Το υδατικό μέλλον της χώρας δε μπορεί να είναι υπόθεση ψηφοθηρίας και λαϊκισμού
Πραγματοποιήθηκε η πολυδιαφημισμένη ημερίδα που διοργάνωσε η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή (ΠΑΣΕ) για τον Αχελώο στο ΤΕΕ Βόλου, με την παρουσία κυρίως των πολιτικών υποστηρικτών της εκτροπής του Αχελώου.
Παρέμβαση στην ημερίδα, αντικρούοντας τους υπερμάχους της εκτροπής, πραγματοποίησε εκ μέρους των Οικολόγων Πράσινων ο Τάκης Κολώνιας, συντονιστής της Πολιτικής Κίνησης των Οικολόγων Πράσινων στη Μαγνησία και μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου.
Εκ μέρους των Οικολόγων Πράσινων, η εκπρόσωπος Τύπου Ελεάννα Ιωαννίδου έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η αντιμετώπιση του υδατικού προβλήματος της Θεσσαλίας και των προβλημάτων των αγροτών απαιτεί προπάντων ειλικρίνεια και υπευθυνότητα. Η βιώσιμη επίλυση του υδατικού προβλήματος είναι εφικτή στη λογική της διαχείρισης της ζήτησης, της εξοικονόμησης νερού και της αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών. Πρέπει επιτέλους να πάψει η εκμετάλλευση ενός τόσο σοβαρού ζητήματος όπως η εκτροπή του Αχελώου, αποκλειστικά και μόνο ως όχημα αλίευσης των ψήφων των αγροτών στις επερχόμενες εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης.»
Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων
Αναλυτικά για την ημερίδα της ΠΑΣΕ στο Βόλο:
Πραγματοποιήθηκε η πολυδιαφημισμένη ημερίδα που διοργάνωσε η ΠΑΣΕ στο ΤΕΕ Βόλου. με την παρουσία των πολιτικών υποστηρικτών της εκτροπής του Αχελώου, των δημοσιογράφων και μελών της ΤΠΚ των ΟΠ Μαγνησίας.
Στην ημερίδα παρουσιάστηκε το φυλλάδιο που ετοίμασε σε 50.000 αντίτυπα η ΠΑΣΕ για να προπαγανδίσει την ανάγκη συνέχισης των έργων εκτροπής ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών της 7ης Νοεμβρίου. Φυσικά το φυλλάδιο επιμελώς αποκρύπτει πολλά δεδομένα, και παρουσιάζει μισές αλήθειες. Κανένα πραγματικά νέο στοιχείο δεν παρουσιάστηκε και καμιά αναφορά στις τοπικές κοινωνίες δεν έγινε. Η μόνη φωνή που τοποθετήθηκε ξεκάθαρα ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου ήταν αυτή του συντονιστή της ΤΠΚ Μαγνησίας και μέλους του Πανελλαδικού Συμβουλίου των ΟΠ, Τάκη Κολώνια.
Η κύρια επιχειρηματολογία των ομιλητών αφορούσε τον περιβαλλοντικό, υδρευτικό και αρδευτικό χαρακτήρα της εκτροπής. Χαρακτηριστικό είναι το επιχείρημα που ακούστηκε ότι η ΠΑΣΕ δεν έχει καμία διαφορά με τους οικολόγους (!), γιατί το έργο είναι κατ' εξοχήν φιλο-περιβαλλοντικό.
Ως Οικολόγοι Πράσινοι, τονίζουμε προς όλες τις κατευθύνσεις την κολοσσιαία διαφορά μεταξύ περιβαλλοντικής ρητορείας και υπεύθυνης περιβαλλοντικής πολιτικής. Η πρώτη είναι εύκολη, δεν κοστίζει τίποτε αλλά δεν επιλύει και τίποτε. Η δεύτερη απαιτεί κόπο αλλά και συνέπεια λόγων και πράξεων.
•Δεν είναι υπεύθυνη περιβαλλοντική πολιτική να παρουσιάζεις την εκτροπή του Αχελώου ως μοναδική λύση σε ένα πρόβλημα που δεν έχει καν οριστεί το μέγεθός του !
•Δεν είναι υπεύθυνη περιβαλλοντική πολιτική να επιχειρείς να παρουσιάσεις την εκτροπή του Αχελώου ως έργο απαραίτητο για την ύδρευση των συμπολιτών σου τη στιγμή που γνωρίζεις πάρα πολύ καλά ότι οι ανάγκες ύδρευσης της Θεσσαλίας είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό των αναγκών άρδευσης και μπορούν κάλλιστα να καλυφθούν από τους υπάρχοντες υδατικούς πόρους.
•Δεν είναι υπεύθυνη περιβαλλοντική πολιτική να αντιμετωπίζεις ένα από τα ομορφότερα ποτάμια ολόκληρης της Ελλάδας σαν έναν αγωγό νερού, που ως μόνο λόγο ύπαρξης έχει, την ικανοποίηση των απροσδιόριστων αναγκών του κάμπου.
•Δεν είναι υπεύθυνη περιβαλλοντική πολιτική, ενώ έχεις όλες τις υπηρεσίες στη διάθεσή σου, να μην έχεις καταγράψει επακριβώς και ποσοτικά ούτε πως μεταφέρεται το νερό στο χωράφι, ούτε τι συστήματα και πρακτικές άρδευσης εφαρμόζονται , παράγοντες που επηρεάζουν δραματικά τη συνολική ζήτηση νερού.
•Δεν είναι υπεύθυνη περιβαλλοντική πολιτική να μιλάς για τον κίνδυνο ερημοποίησης της Θεσσαλίας από την κλιματική αλλαγή και να σπέρνεις τον πανικό, τη στιγμή που δεν ξέρεις αν οι γεωτρήσεις στον κάμπο είναι 10.000, 20.000 ή ....60.000 και να στηρίζεσαι σε μετρήσεις του 1995 για να υπολογίσεις τη συνολική προσφορά νερου!
•Δεν είναι υπεύθυνη περιβαλλοντική πολιτική να μην έχεις εκπονήσει ούτε μία μελέτη εξοικονόμησης νερού για τον κάμπο.
•Δεν είναι υπεύθυνη περιβαλλοντική πολιτική να στηρίζεις μόνο υδροβόρες καλλιέργειες και να μιλάς μόνο για ανάγκη αύξησης της προσφοράς νερού, ενώ όλες οι σύγχρονες αντιλήψεις στη διαχείριση υδατικών πόρων εστιάζουν στη διαχείριση της ζήτησης.
•Δεν είναι υπεύθυνη περιβαλλοντική πολιτική να μην έχεις να προτείνεις ένα ισορροπημένο γεωργικό μίγμα για τον τόπο σου που να λαμβάνει υπόψη το υδατικό πρόβλημα, αλλά και το πραγματικό, μακροπρόθεσμο συμφέρον των αγροτών που παλεύουν χωρίς καμιά στήριξη για την επιβίωσή τους.
Ας αφήσει επιτέλους η ΠΑΣΕ τις εύκολες κινήσεις εντυπωσιασμού με τις αιτήσεις ανάκλησης της απόφασης 141/2010 του ΣτΕ, με την οποία διακόπτονται τα έργα της εκτροπής του Αχελώου, στο παρά πέντε των περιφερειακών εκλογών! Ας εστιάσει στην επίλυση των πραγματικών προβλημάτων των αγροτών και του υδατικού προβλήματος της Θεσσαλίας. Τις υπηρεσίες τις έχει. Την πολιτική βούληση;
Πηγή : http://www.ecogreens-gr.org/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου