Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Στασιμότητα και μειωμένες προσδοκίες δείχνει το Βαρόμετρο Σεπτεμβρίου της Public Issue και του ΣΚΑΪ

Τέσσερις μήνες μετά την προσφυγή της Ελλάδας στο πακέτο στήριξης του ΔΝΤ και της ΕΕ και δύο μέρες πριν από τα εγκαίνια της ΔΕΘ και την ομιλία του πρωθυπουργού για την πορεία της οικονομίας, ο ΣΚΑΪ παρουσίασε το 82ο βαρόμετρο της Public Issue, το οποίο εκπέμπει ένα μήνυμα ψυχραιμίας στην κοινή γνώμη.

Tα στοιχεία του Βαρόμετρου θα παρουσιαστούν απο το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, την Παρασκευή μετά το δελτίο ειδήσεων στις δέκα το πρωί.

Δείτε αναλυτικά το Βαρόμετρο της Public Issue στη διέυθυνση http://www.skai.gr/files/1/pdf/varometro_0910.pdf

Βλέπουν λίγο καλύτερα τα πράγματα
Πιο συγκεκριμένα, βελτιωμένα είναι τα ποσοστά όσων θεωρούν ότι τα πράγματα στη χώρα πηγαίνουν σε λάθος κατεύθυνση (66%). Το 22% κρίνει ότι τα πράγματα κινούνται στη σωστή κατεύθυνση.

Στα δύο προηγούμενα βαρόμετρα, Ιουνίου και Ιουλίου αντίστοιχα, το 72% και το 71% των ερωτηθέντων έκριναν ότι τα πράγματα κινούνται στη λάθος κατεύθυνση, ενώ το 18% και το 20% έκριναν ότι πηγαίνουν στη σωστή.
Ωστόσο, το 81% είναι δυσαρεστημένοι από τον τρόπο που λειτουργεί η δημοκρατία στην Ελλάδα, ενώ ικανοποιημένοι είναι μόλις το 18%.

Μικρή βελτίωση παρουσιάζουν τον τελευταίο μήνα και τα ποσοστά όσων θεωρούν ότι η κατάσταση της οικονομίας πηγαίνει στο καλύτερο. Στο προηγούμενο Βαρόμετρο του Ιουλίου το ποσοστό αυτό ήταν 17%, ενώ τώρα είναι 19%. Ωστόσο, τον περασμένο Απρίλιο, το ποσοστό ήταν 27%.

Το 25% θεωρεί ότι η κατάσταση θα μείνει ίδια.

Η πλειοψηφία πάντως (55%) θεωρεί ότι η κατάσταση της οικονομίας θα χειροτερέψει. Το αντίστοιχο ποσοστό στο προηγούμενο Βαρόμετρο ήταν 61%, ενώ στο Βαρόμετρο του Ιουνίου είχε φτάσει το 69%, το μεγαλύτερο ποσοστό του τελευταίου εξαμήνου.

Παράλληλα, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (57%), θεωρεί ότι χειρότερη θα είναι και η προσωπική της κατάσταση. Πάντως, το ποσοστό αυτό εμφανίζεται σταδιακά μικρότερο, καθώς στο Βαρόμετρο του Μαΐου ήταν στο 71%.
Το 35% θεωρεί ότι η προσωπική του οικονομική κατάσταση θα παραμείνει ίδια και το 8% πιστεύει ότι θα βελτιωθεί.

Πολιτικά κόμματα - Πολιτικά πρόσωπα

Σχεδόν μοιρασμένα είναι τα ποσοστά όσων ενδιαφέρονται (52%) ή δεν ενδιαφέρονται (47%) για την πολιτική.

Το ποσοστό όσων ενδιαφέρονται έχει παραμείνει ίδιο στα δύο τελευταία Βαρόμετρα, ενώ τον Απρίλιο ήταν 57%.

Ελαφρώς μειωμένο είναι το ποσοστό όσων δεν ενδιαφέρονται. Τον Ιούλιο ήταν 48% ενώ τον Απρίλιο ήταν 43%.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τη λειτουργία της κυβέρνησης (80%) και της αξιωματικής αντιπολίτευσης (88%).

Το 19% δηλώνει ικανοποιημένοι από την κυβέρνηση και μόλις το 9% από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Το ποσοστό ικανοποίησης από την κυβέρνηση έχει παραμείνει σχεδόν σταθερό από τον Ιούνιο, ενώ τον Απρίλιο ήταν στο 31%.

Έξι στους 10 Έλληνες (ποσοστό 60%) θεωρούν ότι ούτε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, αλλά ούτε μία κυβέρνηση της ΝΔ θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν καλύτερα τα προβλήματα της χώρας. Το 27% προτιμά την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και το 7% μία κυβέρνηση της ΝΔ.

Τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είναι ελαφρώς βελτιωμένα από το προηγούμενο Βαρόμετρο του Ιουλίου, οπότε το 25% προτιμούσε την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και το 4% την κυβέρνηση ΝΔ.

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είναι ο μόνος από τους πολιτικούς αρχηγούς που συγκεντρώνει ποσοστό 50% στις θετικές γνώμες όλων των πολιτών, καθώς οι υπόλοιποι αρχηγοί είναι από 42% και κάτω.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπανδρέου συγκεντρώνει ποσοστό 50% στη θετική και 44% στην αρνητική γνώμη.
Ο Αντώνης Σαμαράς λαμβάνει ποσοστό 49% στην αρνητική και 42% στη θετική γνώμη.
Ο Γιώργος Καρατζαφέρης συγκεντρώνει ποσοστό 57% στην αρνητική και 35% στη θετική γνώμη.
Ο Αλέξης Τσίπρας παίρνει ποσοστό 61% στην αρνητική και 30% στη θετική γνώμη και η Αλέκα Παπαρήγα έχει ποσοστό 65% στην αρνητική και 27% στη θετική γνώμη.

Τα ποσοστά των Γιώργου Παπανδρέου και Γιώργου Καρατζαφέρη στις θετικές γνώμες παραμένουν ίδια με το Βαρόμετρο του Ιουλίου.
Ο Αντώνης Σαμαράς παίρνει 2% περισσότερο, ο Αλέξης Τσίπρας 1% περισσότερο και η Αλέκα Παπαρήγα 5% περισσότερο.

Ο Γιώργος Παπανδρέου θεωρείται για το 41% ως ο καλύτερος πρωθυπουργός, έναντι του Αντώνη Σαμαρά που λαμβάνει το 18%. Ωστόσο 41% πήρε και η απάντηση Κανένας / Και οι δύο / Χωρίς γνώμη.
Το ποσοστό αυτό, σε σχέση με το Βαρόμετρο του Ιουλίου, είναι αυξημένο κατά 1% για τον πρωθυπουργό και μειωμένο κατά 1% για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όσον αφορά στη δημοτικότητα των πολιτικών κομμάτων, το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει 42% (+ 4% από το Βαρόμετρο του Ιουλίου), η ΝΔ λαμβάνει 28% (+ 2% από το Βαρόμετρο του Ιουλίου), το ΚΚΕ παίρνει 26% ( + 6% από το Βαρόμετρο του Ιουλίου), ο ΛΑΟΣ 31% (στα ίδια επίπεδα) και ο ΣΥΡΙΖΑ 28% ( + 6% από το Βαρόμετρο του Ιουλίου).

Στην ερώτηση «Ποιο είναι το καλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης» η απάντηση «κανένα» λαμβάνει το μεγαλύτερο ποσοστό (22%).
Από εκεί και πέρα, ΝΔ και ΛΑΟΣ παίρνουν 20%, ΚΚΕ 19% και ΣΥΡΙΖΑ 8%.

Δεν επιθυμεί η πλειοψηφία τις εκλογές
Παράλληλα το 72% των ερωτηθέντων κρίνει ότι μάλλον δε χρειάζεται να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές, έναντι του 21% που θεωρεί ότι χρειάζεται.
Αντίθετα, τον Σεπτέμβριο του 2009, εκλογές ήθελε το 59% και δεν ήθελε το 39%.

Λίγες ποσοστιαίες μονάδες μειωμένο είναι το ποσοστό των ψηφοφόρων που θα επέλεγαν αποχή/ λευκό ή άκυρο. Τον Σεπτέμβριο το ποσοστό είναι 33%, ενώ τον Ιούλιο ήταν 35,5%. Ωστόσο, τον Ιανουάριο το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 14,5%.

Από όσους θα επέλεγαν αποχή / Λευκό ή Άκυρο, το 28% δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται για την πολιτική και το 39% ότι δεν ενδιαφέρονται.

Τέλος, με δεδομένο το 33% αποχή, στην πρόθεση ψήφου τα αποτελέσματα είναι τα εξής:
ΠΑΣΟΚ 44%, ΝΔ 27%, ΚΚΕ 10,5%, ΛΑΟΣ 5,5%, ΣΥΡΙΖΑ 4%, Οικολόγοι 2,5%, Δημοκρατική Αριστερά 2%.

Σε σύγκριση με το Βαρόμετρο Ιουλίου τα ποσοστά για το ΠΑΣΟΚ είναι +1%, για τη ΝΔ +2%, για το ΚΚΕ +0,5%, για το ΛΑΟΣ -0,5%, για το ΣΥΡΙΖΑ -1%, για τους Οικολόγους και για τη Δημοκρατική Αριστερά -1,5%.

Η έρευνα της Public Issue ήταν πανελλαδική, σε δείγμα 1.009 άτομα την περίοδο 2-6/9/2010.


Πηγή : http://www.skai.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: