Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Η θέρμανση «παγώνει» τα σχολεία

Λιγότερα χρήματα εφέτος στις σχολικές επιτροπές, έτσι οι αίθουσες ίσως δεν ζεσταθούν τον χειμώνα κατά την ΟΛΜΕ
ΜΑΡΝΥ ΠΑΠΑΜΑΤΘΑΙΟΥ
Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Προβλήματα θέρμανσης και δυσκολία στην κάλυψη των λειτουργικών αναγκών τους είναι πιθανόν να αντιμετωπίσουν εφέτος τα δημόσια σχολεία της χώρας. Οπως κατήγγειλαν χθες οι καθηγητές της Ομοσπονδίας καθηγητών μέσης εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), η χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών έχει μειωθεί εφέτος στο 1/3 της αντίστοιχης περυσινής. Το θέμα αυτό συζητήθηκε χθες κατά τη συνάντηση της υπουργού Παιδείας κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου με το προεδρείο της ΟΛΜΕ, όπου τέθηκε επίσης και το ζήτημα των κενών στα σχολεία.

Ωστόσο η συνάντηση αποδείχθηκε άκαρπη, καθώς οι δύο πλευρές δεν συμφώνησαν στα θέματα υπερωριών και μετακινήσεων εκπαιδευτικών για την κάλυψη αναγκών και κενών στα συγκροτήματα της εκπαίδευσης. Η κυρία Διαμαντοπούλου επανέλαβε με χθεσινές δηλώσεις της, ότι η εφετινή σχολική χρονιά θα είναι πολύ δύσκολη και πρόσθεσε ότι «είναι καθήκον όλων των λειτουργών της εκπαίδευσης να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που θα προκύψουν ώστε να λειτουργήσουν ομαλά τα σχολεία». Πρόσθεσε μάλιστα, ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα ανατροπής των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών.

Από την πλευρά τους, οι καθηγητές της ΟΛΜΕ δήλωσαν ότι δεν θα δεχτούν να εφαρμόσουν τις αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας για τις υποχρεωτικές υπερωρίες καθηγητών και τις μετακινήσεις τους από γυμνάσια και λύκεια σε δημοτικά σχολεία, αλλά και σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ). Οπως ανέφεραν μάλιστα χθες εκπρόσωποί της, το θέμα της αύξησης του αριθμού των μαθητών στις τάξεις δεν έχει ξεπεραστεί παρά τις διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του υπουργείου, καθώς ασκούνται πιέσεις από τους διευθυντές εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα για τμήματα άνω των 25 μαθητών. Οπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ κ. Δ. Πέππες η συνάντηση των καθηγητών με τη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν ικανοποίησε τον κλάδο, ενώ θα οργανωθεί κινητοποίηση των εκπαιδευτικών στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.
Πάντως το θέμα της υποχρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών τέθηκε επίμονα χθες προς την υπουργό Παιδείας από την πλευρά των συνδικαλιστών καθηγητών. Οπως δηλώνει σχετικά στο «Βήμα» ο κ. Ηλ. Θεοδώρου, εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ Χαλανδρίου, «στην περιοχή μας οι σχολικές επιτροπές αναμένεται να πάρουν εφέτος το 50% των περυσινών κονδυλίων. Τα μεγάλα έξοδα, όπως το πετρέλαιο, δεν έχουν προκύψει ακόμη, αλλά είναι σχεδόν σίγουρο ότι τον χειμώνα θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα. Ηδηη γραφική ύλη και τα αναλώσιμα είναι πολύ περιορισμένα» προσθέτει ο κ. Θεοδώρου. Στην περιοχή της Ελευσίνας, ο αντιδήμαρχος κ. Ταξ. Φαρμάκης δηλώνει στο «Βήμα» ότι «τα χρήματα που δίνονται εφέτος δεν φτάνουν και τα σχολεία πιθανότατα θα έχουν προβλήματα τους επόμενους μήνες».

Κλείνουν άλλα πέντε κολέγια
Ακόμα πέντε κολέγια κλείνει τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Παιδείας για παραπλανητικές διαφημίσεις και λειτουργία χωρίς άδεια, ενώ στο «στόχαστρο» μπαίνουν τώρα και ιδιωτικά ΙΕΚ. «Στόχος είναι να διαφυλαχτεί με κάθε τρόπο η εφαρμογή του νόμου» ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας. Συνολικά, γύρω στους 5.000 σπουδαστές κολεγίων που λειτουργούν χωρίς άδεια βρίσκονται αυτή τη στιγμή στον αέρα, καθώς έχουν πληρώσει τα δίδακτρα και περίμεναν να ξεκινήσουν σύντομα τα μαθήματα.

Οι παραβάσεις είναι τριών ειδών και αφορούν: τα κολέγια τα οποία αγνόησαν τον νόμο που ψηφίστηκε και δεν έλαβαν ποτέ άδεια λειτουργίας, εκείνα που υπέβαλαν τα χαρτιά τους για να λάβουν άδεια και την πήραν για συγκεκριμένες ειδικότητες αλλά διαφημίζονται και για άλλες για τις οποίες δεν έχουν αδειοδοτηθεί και, τέλος, τα κολέγια που εξακολουθούν να διαφημίζονται ως πανεπιστήμια.

Οπως δήλωσε χθες ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή κ. Δ. Σπυράκος, όλοι οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να ξέρουν ότι στην άδεια κάθε νέου Κέντρου Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης που ιδρύεται «θα αναγράφεται αναλυτικά και κάθε ειδικότητα για την οποία του έχει χορηγηθεί άδεια. Επομένως, ανατρέχοντας στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας και του ΕΚΕΠΙΣ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν ακριβώς κάθε ΚΕΜΕ για ποιες ειδικότητες έχει άδεια λειτουργίας» κατέληξε. Οποιος πολίτης θεωρεί ότι έχει πέσει θύμα εξαπάτησης μπορεί όμως να επικοινωνεί με τη Γραμματεία και στη γραμμή καταγγελιών 1520 (ιστοσελίδα http://www.efpolis.gr/).

Πηγή : http://www.tovima.gr/






 

Δεν υπάρχουν σχόλια: