Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Οι κλεμμένοι θησαυροί του Μουσολίνι βρίσκονται πεταμένοι σαν σκουπίδια στα υπόγεια της Ρώμης

Κρυμμένοι στα υπόγεια της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας παραμένουν οι αμύθητοι θησαυροί που ο Μπενίτο Μουσολίνι, έκλεψε όσο βρισκόταν στο τιμόνι της Ιταλίας. Τα κατασχεμένα τιμαλφή αραχνιάζουν στα υπόγεια του κτιρίου, και περιμένουν να αξιολογηθούν και να αξιοποιηθούν, όμως το γεγονός ότι η Επιτροπή που είχε αναλάβει το έργο αυτό… βγήκε στη σύνταξη, πάγωσε τη διαδικασία.
Κοσμήματα, πολύτιμοι λίθοι, ράβδοι χρυσού, χρυσά μετάλλια και χαρτονομίσματα από τις διάφορες χώρες που επέλασε βρίσκονται στα θησαυροφυλάκια της τράπεζας, «σαν να ήταν οποιοσδήποτε σάκος από σκουπίδια», όπως γράφει το ιταλικό L’Espresso.

Τα κλεμμένα προέρχονται από τις περιουσίες οικογενειών που χτυπήθηκαν από το σεισμό του 1908 στη Μεσσήνη, από τον βασιλικό Οίκο της Σαβοΐας, αιχμαλώτους πολέμου και Εβραίους της Θεσσαλονίκης που είχαν διαφύγει στην Ιταλία με ότι μικρό και πολύτιμο μπορούσαν να μεταφέρουν μαζί τους.  Πριν από μία δεκαετία, το ιταλικό υπουργείο Οικονομίας συνέστησε επιτροπή για την εκτίμηση της αξίας των αντικειμένων, τον επαναπατρισμό τους αλλά και την αξιοποίηση τους, όμως το πρόγραμμα έμεινε στη μέση, γιατί η σύνταξη πρόλαβε την Επιτροπή.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: