Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Ποιοί αγόραζαν τα θέματα των εξετάσεών τους;

Φάμπρικα «αγορασμένων» πτυχίων στην Ιατρική του ΑΠΘ; Ξεκίνησε εισαγγελική έρευνα σε βάθος τριετίας, για κύκλωμα που διέθετε τα θέματα των εξετάσεων σε φοιτητές έναντι 500 ευρώ κάθε φορά. «Εχουμε διασφαλίσει την τρύπα του συστήματος», λέει η διοίκηση του ιδρύματος.  Η υπόθεση ήρθε στο φως και μπήκε στο μικροσκόπιο του εισαγγελέα Διαφθοράς Θεσσαλονικης, Αχιλλέα Ζήση, μετά τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε πριν από μερικές ημέρες ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Αλέξανδρος-Αναστάσιος Γαρύφαλλος.
Η αναφορά του στηρίζεται σε ανώνυμη καταγγελία που έφτασε στον ίδιο με τη μορφή ανώνυμης επιστολής, η οποία αποδίδεται σε φοιτητή.  Σύμφωνα με αυτήν, φοιτητές δέχτηκαν τηλεφώνημα-πρόταση προκειμενου να περάσουν συγκεκριμένα δύσκολα μαθήματα εφόσον κατέβαλλαν χρήματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για χρονικό διάστημα περίπου ενός έτους, απροσδιόριστος ακόμη αριθμός φοιτητών της Ιατρικής κατέβαλλε «φακελάκι» κατά περίπτωση, που κυμαινόταν από 300 έως 500 ευρώ τη φορά, ώστε να εξασφαλίσει τα θέματα των εξετάσεων σε ορισμένα δύσκολα μαθήματα, προκειμένου να τα περάσει.

Κατά τις ίδιες πηγές, στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκεται διοικητικός υπάλληλος του ιδρύματος, ο οποίος «τρυπούσε» τα θέματα των εξετάσεων αφού αυτά κατετίθεντο από τους καθηγητές μερικές ημέρες νωρίτερα σε σχετική βάση δεδομένων της σχολής. Εφόσον αυτές οι καταγγελίες ευσταθούν, εύλογα τίθεται το ερώτημα τι έκταση είχε λάβει το φαινόμενο και πόσοι φοιτητές κατόρθωσαν να πάρουν τελικά πτυχίο κατ' αυτόν τον τρόπο... «Λαδώνοντας».
Επίσης, στο σημείο αυτό είναι μάλλον δύσκολο να μη σκεφτεί κάποιος ότι αυτοί που δίνουν «φακελάκι» για να παραβιάσουν μια τέτοια θεωρητικά αδιάβλητη διαδικασία εύκολα στο μέλλον θα παραβιάσουν και τον κώδικα ηθικής του κλάδου και φυσικά τον νόμο, διεκδικώντας και οι ίδιοι «φακελάκι» από τους ασθενείς...

Αφού μελέτησε τη μηνυτήρια αναφορά, ο εισαγγελέας Διαφθοράς παρήγγειλε σε πταισματοδίκη τη διενέργεια έρευνας για δωροληψία, όχι όμως σε βάθος ενός έτους, αλλά σε βάθος τριετίας, καθώς φαίνεται να υποπτεύεται ότι το «κύκλωμα» έχει παρελθόν στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ.
Ο πρύτανης του ιδρύματος, Περικλής Μήτκας, απουσίαζε χθες στο εξωτερικό και η επικοινωνία μαζι του δεν κατέστη εφικτή προκειμένου να ερωτηθεί για την υπόθεση.
Ωστόσο, η αντιπρύτανης του ΑΠΘ, Παρασκευή Αργυροπούλου-Πατάκα, καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής και η ίδια, ανέφερε σχετικά στην «Εφ.Συν.»:

«Επρόκειτο για μια ανώνυμη καταγγελία που έφθασε στον πρόεδρο της σχολής, ότι δίνονταν σε φοιτητές θέματα Παθολογίας έναντι οικονομικού τιμήματος. Αναφέρει πως γίνονταν συγκεκριμένα τηλεφωνήματα σε υποψήφιους γι' αυτό. Ωστόσο, απ' όσο γνωρίζω, δεν γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Πέρα από την αναφορά στην Εισαγγελία, εμείς φροντίσαμε να διασφαλίσουμε τη βάση δεδομένων όπου κατατίθενται τα θέματα των εξετάσεων. Ούτως ή άλλως, είναι κάτι που κάνουμε τακτικά. Οταν υπάρχουν θεματα κυμαινόμενης βαρύτητας στις εξετάσεις, προφανώς κάτι δεν πάει καλά αν αριστεύουν οι πάντες...».

Τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία, θα κληθούν οι πρώτοι μάρτυρες να καταθέσουν για την υπόθεση, μεταξύ των οποίων καθηγητές και διοικητικοί υπάλληλοι της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ σε πρώτη φάση.

www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: