Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Βουλευτές και ακαδημαϊκοί, τρομοκράτες κατά τον Ερντογάν

Στον απόηχο της πολύνεκρης επίθεσης της 13ης Μαρτίου, της τρίτης το τελευταίο πεντάμηνο, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ζήτησε τη συγκρότηση «εθνικής συμμαχίας» εναντίον όλων των απειλών, επαναλαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να διευρυνθεί ο ορισμός του τρομοκράτη«Αν το κράτος δεν χτυπήσει τη σιδερένια γροθιά του μέσα σε βελούδινο γάντι πάνω στα κεφάλια των τρομοκρατών, θα συνεχίσουν να μας πλήττουν κάθε ημέρα», είπε, μιλώντας σε εκδήλωση στο προεδρικό μέγαρο και συμπλήρωσε: «Αυτό το θέμα δεν έχει να κάνει με τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία της σκέψης, την ελευθερία του Τύπου και τη Δημοκρατία.
Αυτοί που χρησιμοποιούν αυτές τις έννοιες μαζί με τον «τρόμο» και τους «τρομοκράτες» θα πρέπει να γνωρίζουν ότι κάνουν το έθνος μας να ματώνει». Παράλληλα, ζήτησε τη συγκρότηση «εθνικής συμμαχίας» εναντίον όλων των απειλών που αντιμετωπίζει η Τουρκία, τονίζοντας ότι σε αυτή τη «συμμαχία» δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνεται το αριστερό φιλοκουρδικό κόμμα HDP, το τρίτο μεγαλύτερο στο Κοινοβούλιο με 59 έδρες.«Να τελειώνουμε με την ασυλία»

«Χωρίς παρεξήγηση, δεν θεωρώ πλέον τα μέλη αυτού του κόμματος που ενεργεί ως παρακλάδι της τρομοκρατικής οργάνωσης [του PKK] ως νόμιμους πολιτικούς παίκτες... Πρέπει να βάλουμε κατά μέρος τις διαφορές μας και να ενωθούμε κατά της τρομοκρατίας. Ωστόσο δεν μπορώ να αποκαλέσω τα μέλη του κόμματος που ενεργεί ως παράρτημα μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, βουλευτές, αλλά τρομοκράτες. Επομένως καλώ τα άλλα τρία κόμματα να ενωθούν και όχι το HDP» τόνισε ο Ερντογάν.

«Πρέπει γρήγορα να τελειώσουμε με το θέμα της ασυλίας. Η Βουλή πρέπει άμεσα να πάρει μέτρα για το θέμα», είπε και εξήγησε:

«Επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά ότι πρέπει να άμεσα να επαναπροσδιορίσουμε τον όρο "τρομοκράτης". Πρέπει να τροποποιήσουμε τον Ποινικό Κώδικα σύμφωνα με την νέα ερμηνεία. Θα πρέπει να παρέχουμε κάθε νόμιμο μέσο στις δυνάμεις ασφαλείας μας, τους εισαγγελείς και τους δικαστές για να πολεμήσουν αποτελεσματικά την τρομοκρατία και τους τρομοκράτες. Έχουμε δει πως προσεγγίζουν τώρα το θέμα και οι αυτοαποκαλούμενοι διανοούμενοι, έτσι δεν είναι; [...] Όταν λένε "ο Ερντογάν πρέπει να φύγει" είναι σαν να λένε "ας αφήσουμε να καταρρεύσει η νοοτροπία του ενός έθνους, της μιας σημαίας, της μιας πατρίδας και του ενός κράτους πάνω στην οποία κτίζουμε τις πολιτικές μας"».

Σημειώνεται ότι ήδη έχει κατατεθεί από τις 9 Μαρτίου στη Βουλή περίληψη των διαδικασιών που πρέπει να ακολουθηθούν για την άρση της ασυλίας πέντε βουλευτών του HDP, συμπεριλαμβανομένων και των δυο ηγετών του κόμματος, Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσεκντάγ.

Διανοούμενοι και ακαδημαϊκοί

Ο Ερντογάν έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ομιλία του σε διανοούμενους, καθηγητές, ακαδημαϊκούς.

Εντωμεταξύ, την Τρίτη τέθηκε υπό κράτησε ο βρετανός ακαδημαϊκός, Κρις Στέφενσον, λέκτορας πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Bilgi στην Κωνσταντινούπολη, με την υποψία ότι κάνει προπαγάνδα υπέρ του PKK. Ο καθηγητής συνελήφθη να μοιράζει φυλλάδια που προσκαλούσαν τον κόσμο να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις των Κούρδων για τη γιορτή του Νεβρόζ στις 21 Μαρτίου.

Επιπλέον, ο Στέφενσον πήγε στο αστυνομικό τμήμα της Κωνσταντινούπολης για συμπαράσταση σε τρεις συναδέλφους του, τούρκους ακαδημαϊκούς, οι οποίοι κρατούνται εκεί από τις 14 Μαρτίου, επειδή συνυπέγραψαν κείμενο, που καλούσε να τερματιστούν οι αιματηρές επιχειρήσεις των δυνάμεων ασφαλείας κατά των Κούρδων στις πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Το κείμενο είχε δημοσιοποιηθεί τον Ιανουάριο, έφερε τις υπογραφές 1.128 ακαδημαϊκών από 89 Πανεπιστήμια στην Τουρκία και το εξωτερικό και είχε τον τίτλο «Δεν θα μετέχουμε σε αυτό το έγκλημα». Για την «υπόθεση» έχουν ήδη ανοίξει έρευνες εισαγγελικά γραφεία σε όλη τη χώρα εναντίον των 1.000 και πλέον ακαδημαϊκών που εμπίπτουν βέβαια στη δικαιοδοσία της τουρκικής δικαιοσύνης, με το επιχείρημα ότι όλοι ξεπέρασαν τα όρια της «ακαδημαϊκής ελευθερίας».

www.thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: