Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Όχι άλλο κάρβουνο! Να σταματήσουν τώρα τα έργα για τις λιγνιτικές μονάδες

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Παναγιωτάκης δήλωσε πρόσφατα πως έχουν ξεκινήσει οι εργασίες κατασκευής της νέας λιγνιτικής μονάδας στην Πτολεμαΐδα και πως σύντομα θα γίνουν τα εγκαίνια θεμελίωσής της. Οι Οικολόγοι Πράσινοι υπενθυμίζουν πως δεν υπάρχει καμία τεχνικό-οικονομική μελέτη που να υποστηρίζει πως η επένδυση αυτή θα είναι κερδοφόρα για τη ΔΕΗ και τους καταναλωτές (ακόμα και αν η ΔΕΗ συνεχίσει να μην επιβαρύνεται για τις επιπτώσεις του λιγνίτη στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον της περιοχής), πολύ περισσότερο συγκριτικά σε σχέση με άλλες εναλλακτικές, καθαρές επενδυτικές επιλογές της ΔΕΗ.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν με τον εντονότερο τρόπο να σταματήσουν άμεσα τα έργα κατασκευής της νέας λιγνιτικής μονάδας, τουλάχιστον μέχρι να παρουσιάσει η ΔΕΗ κάποια τεχνικο-οικονομική μελέτη που να υποστηρίζει πως η μονάδα αυτή θα βγάλει το 1,4 δις κόστος κατασκευής της και πως άλλες καθαρότερες εναλλακτικές επενδύσεις δεν είναι οικονομικά πιο ανταγωνιστικές.

Παράλληλα ζητούν να εγκαταλειφθεί κάθε σκέψη για κατασκευή ακόμα μίας νέας λιγνιτικής μονάδας στη Φλώρινα, όπως εξήγγειλε ο κ. Παναγιωτάκης, η σκοπιμότητα και οικονομική βιωσιμότητα της οποίας, άλλωστε, δεν προκύπτουν από πουθενά.
Η εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων,  δήλωσε σχετικά με το θέμα: «Δεν είναι δυνατόν 2 μήνες μετά την συνδιάσκεψη στο Παρίσι, να δηλώνει η ΔΕΗ νέα κατασκευή μονάδας και στόχους αύξησης της λιγνιτικής παραγωγής στο 35%.  Οι Οικολόγοι Πράσινοι υπενθυμίζουμε πως η Ελλάδα εξακολουθεί να μη διαθέτει Μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασμό και τονίζουμε πως αυτός πρέπει να βασίζεται τουλάχιστον στις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας και στις αναμενόμενες εξελίξεις του κόστους, τόσο των ενεργειακών πηγών όσο και του CO2».
Θεματική Ομάδα Ενέργειας των Οικολόγων Πράσινων

Δεν υπάρχουν σχόλια: