Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Συγκρούσεις στην Τουρκία για την κατασκευή χρυσωρυχείου

Συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα, για δεύτερη συνεχή ημέρα, στο Αρτβίν της βορειοανατολικής Τουρκίας μεταξύ των δυνάμεων της τάξης και διαδηλωτών που αντιτίθενται σε ένα επίμαχο σχέδιο κατασκευής χρυσωρυχείου, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.
Μονάδα της αστυνομίας για την αποκατάσταση της τάξης διέλυσε κάνοντας χρήση δακρυγόνων περίπου 200 διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στον λόφο Τζεράτεπε, 10 χλμ. από το κέντρο της πόλης, για να διαμαρτυρηθούν για τη διάνοιξη χρυσωρυχείου σε αυτό τον φυσικό χώρο.

Ένας διαδηλωτής τραυματίστηκε, σύμφωνα με τον φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου. Περίπου 10 διαδηλωτές συνελήφθησαν, γράφουν τοπικές εφημερίδες.
Εδώ και ημέρες, εκατοντάδες κάτοικοι της Αρτβίν και των περιχώρων της πραγματοποιούν κινητοποιήσεις εναντίον του έργου κατασκευής ορυχείου του οποίου ηγείται ο όμιλος Cengiz Holding που διευθύνει πρόσωπο ταυ στενού περιβάλλοντος του ισλαμοσυντηρητικού προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ήδη χθες, οι δυνάμεις της τάξης παρενέβησαν για να απομακρύνουν τους διαδηλωτές που μπλοκάρουν την πρόσβαση στο χώρο αυτό.
Οι οικολογικές οργανώσεις, που έχουν την στήριξη βουλευτών της αντιπολίτευσης, θεωρούν "παράνομη" την έναρξη του έργου κατασκευής. Το 2014, η δικαιοσύνη είχε αρχικά αναστείλει τις άδειες εκμετάλλευσης του ορυχείου αυτού, προτού μια έκθεση για τις συνέπειες στο περιβάλλον επιτρέψει τελικά την έναρξη κατασκευής, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Τον Μάιο του 2013, η κινητοποίηση ελαχίστων οικολόγων που αντιτίθεντο στην καταστροφή μικρού χώρου πρασίνου στην Κωνσταντινούπολη, του πάρκου Γκεζί, εξελίχθηκε σε πρωτοφανές κύμα διαμαρτυρίας κατά της "αυταρχικής" και "ισλαμιστικής" παρέκκλισης του τότε πρωθυπουργού Ερντογάν. Επί τρεις εβδομάδες, το μαζικό κύμα διαμαρτυρίας είχε προκαλέσει κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση, πριν από την ωμή καταστολή του.

www.in2life.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: