Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Προειδοποιούν ότι θα μας πάνε Ευρωδικαστήριο, για τα λύματα

Του ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΣΣΗ

Τον κώδωνα του κινδύνου, για επιβολή προστίμων και εκ νέου παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωδικαστήριο, κρούει ο επίτροπος Περιβάλλοντος της Ε.Ε. κ. Ποτότσνικ, εξαιτίας της απαράδεκτης, όπως τη χαρακτηρίζει, καθυστέρησης που παρατηρείται στην ολοκλήρωση των έργων επεξεργασίας αστικών λυμάτων σε 10 οικισμούς της Αττικής.

Απαντώντας, χθες, σε γραπτή ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, ο επίτροπος αναφέρεται στις μεγάλες καθυστερήσεις στα έργα επεξεργασίας αστικών λυμάτων σε Μαρκόπουλο, Αρτέμιδα, Ραφήνα, Κορωπί και Νέα Μάκρη, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι:

- Σε ό,τι αφορά τη Νέα Μάκρη, η τοποθεσία που επελέγη για το έργο απορρίφθηκε.

- Στους οικισμούς Λιτόχωρο και Λευκίμμη, οι εργασίες κατασκευής βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ στην Εδεσσα και στα Μέγαρα οι υποδομές επεξεργασίας αστικών λυμάτων έχουν μεν ολοκληρωθεί, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι λειτουργούν σωστά.

Ο επίτροπος αποκαλύπτει ότι η Κομισιόν θεωρεί μη ικανοποιητική αυτή την κατάσταση και γι' αυτό κίνησε διαδικασία, επί παραβάσει, αποστέλλοντας στις ελληνικές αρχές συμπληρωματική προειδοποιητική επιστολή στις 16.02.2010.

Αναφέρει, επίσης, ότι, σε ό,τι αφορά την επεξεργασία των λυμάτων στο Θριάσιο πεδίο (έργο που συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επειδή η Ελλάδα δεν συμμορφώθηκε με την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, απέστειλε στις ελληνικές αρχές συμπληρωματική προειδοποιητική επιστολή στις 7 Μαΐου 2010, με την οποία τις προειδοποιεί για ενδεχόμενη δεύτερη παραπομπή στο Δικαστήριο, εάν δεν υπάρξει συμμόρφωση με την πρώτη δικαστική απόφαση.

Σημειώνει, ακόμη, ότι ενώ η αρχική πρόβλεψη για την ολοκλήρωση των έργων στο Θριάσιο ήταν για το τέλος του 2009, οι ελληνικές αρχές ζήτησαν παράταση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2010.

sisour@orange.fr
 
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: