Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Ευρωβουλευτής των Podemos καλεί τους λαούς της Ευρώπης να μην πληρώσουν τα δημόσια χρέη

Ένας διακεκριμένος Ευρωβουλευτής του αριστερού κόμματος των Podemos στην Ισπανία απεύθυνε χθες κάλεσμα υπέρ της μη αποπληρωμής των δημοσίων χρεών, μιλώντας κατά τη διάρκεια συμποσίου στη Μαδρίτη, στο οποίο συμμετείχαν κόμματα κι οργανώσεις του ευρύτερου αριστερού χώρου.  Ο Μιγέλ Ουρμπάν, στη διάρκεια της διάσκεψης με τίτλο «Η ΕΕ ως πεδίο μάχης» και στην οποία συμμετείχε ως ομιλητής ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάννης Βαρουφάκης, τόνισε πως η ΕΕ επιστρατεύει τα δημόσια χρέη «ως μία προσπάθεια για να καθυποτάξει τους λαούς της Ευρώπης. Και ενώπιον αυτής της υποταγής, μόνο μία λύση επιβάλλεται: η ανυπακοή!»
Ο Ευρωβουλευτής, που ήταν ένας από τους οργανωτές του κινήματος των Αγανακτισμένων στη Μαδρίτη, έδωσε σάλπισμα για ανυπακοή «στους δρόμους και στους θεσμούς», προσθέτοντας πως δεν είναι, ούτε δυνατόν, αλλά ούτε και νόμιμο, να αποπληρωθούν χρέη, τα οποία συνεβλήθησαν από διεφθαρμένες κυβερνήσεις. «Είναι μία ουτοπία να σκεφθεί κάποιος ότι εμείς πρόκειται να πληρώσουμε αυτό το χρέος. Αλλά δεν είναι μόνον ουτοπικό, είναι συνάμα και παράνομο», δήλωσε ο Ουρμπάν.
Η Ισπανία, το 2012, είχε συνάψει δάνειο 40 δισεκ.ευρώ με τις Βρυξέλλες για την εξυγίανση του καταρρέοντος τότε τραπεζικού της τομέα.
Από την πλευρά του, ο Βαρουφάκης—σε συνέντευξή του στον ενημερωτικό ιστότοπο El Publico—δήλωσε πως εύχεται να σχηματισθεί στην Ισπανία «μία κυβέρνηση που θα περιλαμβάνει το Podemos κι άλλες προοδευτικές δυνάμεις, οι οποίες θα εξαναγκάσουν το αρτηριοσκληρωτικό κι αυταρχικό καθεστώς των Βρυξελλών και της Φραγκφούρτης να υιοθετήσει νέες παραμέτρους καλλίτερες για όλους μας».
«Το χειρότερο που μπορεί να μας συμβεί θα ήταν να έλθουν οι Podemos στην εξουσία και να μην αλλάξει», πρόσθεσε ο Βαρουφάκης και κατέληξε λέγοντας: «εάν δεν το πράξουν οι Podemos στην Ισπανία, κι ελπίζω και πιστεύω ότι θα το κάνουν, τότε θα το κάνει κάποιος άλλος, διότι αυτό είναι μία ιστορική αναγκαιότητα».
www.enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: