Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Άδοξο φινάλε για τα «Ελληνικά Γράμματα»

Λουκέτο μετά από 53 χρόνια


Μετά από 53 χρόνια παρουσίας στο χώρο του βιβλίου, ένας από τους ιστορικούς ελληνικούς εκδοτικούς οίκους, τα «Ελληνικά Γράμματα» βάζει λουκέτο λόγω της οικονομικής κρίσης.

Τα «Ελληνικά Γράμματα» ξεκίνησαν το 1957 ως προσωπική επιχείρηση του Δημήτρη Παπαχριστοφίλου, που πέρασε στον γιο του, Παύλο, οπότε ξεκίνησε μία νέα περίοδος για την επιχείρηση, που επεκτάθηκε και σε άλλους τομείς, όπως το παιδικό βιβλίο, την ελληνική και ξένη λογοτεχνία και το non fiction.
To 1990 τα «Ελληνικά Γράμματα» εντάχθηκαν στη λίστα των δέκα πιο παραγωγικών ελληνικών εκδοτικών οίκων. Το 2001 ξεκίνησαν συνεργασία με τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη, που απέκτησε το 51% της εταιρείας και τον Μάρτιο του 2007 το 100%.

Σημαντικοί Έλληνες συγγραφείς, από τον Ευγένιο Τριβιζά, τον Σωτήρη Δημητρίου, τον Γιάννη Ξανθούλη, αλλά και μεγάλα ονόματα της ξένης λογοτεχνίας, όπως Έκο, Μπόρχες, Κάρεϊ, Ουϊλιαμ Τρέβορ φιγουράριζαν, πολλά χρόνια στις προθήκες του εκδοτικού οίκου.

Απογοητευμένος από την εξέλιξη και συνάμα αισιόδοξος για το μέλλον, εμφανίστηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Παύλος Παπαχριστοφίλου.

«Κάποτε εξαναγκάστηκα να πουλήσω την επιχείρηση και ομολογώ πως, σήμερα, έχω οργή για την εξέλιξη. Θεωρώ, όμως, ότι τα "Ελληνικά Γράμματα" δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη. Δεν μπορώ ακόμη να σας πω κάτι συγκεκριμένο. Πέρα από το επιχειρηματικό κομμάτι και το συναισθητικό, καθώς επρόκειτο για δημιούργημα του πατέρα μου, αυτό που κυρίως με απασχολεί είναι το μέλλον των εργαζομένων», είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Δημήτρης Παπαχριστοφίλου.

Σοκαρισμένοι από την είδηση δήλωσαν αρκετοί συγγραφείς, μεταξύ αυτών ο Γιάννης Ξανθούλης, ο Κώστας Μουρσελάς και ο Γιώργος Σκαμπαδώνης.

Πηγή : Skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: