Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Παραπέμπεται σε δίκη ο Μαρκογιαννάκης για προστασία των «νταήδων» Γιακουμάκη

Το Συμβούλιο Εφετών Ιωαννίνων παραπέμπει τον Χρήστο Μαρκογιαννάκη σε δίκη, θεωρώντας τον ηθικό αυτουργό για την παραμονή των τριών σπουδαστών στην Εστία της Γαλακτοκομικής Σχολής, ενώ έπρεπε να έχουν αποβληθεί από το ξεκίνημα της φοίτησής τους γιατί δεν κάλυπταν τις προϋποθέσεις για να μένουν εκεί... Τί λέει, αλήθεια, γι’ αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Συγκεκριμένα, τον πρώην υπουργό της ΝΔ Χρήστο Μαρκογιαννάκη, αλλά και τους τότε υπεύθυνους της Γαλακτοκομικής Σχολής και της Εστίας, παραπέμπει σε δίκη βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Ιωννίνων, καθώς προέκυψε ότι 8 μήνες πριν την εξαφάνιση του Βαγγέλη Γιακουμάκη, έπεσαν στα μαλακά τρεις φοιτητές της Σχολής, οι οποίοι είχαν προκαλέσει φθορές στους χώρους της Εστίας.
Πρόκειται για τρεις φοιτητές οι οποίοι συμμετείχαν στην περίφημη ομάδα των Κρητικών που είχε κάνει τον βίο αβίωτο στον 21χρονο σπουδαστή που πριν από ένα χρόνο, περίπου έφυγε από τη ζωή.Ειδκότερα, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Εθνος της Κυριακής» οι υπεύθυνοι της Σχολής φέρονται να έριξαν στα μαλακά έναν από τους φοιτητές που είχαν προκαλέσει φθορές στη σχολή και, σύμφωνα με το βούλευμα, είχε προηγηθεί τηλεφώνημα - παρέμβαση του Χρήστου Μαρκογιαννάκη, πρώην υπουργού αλλά και βουλευτή Χανίων. Οι τότε υπεύθυνοι της Γαλακτοκομικής Σχολής και της Εστίας παραπέμπονται σε δίκη για πλημμεληματικές κατηγορίες παράβασης καθήκοντος, ενώ ο πρώην βουλευτής αντιμετωπίζεται ως ηθικός αυτουργός της συγκεκριμένης παράβασης καθήκοντος, αλλά και μίας ακόμη.

Στο βούλευμα, αναφέρεται ότι, με παρέμβαση του κ. Μαρκογιαννάκη, δόθηκε η δυνατότητα να μείνουν άλλοι δύο φοιτητές, πέραν του φοιτητή για τον οποίο έκανε το τηλεφώνημα, για δύο σχολικές χρονιές δωρεάν στην εστία της Γαλακτοκομικής Σχολής ως οικότροφοι, παρόλο δεν είχαν τέτοιο δικαίωμα. Στο βούλευμα το οποίο αποκαλύπτει το «Εθνος της Κυριακής» αναφέρεται ότι ο πρώην βουλευτής θέλοντας να προσπορίσει παράνομο όφελος στους τρεις φοιτητές που κατάγονταν από την Κρήτη, εξασφάλισε την παραμονή τους στην εστία, ενώ δεν δικαιούνταν να είναι οικότροφοι, με ζημιά του Δημοσίου, αφού επιβαρύνθηκε με τη στέγαση, διατροφή και εκπαίδευσή τους.
Επίσης, μέσα από το δικόγραφο προκύπτουν παρεμβάσεις του πρώην βουλευτή  λίγες ημέρες πριν συνεδριάσει το Πειθαρχικό της Σχολής, τον Ιούνιο του 2014, όπου θα εξετάζονταν οι φθορές που είχαν κάνει οι τρεις σπουδαστές σε κοινόχρηστους χώρους της σχολής, χαράζοντας τα ονόματα των χωριών τους σε τοίχους.
Οι τρεις φοιτητές, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Το Εθνος της Κυριακής» θα είχαν αποβληθεί από την Εστία της σχολής, όπως είχε γίνει και με άλλους που έκαναν μικρότερες φθορές και φασαρίες, αν δεν είχε προηγηθεί τηλεφώνημα-παρέμβαση του Χρ. Μαρκογιαννάκη. Στο βούλευμα σημειώνεται ότι υπήρξε τηλεφωνική σύνδεση (από γραμματέα της Βουλής) του Χρ. Μαρκογιαννάκη με τον διευθυντή της σχολής, στο οποίο ζητήθηκε επιείκεια για τον πρωταγωνιστή σπουδαστή και να μην αποβληθεί. Τονίζεται πως το τηλεφώνημα για την ηπιότερη αντιμετώπιση παραδέχθηκε και ο κ. Μαρκογιαννάκης, αφού παρακλήθηκε γι' αυτό από τους γονείς του νεαρού.
Κατόπιν, ο διευθυντής ενημέρωσε για το τηλεφώνημα τα υπόλοιπα μέλη του Πειθαρχικού, κι ενώ είχαν αποφασίσει αρχικά να προχωρήσουν σε αποβολή των τριών από την Εστία, έβαλαν τελικά ελαφρύτερη ποινή, 3ήμερης αποβολής από τα μαθήματα και αποκατάστασης των ζημιών. Ο διευθυντής της σχολής και η υπεύθυνη της Εστίας υποστήριξαν ότι δεν επηρεάστηκαν από το βουλευτικό τηλεφώνημα και ότι η χαμηλότερη ποινή μπήκε, γιατί ο ένας ήταν ανήλικος και αν αποβαλλόταν από την εστία δεν είχε πού να μείνει, αφού οι δικοί του ήταν στην Κρήτη.
Ωστόσο, το δικαστήριο απέρριψε το επιχείρημα, γιατί το Πειθαρχικό μπορούσε να βάλει χαμηλότερη ποινή μόνο στον ανήλικο ή να ειδοποιήσει τους γονείς του. Επίσης, συμπληρώνει ότι οι 2 από τους 3 σπουδαστές είχαν και στο παρελθόν παραβατική συμπεριφορά στη σχολή κι ότι σε άλλους είχαν επιβληθεί αποβολές από την Εστία και για μικρότερα παραπτώματα. Το βούλευμα τελειώνει με το ότι οι «παραβάσεις καθήκοντος της παραμονής χωρίς δικαίωμα στην εστία και της ελαφρύτερης πειθαρχικής ποινής έγιναν με προτροπές, πειθώ και φορτικότητα του πρώην βουλευτή που επηρέασε κι έπεισε τα αρμόδια όργανα να ανεχθούν τη μη αποβολή τους από την εστία».
Στην ογκώδη δικογραφία η οποία έχει σχηματιστεί για τον θάνατο του άτυχου σπουδαστή προκύπτει μέσα από μαρτυρικές καταθέσεις ότι και οι 3 φοιτητές ήταν ανάμεσα στην παρέα των Κρητικών (όχι σαν πρωτοπαλίκαρα) που «πείραζαν» για μεγάλο διάστημα τον άτυχο νέο.
Το τηλεφώνημα στον τότε διευθυντή της Σχολής είχε γίνει τουλάχιστον 8 μήνες πριν από την εξαφάνιση του Βαγγέλη, χαρακτηρίζοντάς το ως μια ανθρώπινη ενέργεια σε ανύποπτο χρόνο που δεν έχει καμιά σχέση με bullying ή βασανισμούς και απέδωσε την πράξη του σε μια απλή προσπάθεια να μην αποβληθεί από τη σχολή ένα παιδί χαμηλών οικονομικών δυνατοτήτων. Την αρχική του δίωξη την είχε αποκαλέσει «χονδροειδώς μεθοδευμένη πολιτική δί
www.koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: