Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Οι εκβιαστές των ΜΜΕ - Ποτάμι: Δείξε μου τους φίλους σου…

Τα πρόσωπα που η ΕΛΑΣ συνέλαβε χθες για εκβιασμούς δημοσίων προσώπων, είναι ο Παναγιώτης Μαυρίκος, εκδότης της εφημερίδας «Ακρόπολη», ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Μουσάς και ο δημοσιογράφος και δικευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που εκδίδει την ηλεκτρονική εφημερίδα «Σοφοκλέους In» και τη free press εφημερίδα «Free Money», Χρήστος Φράγκος. Ο τελευταίος μάλιστα χθες το πρωί υπέγραψε κείμενο το οποίο αυτούσιο υιοθέτησε το left.gr σχετικά με τον ρόλο της google, προκειμένου να πέσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ!
«Ηθικά έκθετη» χαρακτηρίζει τη διοίκηση της δημόσιας τηλεόρασης με αν ανακοίνωσή του το Ποτάμι. «έκθετη» από το γεγονός ότι ο εκδότης εφημερίδας με ανύπαρκτη κυκλοφορία, ο οποίος συνελήφθη σήμερα με την κατηγορία του εκβιασμού, είχε υπογράψει με την ΕΡΤ συμφωνία αμοιβαίας συνεργασίας και μάλιστα κατά την προεκλογική περίοδο (9 Σεπτεμβρίου 2015)». Στη συνέχεια προσθέτει πως «το ότι πολλοί δημοσιογράφοι είχαν κινηθεί νομικά εναντίον του κατηγορώντας τον για συκοφαντία εις βάρος τους δεν ήταν λόγος να είναι πιο προσεκτικοί. Βόλευε άλλωστε γιατί οι περισσότεροι ασκούσαν κριτική στην κυβέρνηση.
Όσο για την ιστοσελίδα Left.gr που δημοσίευσε σήμερα στην πρώτη σελίδα "βαθυστόχαστο" άρθρο έτερου συλληφθέντος με τίτλο «Η Google μπορεί να ρίξει τον Τσίπρα» τι να πει κανείς. Δείξε μου τους φίλους σου...»

Σύμφωνα με ενημέρωση της αστυνομίας, οι παραπάνω αποτελούσαν μέλη εγκληματικής ομάδας η οποία φέρεται να προέβαινε σε εκβιασμούς με σκοπό την αποκόμιση χρημάτων μέσω κρατικής διαφήμισης. Μεταξύ των «θυμάτων» είναι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των πετρελαιοειδών, των τροφίμων, ενώ στην ατζέντα των εκβιασμών συμπεριλαμβάνεται η ΔΕΗ, αλλά και οργανισμός στοιχημάτων αγώνων. Η έρευνα που έκανε το τμήμα δίωξης εκβιασμών σε συνεργασία με τον «κοριό» της ΕΥΠ, έβγαλε «λαυράκια», όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος». Στην εξάρθρωση του κυκλώματος εκβιαστών έπαιξε καθοριστικό ρόλο ο «σούπερ κοριός» της ΕΛΑΣ, καθώς στην ογκωδέστατη δικογραφία υπάρχουν χιλιάδες σελίδες απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών.

Σύμφωνα με τα δικόγραφα, στα οποία υπάρχουν και καταθέσεις θυμάτων και προέδρων ΔΕΚΟ και τραπεζών, οι πιέσεις που ασκούσαν τα μέλη του κυκλώματος ήταν αφόρητες εκτοξεύοντας απειλές ακόμη και κατά ανήλικων. Μέχρι και 40 τηλεφωνικές κλήσεις την ημέρα πραγματοποιούσαν προς τα θύματα, ασκώντας ψυχολογική πίεση με βρισιές και απειλές, ώσΗ έρευνα ξεκίνησε μετά από καταγγελία στελέχους δημόσιας επιχείρησης το οποίο εκβίαζαν για να τους δώσει διαφήμιση λέγοντας πως όχι μόνο θα δυσφημήσουν την ίδια και τη δημόσια επιχείρηση, αλλά άφηναν να αιωρούνται απειλές κατά της οικογένειάς της και του παιδιού της.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναζητούνται κι άλλοι συνεργοί των τριών συγκεκριμένων ανθρώπων που έχουν ήδη συλληφθεί και μάλιστα αναφέρουν πως πρόκειται για δύο άτομα ακόμα που κινούνται στον ευρύτερο τομέα της δημοσιογραφίας και της διαφήμισης. Η υπόθεση αυτή ξεκίνησε από τον Μάιο του 2015, όταν σε ένα δημοσίευμα εφημερίδας του συγκεκριμένου εκδότη είχε προκληθεί σάλος και είχε οδηγηθεί σε παραίτηση διευθυντικό στέλεχος μίας ΔΕΚΟ. Οι εκβιασμοί όπως προκύπτει είχαν ξεκινήσει πριν από 9 χρόνια, αλλά μετά την παραίτηση αυτού του στελέχους άρχισαν οι έρευνες.

Αστυνομικές πηγές που επικαλείται το zougla.gr ανέφεραν ότι στα μέσα που διαχειρίζεται ο εκδότης ανέβαιναν συχνά αναρτήσεις και άρθρα που στόχευαν στην εκβίαση συγκεκριμένων προσώπων που βρίσκονται σε σημαντικές θέσεις με σκοπό την απόσπαση διαφημιστικών πακέτων και προστίθεται ότι ο ιδιοκτήτης της «Ακρόπολη» συχνά φιλοξενούνταν στη δημόσια τηλεόραση για σχολιασμό της επικαιρότητας, με την ΕΡΤ να δίνει συμψηφιστική διαφήμιση.
 eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: