Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Φουκουσίμα: 7,5 εκατ. φορές πάνω από τα όρια η μόλυνση στη θάλασσα

Έλεγχοι για ραδιενέργεια σε ιαπωνικά σχολεία


Η πλωτή εξέδρα,
χωρητικότητας 10.000 τόνων νερού




Μετρήσεις για τον εντοπισμό ραδιενέργειας στα σχολεία της βορειοανατολικής Ιαπωνίας, που βρίσκονται κοντά στον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, πραγματοποιούν οι αρχές της χώρας. Εν τω μεταξύ, ξεκίνησε τα ξημερώματα της Τρίτης η απόρριψη τόνων ραδιενεργού νερού στον ωκεανό, με ευθύνη της διαχειρίστριας εταιρείας Tepco, η οποία το βράδυ ανακοίνωσε ότι η διαρροή σταμάτησε. Η μόλυνση στη θάλασσα είναι κατά 7,5 εκατ. φορές πάνω από το όριο, όπως ανακοινώθηκε σήμερα.

Η τοπική κυβέρνηση της Φουκουσίμα διέταξε τη διεξαγωγή επειγουσών μετρήσεων σε 1.400 νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια μέχρι την Πέμπτη. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, οι Ιάπωνες γονείς από την 1η Απριλίου που ξεκίνησε το νέο ακαδημαϊκό έτος, απηύθυναν συνεχή ερωτήματα προς τις αρχές αν είναι ασφαλές να πηγαίνουν τα παιδιά τους στο σχολείο και να παίζουν στις σχολικές αυλές.

Η Tepco ξεκίνησε την Τρίτη την απόρριψη των πρώτων από τους 11.500 τόνους ραδιενεργού νερού που θα ριχθούν στη θάλασσα, 250 χλμ. βόρεια του Τόκιο, προκειμένου να εξοικονομηθεί περισσότερος χώρος για το ραδιενεργό νερό που εκλύεται στον πυρηνικό σταθμό. Το βράδυ ανακοίνωσε ότι η διαρροή ραδιενεργού ύδατος στον ωκεανό έχει σταματήσει.

Σύμφωνα με την εταιρεία, σε χθεσινή της ανακοίνωση, τα επίπεδα ραδιενέργειας σε αυτό είναι 100 φορές πάνω από το κανονικό, ωστόσο το νερό αυτό θεωρείται ελαφρώς ραδιενεργό. Σε σημερινή της ανακοίνωση, η Tepco είπε ότι ανίχνευσε επίπεδα ραδιενεργού ιωδίου 7,5 εκατ. φορές υψηλότερα από το νόμιμο όριο στο θαλασσινό νερό κοντά στην τσιμεντένια τάφρο που έχει υποστεί ρωγμή στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

Όπως ανακοινώθηκε από την εταιρεία, η κίνηση απόρριψης ραδιενεργού νερού στη θάλασσα, γίνεται προκειμένου να εξοικονομηθεί περισσότερος χώρος για το ραδιενεργό νερό που εκλύεται και στο οποίο τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι κατά πολύ υψηλότερα. Δεν υπήρχε άλλη επιλογή, εκτός από την απελευθέρωση του μολυσμένου με ραδιενέργεια νερού, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γούκιο Εντάνο.

Η απόρριψη του νερού αποφασίστηκε έπειτα από τις αποτυχημένες προσπάθειες να σταματήσει η διαρροή ραδιενεργού νερού από τη ρωγμή περίπου 20 εκ. σε ένα χώρο καλωδίων κοντά στον αντιδραστήρα Νο2.

Η κυβέρνηση προειδοποίησε ότι μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες για να τεθεί υπό έλεγχο η διαροή. Οι εργάτες άρχισαν να βάζουν μπογιά στο νερό για να εντοπίσουν άλλες πιθανές διαρροές από το σταθμό. Η Tepco θα προχωρήσει σε ελέγχους ακολουθώντας τη ροή του ύδατος ώστε να προχωρήσει σε φραγή της διόδου προς τη δεξαμενή που έχει υποστεί ρήγμα, σύμφωνα με τον Χιντεχίκο Νισιγιάμα, εκπρόσωπο της Υπηρεσίας Πυρηνικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας.

Η αλιεία απαγορεύθηκε σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων γύρω από τον πυρηνικό σταθμό.

Οι ιαπωνικές αρχές άρχισαν σήμερα να μετακινούν προς τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα μια τεράστια χαλύβδινη πλωτή πλατφόρμα με στόχο να αποθηκεύσουν στις δεξαμενές της νερό μολυσμένο από ραδιενέργεια. Η εν λόγω κατασκευή, η οποία αποκαλείται "mega-float", μετακινείται από το λιμάνι της επαρχίας Σιζουόκα, στο οποίο βρισκόταν, στη Γιοκοχάμα, όπου θα υποστεί προσαρμογές για να χρησιμοποιηθεί στον πυρηνικό σταθμό Νταϊίτσι της Φουκουσίμα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Jiji Press. Η πλωτή πλατφόρμα, η οποία πρόκειται να φτάσει στις 16 Απριλίου στη Φουκουσίμα, μπορεί να χωρέσει 10.000 τόνους. Έχει μήκος 136 μέτρα και πλάτος 46 μέτρα και χρησιμοποιούνταν σαν πλωτό νησί για διαγωνισμούς ψαρέματος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ασάχι, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας σκοπεύει να εκταμιεύσει έκτακτο κονδύλι ύψους 3 τρισεκατομμυρίων γεν (35 εκατ. δολαρίων), ως πρώτη δόση πρόσθετης δαπάνης στον προϋπολογισμό για την ανακούφιση των θυμάτων από την καταστροφή.

Εν τω μεταξύ, η μετοχή της Tepco, της διαχειρίστριας εταιρείας του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, κατέρρευσε σήμερα στο χρηματιστήριο του Τόκιο, εξαιτίας της απόρριψης στον ωκεανό των χιλιάδων τόνων ραδιενεργού ύδατος που προέρχεται από τους αντιδραστήρες του σταθμού. Η μετοχή της Tepco υποχώρησε κατά 18,10%, στο χαμηλότερο επίπεδό της εδώ και 60 χρόνια, σε ένδειξη των αμφιβολιών των επενδυτών για την ικανότητα της εταιρείας να καταβάλει τις αποζημιώσεις που θα της ζητηθούν. "Το ύψος των αποζημιώσεων πιθανότατα θα εκτιναχθεί με την απόρριψη του ραδιενεργού ύδατος", σχολίασε ένας χρηματιστής. Η εταιρεία αποφάσισε επίσης να καθυστερήσει επ΄αόριστον τη δημοσίευση του ισολογισμού της για το οικονομικό έτος Απρίλιος 2010- 31 Μαρτίου 2011, εξαιτίας των συνεπειών της καταστροφής που προκάλεσε ο σεισμός και το τσουνάμι.

Από τη Βιέννη, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Βιομηχανικής και Πυρηνικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας Κοϊχίρο Νακαμούρα ανακοίνωσε ότι οι ιαπωνικές αρχές δεν πρόκειται να επεκτείνουν προς το παρόν τη ζώνη εκκένωσης των 20 χλμ. από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα. "Για την ώρα δεν πρόκειται να την επεκτείνουμε. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε αυτή την απόφαση στο μέλλον", ανέφερε ο Ιάπωνας αξιωματούχος.

Παράλληλα, η ιαπωνική εταιρεία διαχείρισης του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα, Tokyo Electric Power Co, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αποζημιώσει τις τοπικές κυβερνήσεις για τις ζημιές που υπέστησαν από τη ραδιενέργεια και τις εκκενώσεις μετά το δυστύχημα στη Φουκουσίμα. Εκπρόσωπος της Tepco δήλωσε ότι ακόμη δεν έχει αποφασιστεί πόσες πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά θα αποζημιωθούν και ποιο θα είναι το ύψος της αποζημίωσης.

Την ίδια στιγμή ο απολογισμός των νεκρών από τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου έφτασε τις 12.157 και αγνοείται η τύχη 15.500 ανθρώπων. Περισσότερο από το 80% των σορών έχει αναγνωριστεί, ενώ κατά την τριήμερη επιχείρηση για την περισυλλογή των πτωμάτων είχε ως αποτέλεσμα την ανεύρεση 78.

Σύμφωνα με τις αρχές περισσότεροι από 161.000 άνθρωποι ζουν σε κέντρα εκκένωσης μετά το χτύπημα του τσουνάμι.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: