Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Ο σύμβουλος, τα έργα και το ασυμβίβαστο

Σοβαρά ερωτήματα για ενδεχόμενο ηθικό και επαγγελματικό ασυμβίβαστο τίθενται σχετικά με νομικό σύμβουλο του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ), ο οποίος γνωμοδοτεί για σειρά σημαντικών ζητημάτων του Συνδέσμου και την ίδια στιγμή εμφανίζεται ως μέλος διοικητικού συμβουλίου εταιρείας συμφερόντων αναδόχου του ΕΣΔΚΝΑ!

Συγκεκριμένα, ο Ευάγγελος Χατζηγιαννάκης, που παρέχει τα τελευταία 12-15 χρόνια τις υπηρεσίες του ως εξωτερικός συνεργάτης στον αρμόδιο για τη διαχείριση απορριμμάτων φορέα, φέρεται να συμμετέχει, σύμφωνα με το ΦΕΚ 1155/11.2.2009, στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας ΒΕΑΛ Α.Ε. (Βιοαέριο Ενέργεια Ανω Λιόσια), αναδόχου του ΕΣΔΚΝΑ στην άντληση βιοαερίου από τον ΧΥΤΑ Φυλής.

Η ΒΕΑΛ Α.Ε. αποτελεί εταιρεία, το μετοχικό κεφάλαιο της οποίας ανήκει κατά 50% στην ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. -επίσης ανάδοχο συχνά έργων του ΕΣΔΚΝΑ- συμφερόντων ομίλου Μπόμπολα. Το υπόλοιπο 50% ανήκει στην αυστραλέζικη Energy Developments Ltd.

Πρόεδρος της ΒΕΑΛ είναι ο Αθανάσιος Κατρής (διευθύνων σύμβουλος ταυτόχρονα στην ΗΛΕΚΤΩΡ), ενώ αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος είναι ο Ντέιβιντ Κεντ. Στο ΦΕΚ, όπου αναφέρονται τα τρία μέλη του διοικητικού συμβουλίου που θα διοικήσουν την εταιρεία μέχρι 31.12.2013, ο Ευάγγ. Χατζηγιαννάκης εμφανίζονται ως σύμβουλος.

Ο ίδιος, σε σχετική ερώτηση της «Κ.Ε.», αποδέχτηκε ότι τα στοιχεία που αναφέρονται στο ΦΕΚ είναι τα δικά του, εντούτοις αρνήθηκε ότι αποτελεί μέλος του δ.σ. της εταιρείας. «Δεν γνωρίζω την απόφαση της γενικής συνέλευσης που με ορίζει μέλος του δ.σ. Ποτέ δεν συμμετείχα σε διαδικασίες της εταιρείας. Μόνο παλαιότερα ήμουν εκπρόσωπος της ΔΕΤΕΑΛΑ (Δημοτικής Επιχείρησης Τεχνικών Εργων Ανω Λιοσίων), όμως έχω παραιτηθεί εδώ και 6-7 χρόνια».

Η ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε., συμμετέχοντας σε κοινοπρακτικά σχήματα, κατασκευάζει τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων στο Γραμματικό, έχει αναλάβει τη λειτουργία του ΕΜΑΚ 1 (Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης Κομποστοποίησης) στα Ανω Λιόσια για τα επόμενα τρία χρόνια, με δυνατότητα χρονικής επέκτασης, καθώς και τη λειτουργία του Αποτεφρωτήρα Α.Ε. (μονάδας αποτέφρωσης ιατρικών αποβλήτων). Οι ανάδοχοι των παραπάνω έργων αναδείχτηκαν από διεθνείς διαγωνισμούς που προκήρυξε ο ΕΣΔΚΝΑ.

Ενα από τα σημαντικότερα έργα που έχει υλοποιήσει η ΗΛΕΚΤΩΡ μέσω της συμμετοχής της στη ΒΕΑΛ η εταιρεία θεωρεί την «κατασκευή και λειτουργία ιδιόκτητου σταθμού συμπαραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας από βιοαέριο στα Ανω Λιόσια Αττικής, ενός από τους μεγαλύτερους σταθμούς παγκοσμίως με εγκατεστημένη ισχύ 24 MWe».

Να.Β.
 
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: