Απελπισμένοι ασθενείς «θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους και τις οικονομίες μιας ζωής»
Χιλιάδες άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο διακινδυνεύουν τη ζωή τους στις παράνομες κλινικές που προσφέρουν θεραπείες με βλαστοκύτταρα, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
Μια ομάδα ειδικών εντόπισε τέτοιου είδους ιδιωτικές κλινικές στη Γερμανία και την Κίνα, τις οποίες επισκέπτονται οι λεγόμενοι "τουρίστες βλαστοκυττάρων".
Παρά το γεγονός ότι δεν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι αυτές οι θεραπείες θεραπεύουν παραδείγματος χάριν τη νόσο του Πάρκινσον ή την τύφλωση, οι ασθενείς εναποθέτουν τις ελπίδες τους μαζί με πολλές χιλιάδες δολάρια στους γιατρούς αυτών των κλινικών.
"Ο ασθενής μπορεί ακόμη να χάσει και τη ζωή του, ταξιδεύει τόσα χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι του για να πάει κάθε φορά στο εξωτερικό, δεν εμφανίζει ύστερα σημάδια βελτίωσης και ξοδεύει σχεδόν όλη του την περιουσία", δήλωσε ο επικεφαλής της μονάδας βιομετασχηματισμού του πανεπιστημίου του Λονδίνου UCL, Κρις Μέισον.
Οι επιστήμονες δίνουν ως παράδειγμα την περίπτωση ενός νεαρού Ισραηλινού, ο οποίος ακολούθησε τη θεραπεία με τα βλαστοκύτταρα από τη Ρωσία ύστερα από τον τραυματισμό του νωτιαίου μυελού, αλλά εμφάνισε στη συνέχεια μεγάλο αριθμό όγκων.
Τα βλαστοκύτταρα έχουν την ιδιότητα να αναπαράγονται διαρκώς και έχουν την ικανότητα να μετατραπούν σε οποιοδήποτε άλλο είδος κυττάρου στο σώμα ενός οργανισμού, π.χ. σε μυϊκό, οστεΐκό, νευρικό κλπ. κύτταρο.
Έκκληση απηύθυνε η Διεθνής Εταιρεία για την Έρευνα των Βλαστοκυττάρων για την πάταξη αυτού του φαινομένου της παραπληροφόρησης μέσω του διαδικτύου και των ΜΜΕ.
Σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες, οι ιδιωτικές αυτές κλινικές μπορεί να διαθέτουν νόμιμη άδεια λειτουργίας, ωστόσο, προσφέρουν θεραπείες στους ασθενείς που δεν έχουν λάβει την έγκριση της επιστημονικής κοινότητας.
Το κόστος της κάθε θεραπείας υπολογίζεται στα 30.000 δολάρια.
Οι αρχές της Κόστα Ρίκα απαγόρευσαν στις μεγαλύτερες κλινικές βλαστοκυττάρων της χώρας να δεχθούν νέους ασθενείς, όσο δεν υπάρχουν αποδείξεις για την αποτελεσματικότητα τους.
Η Ταϊλάνδη και το Μεξικό διαθέτουν, επίσης, τέτοιου είδους κλινικές.
Βρετανοί εμπειρογνώμονες εξέφρασαν την ανησυχία τους ιδιαίτερα για μια επιχείρηση στη Γερμανία, η οποία ονομάζεται Xcell-Center και συνεργάζεται με μια επιχείρηση στην Κίνα, την Beike Biotechnology, η οποία προσφέρει βλαστοκύτταρα για μεγάλο εύρος ασθενειών, όπως η εγκεφαλική βλάβη, η εγκεφαλική παράλυση, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η κάκωση νωτιαίου μυελού και των οπτικών ινών.
"Δυστυχώς, έχουμε να πείσουμε ασθενείς που είναι απελπισμένοι και πρόθυμοι να δοκιμάσουν τα πάντα", σημείωσε ο Κρις Μέισον.
Πηγή : Ελευθεροτυπία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου