Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Κόλαφος για τον Δήμο Παλλήνης η απάντηση του κ. Γερουλάνου για τον Λόφο της Κεραίας

Όχι μόνο δεν παραχωρεί στο Δήμο Παλλήνης την έκτασή της στο Λόφο Κεραίας, αλλά η ΕΡΤ ζητά από τον Δήμο και τους κατοίκους αποζημίωση για εκτάσεις που ήδη έχουν παραχωρηθεί


Σε απάντηση της ερώτησης (Αρ. Πρωτ. 11261/15-02-11) που κατατέθηκε από τον Ανεξάρτητο Βουλευτή Αττικής, Βασίλη Οικονόμου, αναφορικά με τα Σχέδια του Υπουργείου για την αξιοποίηση της έκτασης των 38 στρεμ ιδιοκτησίας της ΕΡΤ στο Λόφο Κεραίας στον Γέρακα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, κ Τηλέμαχος Χυτήρης, μας κοινοποίησε τις απαντήσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ, όπου σημειώνεται ότι «αιτήματα εκποίησης ή παραχώρησης κυριότητας ακίνητης περιουσίας της ΕΡΤ ΑΕ δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν ιδιαιτέρως σήμερα που η ΕΡΤ καταβάλει μεγάλη προσπάθεια αξιοποίησης της περιουσίας της.

Η συγκεκριμένη έκταση ανήκει κατά κυριότητα στην ΕΡΤ. Κατά την ένταξη της περιοχής στο Σχέδιο Πόλης το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης της ΕΡΤ παρέμεινε εκτός σχεδίου πλην ενός τμήματος επιφάνειας 8057,59 τ.μ. το οποίο εντάχθηκε στο σχέδιο για την εξυπηρέτηση των αναγκών του σχεδίου πόλης και κατ’ επέκταση του νέου Δήμου Παλλήνης και όχι για την εξυπηρέτηση αναγκών της ΕΡΤ. Το τμήμα αυτό συνίσταται σε μια περιμετρική οδό, πρόκειται δηλαδή ουσιαστικά για ρυμοτόμηση του γηπέδου της ΕΡΤ. Επί του τμήματος αυτού η ΕΡΤ «όφειλε» εισφορά σε γη η οποία υπολογίστηκε από την Πράξη Εφαρμογής του σχεδίου στα 3653,79 τ.μ. Επειδή όμως πρόκειται για ρυμοτόμηση 8057,59 τ.μ. υφίσταται υποχρέωση τρίτων έναντι της ΕΡΤ για αποζημίωση της διαφοράς 8057,59 – 3653,79 = 4403,80 τ.μ. Σύμφωνα με την παραπάνω Πράξη Εφαρμογής, στην ΕΡΤ αποδόθηκε σε κοντινή απόσταση εντός σχεδίου οικόπεδο επιφάνειας 958,19 τ.μ, ενώ ο Δήμος Γέρακα και όμοροι ιδιοκτήτες οφείλουν αποζημίωση για το υπόλοιπο της διαφοράς (συνολικά 4403,80 – 958,19 = 3445,61 τ.μ.) Εξ αυτών τα 3395,45 τ.μ. είναι υποχρέωση του Δήμου Γέρακα (νέου Δήμου Παλλήνης) και τα 50,16 τμ είναι υποχρεώσεις όμορων ιδιοκτητών. Τα οικόπεδα αυτά δεν έχουν αποδοθεί ακόμα στην ΕΡΤ». Τέλος μας ενημερώνουν ότι η «ΕΡΤ ΑΕ δεν έχει προβεί σε καμία συμφωνία για την εκμετάλλευση της συγκεκριμένης έκτασης».

Από τις απαντήσεις του Υπουργείου και του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ προκύπτει ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία διάθεση να αλλάξει το «ειδικό καθεστώς λειτουργίας της ΕΡΤ» προς όφελος της κοινωνίας. Η ΕΡΤ αν και δεν έχει όπως ισχυρίζεται κάποιο σχέδιο για την αξιοποίηση της εν λόγω έκτασης αρνείται την παραχώρησή της στον Δήμο που θα μπορούσε να την αξιοποιήσει επ’ ωφελεία των κατοίκων και κατά συνέπεια του ελληνικού δημοσίου. Μάλιστα όχι μόνο δεν προτίθεται να παραχωρήσει την έκταση αλλά φαίνεται να προσανατολίζεται στην διεκδίκηση αποζημιώσεων για το τμήμα της έκτασης που παραχωρήθηκε προκειμένου να εξυπηρετήσει το Σχέδιο Πόλης της περιοχής. Είναι λοιπόν προφανές ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει σε αυτή την περίπτωση την ΕΡΤ ως ανεξάρτητη ιδιωτική εταιρεία. Σε άλλες περιπτώσεις βέβαια, όταν δηλαδή η ΕΡΤ δεν λειτουργεί ανταγωνιστικά προς τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, γεγονός που θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη για το δημόσιο, τότε η ΕΡΤ αποτελεί «δημόσιο αγαθό».

Ο Βουλευτής Αττικής, Βασίλης Οικονόμου, δηλώνει την πλήρη απογοήτευσή του για την συγκεκριμένη στάση της κυβέρνησης και δηλώνει ότι θα συνεχίσει να πιέζει μαζί με τους κατοίκους του νέου Δήμου Παλλήνης προς κάθε κατεύθυνση προκειμένου να αποδοθεί η συγκεκριμένη έκταση στον Δήμο και να αξιοποιηθεί προς το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας.

Σημείωση

Ο δήμαρχος Αθ. Ζούτσος οφείλει να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο και τους δημότες της Παλλήνης για τις ενέργειες της δημοτικής αρχής.

Αποδείχθηκε ότι οι "παρασκηνιακές" ενέργειες του κ. Ζούτσου δεν απέδωσαν...

Ο κ. Ζούτσος θα πρέπει να αποδεχθεί την πρόταση της Δημοτικής Οικολογικής Συνεργασίας για την δημιουργία πανδημοτικού μετώπου για την διεκδίκηση του Λόφου της Κεραίας από την ΕΡΤ ΑΕ.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: