Ο Ε.Φ.Ε.Τ. (Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων) τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και συστάθηκε με το Ν. 2741/ΦΕΚ 199/28-09-1999. Οι υποχρεώσεις του φορέα, η τήρηση των οποίων αποτελεί και την ευθύνη του απέναντι στους Έλληνες πολίτες – καταναλωτές είναι οι εξής:
Συστηματικός έλεγχος τροφίμων κατά τα στάδια παραγωγής, διακίνησης, εμπορίας και διάθεσής τους σε συνδυασμό με διεξαγωγή επιθεωρήσεων σε επιχειρήσεις τροφίμων.
Η παροχή τεχνικής υποστήριξης και βοήθειας προς τους παραγωγικούς κλάδους μέσω εκδόσεων κανόνων υγιεινής και διοργάνωση σεμιναρίων που απευθύνονται προς τους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες.
Η διαχείριση και αντιμετώπιση διατροφικών κρίσεων (π.χ. σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια, διοξίνες κ.λπ.).
Οι παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες για τη διαμόρφωση και την επικαιροποίηση της εθνικής νομοθεσίας σε θέματα ασφάλειας τροφίμων και η υποστήριξη των ελληνικών θέσεων στον τομέα αυτών στα πλαίσια της Ε.Ε.
Η επικοινωνία, πληροφόρηση και εκπαίδευση του καταναλωτή σε θέματα ασφάλειας τροφίμων και η προστασία του από παραπλανητικές εμπορικές πρακτικές και από τη νόθευση τροφίμων.
Ο συντονισμός νομαρχιακών επιτροπών για τον έλεγχο θεμάτων ασφάλειας τροφίμων και η εφαρμογή αποτελεσματικών (κατασταλτικών και κυρίως προληπτικών) συστημάτων οργάνωσης, παρακολούθησης και διαχείρισης διατροφικών κινδύνων.
eeke.gr
Συστηματικός έλεγχος τροφίμων κατά τα στάδια παραγωγής, διακίνησης, εμπορίας και διάθεσής τους σε συνδυασμό με διεξαγωγή επιθεωρήσεων σε επιχειρήσεις τροφίμων.
Η παροχή τεχνικής υποστήριξης και βοήθειας προς τους παραγωγικούς κλάδους μέσω εκδόσεων κανόνων υγιεινής και διοργάνωση σεμιναρίων που απευθύνονται προς τους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες.
Η διαχείριση και αντιμετώπιση διατροφικών κρίσεων (π.χ. σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια, διοξίνες κ.λπ.).
Οι παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες για τη διαμόρφωση και την επικαιροποίηση της εθνικής νομοθεσίας σε θέματα ασφάλειας τροφίμων και η υποστήριξη των ελληνικών θέσεων στον τομέα αυτών στα πλαίσια της Ε.Ε.
Η επικοινωνία, πληροφόρηση και εκπαίδευση του καταναλωτή σε θέματα ασφάλειας τροφίμων και η προστασία του από παραπλανητικές εμπορικές πρακτικές και από τη νόθευση τροφίμων.
Ο συντονισμός νομαρχιακών επιτροπών για τον έλεγχο θεμάτων ασφάλειας τροφίμων και η εφαρμογή αποτελεσματικών (κατασταλτικών και κυρίως προληπτικών) συστημάτων οργάνωσης, παρακολούθησης και διαχείρισης διατροφικών κινδύνων.
eeke.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου