Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

U2, ροκ, θέαμα, πολιτική και χέρια στον αέρα!

Μαρία Μαρκουλή

Μια βραδιά που θα θυμούνται όλοι για πολύ καιρό, ήταν η χτεσινή της Παρασκευής. Οι U2 χάρισαν σε 80.000 περίπου κόσμου, που γέμισε το ΟΑΚΑ στιγμές αξέχαστες . Ροκ συγκίνησης αλλά και απόλαυσης ενός σόου που άξιζε να δεις.

«Μοιάζουμε εσείς οι Έλληνες και εμείς οι Ιρλανδοί « είπε ο Μπόνο στους Έλληνε ς φαν του. «όχι μόνο επειδή είμαστε άφραγκοι, αλλά επειδή είμαστε σπουδαίοι και μπορούμε να τα καταφέρουμε. Οι Έλληνες κάνουν την Ελλάδα μεγάλη, δεν εξαρτόμαστε από τις οικονομικές αγορές». Οι τελευταίοι καιροί είναι ζόρικοι-είπε - αλλά δεν πρέπει να το βάλουμε κάτω, και δεν χρειάζεται να το σας το πει ένας Ιρλανδός αυτό’-πήρε χειροκρότημα και συνέχισε .

Εντυπωσιακοί στη σκηνή κάθε στιγμή, με την τεχνολογία του σόου στην ‘υπηρεσία΄ των τραγουδιών τους, έπαιξαν όλες τις επιτυχίες τους για δυο χορταστικές ώρες, βγαίνοντας λίγο μετά τους πολύ καλούς Snow Patrol που έδειξε και το κοινό ότι εκτίμησε πολύ.
Δεν ανήκω στο στενό κύκλο των φαν και δεν πιστεύω ότι οι U2 είναι το μεγαλύτερο ροκ γκρουπ στον πλανήτη (απλά γιατί πιστεύω ότι τα μεγέθη δεν αφορούν τα ροκ γκρουπ ) αλλά αναγνωρίζω και με το παραπάνω όλη την σοβαρότητα και τη δουλειά που κρύβει κάθε τους βήμα. Και το πώς προσπαθούν ( καταφέρνοντάς το πολλές φορές) να εντάξουν την δική τους οντότητα –του ροκ γκρουπ- μέσα στην πραγματικότητα που ζούμε. Έτσι όπως έχουν αλλάξει οι εποχές , είναι πολύ δύσκολο (αν όχι αδύνατο) να ξαναβγούν άλλοι U2 / όσα και αν βγαίνουν συνέχεια πολύ καλά ροκ γκρουπ. Το όλο πακέτο ,νομίζω , είναι ανεπανάληπτο –ίσως να παίζουν ρόλο οι ιρλανδέζικε ς ρίζες τους και αυτός ο τυπάκος με τα μεγάλα όνειρα που θέλει να έχει λόγο σ΄όλα, ο Μπόνο.

Μου μένουν πολλές εικόνες από το κατάμεστο ΟΑΚΑ . Τα χιλιάδες χέρια στον αέρα να κινούνται σαν ένα, το πάρτι με το Discoteque και το If I don’t go crazy, η …crazy είσοδος του γκρουπ και άλλα πολλά. Ροκ, ή ξε-ροκ , ό,τι κάνουν αυτά τα παλληκάρια, το κάνουν καλά.

Πηγή : ΤA ΝΕΑ online

Δεν υπάρχουν σχόλια: