Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

ΟΗΕ: Η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο

Η Υπάτη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), τονίζει ότι η χθεσινή συμφωνία ανάμεσα σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία για την επαναπροώθηση προσφύγων, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, έστω και αν η συμφωνία είναι προσωρινή
Ο Βενσάν Κοστέλ, περιφερειακός διευθυντής για την Ευρώπη της Υπάτης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες δήλωσε πως η δέσμευση της Ευρώπης για μετεγκατάσταση 20.000 προσφύγων σε διάστημα δύο ετών, σε εθελοντική βάση, παραμένει «ανεπαρκής».  Παράλληλα, υπογράμμισε, ότι «η συλλογική απέλαση ξένων πολιτών απαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Μια συμφωνία που θα ισοδυναμεί με καθολική επιστροφή σε μια τρίτη χώρα δεν συνάδει με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο».
Τέλος, τις ανησυχίες της εξέφρασε και η UNICEF, μέσω της εκπροσώπου της Σάρα Κρόου, που ξεκαθάρισε ότι δεν γίνεται τα παιδιά να απαναπροωθούνται σε εδάφη που είναι επικίνδυνα. «Η θεμελιώδης αρχή "μην κάνετε κακό" πρέπει να εφαρμόζεται σε κάθε βήμα της διαδρομής» δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου η εκπρόσωπος της UNICEF Σάρα Κρόου. Αυτό σημαίνει πρώτα και κύρια ότι το δικαίωμα του παιδιού να αξιώνει διεθνή προστασία πρέπει να διασφαλιστεί. Τα παιδιά δεν πρέπει να επαναπροωθούνται αν αντιμετωπίζουν κινδύνους στους οποίους περιλαμβάνονται η κράτηση, η αναγκαστική στρατολόγηση, η εμπορία ή η εκμετάλλευση», αναφέρει χαρακτηριστικά η Κρόου.

www.thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: