Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Σφραγίσματα τέλος με ένα… χάπι – Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες!

Ένα προβιοτικό χάπι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μια μέρα στο μέλλον στην πρόληψη της οδοντικής κοιλότητας στα δόντια, επειδή θα μπορεί να ρυθμίζει το pH στο στόμα, σύμφωνα με επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Φλόριντα. Οι επιστήμονες εντόπισαν βακτήρια που διασπούν ουσίες στο στόμα και μπορούν να θέσουν υπό έλεγχο την λειτουργία άλλων βακτηρίων, που οδηγούν σε οδοντικές κοιλότητες και, μοιραία, σφραγίσματα. Όταν συσσωρεύονται βακτήρια στα δόντια και σχηματίζουν πλάκες, διασπούν τα οξέα των δοντιών. Η οξύτητα στο στόμα (το επίπεδο του pH) πρέπει να παραμένει ουδέτερο, αλλά με αυτήν τη διαδικασία αυξάνεται. Έτσι αυξάνεται και ο κίνδυνος για οδοντικές κοιλότητες και άλλες ασθένειες δοντιών και ούλων.
Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι υπάρχουν δύο χημικές ενώσεις στο στόμα, η ουρία και η αργινίνη, που, όταν διασπώνται σε αμμωνία εξουδετερώνουν τα οξέα στο στόμα. Η έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι στους οποίους αυτές οι ενώσεις διασπώνται πιο αποτελεσματικά, έχουν και λιγότερες οδοντικές κοιλότητες και, άρα, σφραγίσματα.
Για τις ανάγκες της νέας έρευνας, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Applied and Environmental Microbiology, οι επιστήμονες πήραν δείγματα οδοντικής πλάκας, απομόνωσαν πάνω από 2.000 βακτήρια, τα ανέλυσαν για να βρουν εκείνα που μεταβολίζουν την αργινίνη και κατέληξαν σε ένα συγκεκριμένο βακτήριο, που ονομάζεται Α12.

Εκτός από την ανάγκη για μεγαλύτερες μελέτες για τις επιπτώσεις της Α12 στο στόμα, καθώς και επιπλέον έρευνες για την καλύτερη κατανόηση και άλλων βακτηρίων που αλληλεπιδρούν με αυτό, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι αυτή η μελέτη ανοίγει νέες δυνατότητες για κάποιο νέο είδος θεραπείας, που θα εμποδίζει το σχηματισμό οδοντικών κοιλοτήτων με την αλληλεπίδραση με τα βακτήρια στο στόμα.
"Όπως μια θεραπεία με προβιοτικά για το έντερο προάγει την υγεία του πεπτικού συστήματος, ίσως θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε ένα προβιοτικό σκεύασμα από φυσικά ευεργετικά βακτήρια με υψηλή ικανότητα να διασπούν την αργινίνη", δήλωσε ο δρ Robert Burn, αναπληρωτής κοσμήτορας στο Κολέγιο Οδοντιατρικής του πανεπιστημίου της Φλόριντα.
www.upi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: