Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Σχέδιο της Κομισιόν για την επαναπροώθηση των προσφύγων στην Ελλάδα

Ένα νέο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να πιέσει περαιτέρω την Ελλάδα όσον αφορά το προσφυγικό αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα Financial Times. Σύμφωνα με τις πληροφορίες των FT οι Βρυξέλλες θα πιέσουν την Αθήνα για να βελτιώσει τις συνθήκες για τους αναζητούντες άσυλο προκειμένου έτσι να γίνει ακόμα πιο εύκολο για τα κράτη-μέλη της ΕΕ να στέλνουν πίσω μετανάστες και πρόσφυγες στην Ελλάδα. Ανάμεσα στις παρατηρήσεις σύμφωνα με τους FT θα είναι και η σύσταση ειδικών οργάνων για την εξέταση των αιτήσεων για άσυλο. Με τον τρόπο αυτό, υποστηρίζει το δημοσίευμα, θα επανενεργοποιηθεί για την Ελλάδα η συνθήκη του Δουβλίνου που αναφέρεται στην απέλαση όσων ζητουν άσυλο στη χώρα υποδοχής.
Όπως παρατηρούν οι FT οι απελάσεις στην Ελλάδα έχουν πρακτικά απαγορευθεί από το 2011 όταν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων έκρινε ότι το σύστημα ασύλου στην Ελλάδα «ήταν ταπεινωτικό». Αυτή η de facto εξαίρεση της Ελλάδας από τους κανόνες της συνθήκης του Δουβλίνου έχει προκαλέσει πρόβλημα σε όλο το σύστημα, γράφουν οι Financial Times.
Η εφημερίδα σημειώνει ότι η Ελλάδα και άλλες χώρες στα σύνορα της Ε.Ε. έχουν κατηγορηθεί ότι αμελούν εσκεμμένα τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον κανονισμό του Δουβλίνου για να αποφύγουν την επιβάρυνση της συγκέντρωσης προσφύγων στο έδαφός τους.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι οι συστάσεις της Κομισιόν αποτελούν μέρος μίας ευρύτερης διαδικασίας αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, αν και σημειώνεται πως κατά ορισμένους η κίνηση αυτή στοχεύει στην αύξηση της πίεσης επί της Ελλάδας στη γενικότερη «μάχη» επί της μεταναστευτικής πολιτικής. «Το διαβάζω με πολιτικό τρόπο. Είναι ένας τρόπος να απειληθεί η Ελλάδα», αναφέρει χαρακτηριστικά πολιτικός αναλυτής που δεν κατονομάζεται.
Το αίτημα της Κομισιόν έρχεται μία εβδομάδα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Φεβρουαρίου, κατά την οποία θα ζητηθεί από χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία να αρνούνται την είσοδο στο έδαφός τους ανθρώπων που δεν έχουν υποβάλλει αίτηση ασύλου αν και είχαν την ευκαιρία. Αυτό αναφέρεται στο σχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου, όπως γράφουν οι «Financial Times».

Κάποιοι ερμηνεύουν την τελευταία κίνηση της Κομισιόν ως απόπειρα άσκησης μεγαλύτερης πίεσης στην Αθήνα, στην ευρύτερη μάχη για τη μεταναστευτική πολιτική. «Είναι ένας τρόπος να απειληθεί η Ελλάδα», ανέφερε πολιτικός αναλυτής μιλώντας στην εφημερίδα.

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: