Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

WMO: Πρωτοφανής αραίωση της στιβάδας του όζοντος στην Αρκτική

Προειδοποίηση για πρωτοφανή αραίωση της προστατευτικής στιβάδας του όζοντος στην Αρκτική, λόγω των εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών που παρατηρήθηκαν αυτό το χειμώνα, απηύθυνε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός. Μάλιστα, όσο... μακρινό και αν ακούγεται κάτι τέτοιο, το φαινόμενο δεν αφήνει ανεπηρέαστη και τη χώρα μας, όπως λένε οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα του οργανισμού Μισέλ Ζαρό, έως τα τέλη του Μαρτίου είχε εξαφανιστεί το 40% του όζοντος στη στρατόσφαιρα, όταν η μεγαλύτερη αραίωση που είχε καταγραφεί έως σήμερα έφθανε το 30%. Η αραίωση αυτή - η γνωστή «τρύπα του όζοντος»- παρατηρείται κάθε χρόνο στην Ανταρκτική, όμως στην Αρκτική η κατάσταση δεν είναι τόσο ξεκάθαρη καθώς οι καιρικές συνθήκες στη στρατόσφαιρα είναι πιο δύσκολο να προβλεφθούν.

Οι παρατηρήσεις αυτές «αποτελούν ένα είδος προειδοποίησης ότι ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε πρόβλημα με την τρύπα του όζοντος», λέει η Φράνσις Σμίντλιν της NASA. Τα νέα δεδομένα δείχνουν αραίωση του «καλού όζοντος» σε μια έκταση 15 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων πάνω από τη Γη και, ενώ επίκεντρο αυτού του φαινομένου αποτελεί συνήθως ο Βόρειος Πόλος, οι επιστήμονες λένε ότι θα επεκταθεί ακόμη και μέχρι τη χώρα μας για κάποιες ημέρες.

Αυτό σημαίνει ότι ολόκληρος ο πληθυσμός του Καναδά, της Ευρώπης και μεγάλου τμήματος της Βορείου Αμερικής, θα μπορούσε να εκτεθεί σε υπεριώδη ακτινοβολία για μικρό χρονικό διάστημα, αλλά σε μεγάλο βαθμό.

«Ο βαθμός αραίωσης του όζοντος που παρατηρείται κάθε χειμώνα εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες», λέει ο Ζαρό. «Η αραίωση του 2011 δείχνει ότι θα πρέπει να παραμένουμε σε επιφυλακή και να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση στην Αρκτική για τα επόμενα χρόνια.» Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους των χωρών που επηρεάζονται να παρακολουθούν τα σχετικά δελτία των αρμοδίων αρχών.

Προειδοποίηση και για την Ελλάδα

«Τα αυξημένα επίπεδα της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας που μετρώνται στα μεγάλα γεωγραφικά πλάτη, αναμένεται ότι στις προσεχείς ημέρες θα παρατηρηθούν πάνω από τη Ρωσία, αλλά και πάνω από την Αλάσκα», δήλωσε ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Όζοντος, Χρήστος Ζερεφός. «Η αραίωση του στρώματος του όζοντος είναι εξαιρετικά μεγάλη και αναμένεται ότι στις προσεχείς μία - δύο εβδομάδες οι αέριες μάζες, οι οποίες θα κινηθούν από τα μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη προς τα μικρότερα, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, θα μεταφέρουν αέρα με πολύ ολίγο προστατευτικό όζον»

Αναφερόμενος στους κινδύνους, ο κ. Ζερεφός τόνισε ότι «έστω και αν είναι ακόμα Απρίλιος, χρειάζεται αυξημένη προσοχή στην έκθεση στον ήλιο, ιδιαίτερα δε για τα μικρά παιδιά» και πρόσθεσε ότι ασφαλής είναι η έκθεση πριν από τις 11 το πρωί και μετά από τις 3 το απόγευμα.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: