Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Κομισιόν: Εσχατη λύση οι ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ

Εσχατη λύση χαρακτήρισε ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Γιάνες Ποτότσνικ, την υγειονομική ταφή των απορριμμάτων, τονίζοντας πως «η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει και πέρα από αυτή την επιλογή διαχείρισης αποβλήτων, να ξεφύγει από τους ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ και να φτάσει σε πιο σύγχρονες μεθόδους που βασίζονται στην ανάκτηση και την ανακύκλωση».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή, ο Ευρωπαίος Επίτροπος σημείωσε μεταξύ άλλων πως είναι απαραίτητο να μειωθεί η υγειονομική ταφή στη χώρα μας και να αυξηθεί η ανακύκλωση με χωριστή αποκομιδή και διαλογή στην πηγή. «Αυτό», τόνισε, «θα πρέπει να θεωρηθεί ως ευκαιρία γιατί μπορεί να δημιουργήσει και θέσεις απασχόλησης σε όλη τη χώρα. Επίσης θα πρέπει να διαδοθούν οι βέλτιστες πρακτικές».

Σύμφωνα με τον Επίτροπο, «η πρόληψη των απορριμμάτων είναι η πιο επιθυμητή λύση, μετά έρχεται η ανακύκλωση, η επαναχρησιμοποίηση και άλλοι τρόποι ανάκτησης, και σε ενεργειακό επίπεδο, με τελευταία και έσχατη λύση την Υγειονομική ταφή (ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ)». Δυνατότητα απόκλισης από την ιεραρχία αυτή υπάρχει, αλλά τα κράτη θα πρέπει να δίνουν βάσιμη αιτιολόγηση, διευκρίνισε ο κ. Ποτότσνικ, τονίζοντας πως σε περίπτωση που είναι αναπόφευκτη η δημιουργία νέων χώρων υγειονομικής ταφής, θα πρέπει να τηρούνται οι υγειονομικές προδιαγραφές για την ταφή των απορριμμάτων, με βάση την αντίστοιχη οδηγία.

Καταλήγοντας ο Επίτροπος Περιβάλλοντος γνωστοποίησε ότι τις επόμενες μέρες θα επισκεφθεί την Αθήνα προκειμένου να έχει εκτενείς συζητήσεις για το θέμα με τους αρμόδιους φορείς.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: