της Βουλής, σεβόμενος, όπως λέει, τη σοβαρότητα του θέματος, αλλά και το ρόλο του και αρνούμενος να συμπράξει «σε πρακτικές που εκφυλίζουν το κύρος των θεσμών και προσώπων, προσθέτοντας στο άγος των σκανδάλων και το άγος του ακραίου κυνισμού και της αναξιοπιστίας». Επιπλέον, κάνει λόγο για «το κορυφαίο οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο των τελευταίων δεκαετιών» στο οποίο είναι αναμεμειγμένα, «όχι μόνο τα πολιτικά πρόσωπα από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αλλά και τα ταμεία των δύο κομμάτων εξουσίας».

Την ίδια ώρα, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης,στο πόρισμά του, κάνει λόγο για τεράστιες ευθύνες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, και τάσσεται υπέρ της σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής για περαιτέρω διερεύνηση όλων των εμπλεκομένων πολιτικών προσώπων, που κατά καιρούς χειρίσθηκαν τη σύναψη συμβάσεων, την εκτέλεση τους και την παραλαβή των έργων.

Υπέρ της σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει περαιτέρω για τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της Siemens, τάχθηκε και ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κώστας Αϊβαλιώτης.

Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, όπως ανέφερε, διαφώνησε με τα πραγματικά περιστατικά που αναφέρονται στο πόρισμα της πλειοψηφίας και πρότεινε περαιτέρω έρευνα για τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Αναστάσιο Μαντέλη, την ανεξάρτητη βουλευτή Ντόρα Μπακογιάννη και τον βουλευτή της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: