Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Φουκουσίμα: Εκτός ελέγχου η ραδιενέργεια στο υπέδαφος

Ίχνη ραδιενέργειας που είναι 10.000 φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο εντοπίζονται σε βάθος 15 μέτρων στο υπέδαφος κάτω από στις πυρηνικές εγκαταστάσεις Νταϊτσι στη Φουκουσίμα. Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει τον έλεγχο της Εταιρείας Ηλεκτρικής Ενέργειας του Τόκιο Tepco την ώρα που ξεκινά μεγάλη επιχείρηση για τον τον εντοπισμό σορών αγνοουμένων κατά μήκος των βορειοανατολικών ακτών της Ιαπωνίας.


Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας σχεδιάζει να αναλάβει τον έλεγχο της διαχειρίστριας εταιρείας του πυρηνικού σταθμού στη Φουκουσίμα Tepco, ενισχύοντάς την με ενέσεις ρευστότητας από τα κρατικά κεφάλαια, σύμφωνα με δημοσίευμα ιαπωνικής εφημερίδας. Η κυβέρνηση δεν προτίθεται ωστόσο να συμμετέχει με ποσοστό μεγαλύτερο του 50% στην εταιρεία διότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε επί της ουσίας κρατικοποίησή της, όπως δήλωσε ανώνυμος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Την ίδια ώρα, κατά τις επαφές που είχε με την ιαπωνική κυβέρνηση, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί αναφέρθηκε στην ανάγκη υιοθέτησης νέων κανόνων για την πυρηνική ενέργεια και πρότεινε να φιλοξενήσει μια διεθνή σύνοδο το Μάιο στο Παρίσι.

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ και η Γερμανία στέλνουν ειδικά ρομπότ προκειμένου να συμβάλλουν στις προσπάθειες που διεξάγονται στο κατεστραμμένο Νταϊτσί. Στόχος είναι να ελαχιστοποιηθεί η ανθρώπινη παρουσία στις πυρηνικές εγκαταστάσεις. Τα ρομπότ θα αναλάβουν να ελέγξουν τις πυρηνικό συγκρότημα και να αναλάβουν τις επισκευές. Τις επόμενες ημέρες στην Ιαπωνία φθάνουν 140 Αμερικανοί ειδικοί σε θέματα πυρηνικής ασφάλειας, όπως έγινε χθες γνωστό.

Στο μεταξύ, οι μετρήσεις ραδιενέργειας στο συγκρότημα της Φουκουσίμα προκαλούν βαθιά ανησυχία αφού ποσοστά ιωδίου-131 περίπου 10.000 φορές πάνω από το κανονικό εντοπίστηκαν στο υπέδαφος μέσα στο πυρηνικό εργοστάσιο. Η μέτρηση έγινε σε βάθος 15 μέτρων κοντά στον πυρηνικό αντιδραστήρα 1.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι εντοπίστηκε συγκέντρωση ραδιενεργού καισίου στο κρέας βοοειδών που σφαγιάστηκαν στις 15 Μαρτίου, σε απόσταση 70.000 μέτρων από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Επιχείρηση εντοπισμού σορών

Περίπου 17.000 Ιάπωνες και 7.000 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν αναλάβει τον εντοπισμό σορών κατά μήκος των βορειοανατολικών ακτών της Ιαπωνία, καθώς εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη 16.441 ανθρώπων μετά το τσουνάμι που δημιουργήθηκε από τον σεισμό των 9 βαθμών στις 11 Μαρτίου.

«Θα επικεντρώσουμε τις έρευνες κατά μήκος των ακτών, στις εκβολές των ποταμών και στις περιοχές που έχει καλύψει η θάλασσα. Οι σοροί που έχει παρασύρει η θάλασσα συχνά αυτήν την εποχή βγαίνουν στην επιφάνεια» δήλωσε κρατικός αξιωματούχος.

Οι έρευνες πάντως δεν θα καλύψουν τη ζώνη των 30.000 γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο Νταϊίτσι της Φουκουσίμα, εξαιτίας του υψηλού επιπέδου ραδιενέργειας. Τουλάχιστον 1.000 σοροί βρίσκονται ακόμα στη ζώνη αυτή, σύμφωνα με το πρακτορείο Kyodo που επικαλείται αστυνομικές πηγές. Οι σωροί αυτοί έχουν εκτεθεί σε υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας και οι αρχές αποφάσισαν να μην προχωρήσουν στην περισυλλογή τους.

Περίπου 28.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή αγνοούνται μετά την καταστροφή που έπληξε την Ιαπωνία στις 11 Μαρτίου 2011, σύμφωνα με επίσημο προσωρινό απολογισμό.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: