Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Εικόνα κατάθλιψης στον οικισμό των Εργατικών Κατοικιών Παλλήνης από την ανεξήγητη εγκατάλειψή του!

Εργασίες εξωραϊσμού που θα μπορούσαν να έχουν ολοκληρωθεί σε διάρκεια μίας εβδομάδας,
δεν γίνονται παρά τις οχλήσεις του Συλλογικού φορέα των 1.000 & άνω κατοίκων

Την καταθλιπτική εικόνα της εγκατάλειψης εμφανίζει ο οικισμός των Εργατοϋπαλληλικών Κατοικιών Ι στην Παλλήνη, κι αυτό πέραν των αντικειμενικών παρενεργειών που προκαλεί σε βάρος των 1.000 και άνω κατοίκων της περιοχής, εύλογα δημιουργεί, διαχέει μάλλον, συναισθήματα περιθωριοποίησης αλλά και οργής.

Ο οικισμός των Εργατοϋπαλληλικών Κατοικιών Ι αποτελεί ένα «ζωντανό» και με υψηλό βαθμό κοινωνικής συνοχής πληθυσμιακό τμήμα της πόλης, κατοικείται από οικογένειες που γρήγορα προσαρμόστηκαν στο νέο περιβάλλον τους και το σημαντικότερο, αγάπησαν με πάθος τον τόπο στον οποίο, οι περισσότεροι, έφεραν σχεδόν αμέσως τα εκλογικά δικαιώματά τους.

Δυστυχώς, ο οικισμός δεν αντιμετωπίστηκε στα πολλά χρόνια που ευδοκιμεί πλησίον των ορίων του Κτήματος Καμπά, με την επιβαλλόμενη σοβαρότητα και την πρέπουσα ευθύνη. Αποσπασματικές παρεμβάσεις κυρίως εξωραϊστικού χαρακτήρα και αυτές σε εποχές που συνδέονταν με εκλογικές διαδικασίες, Πέραν αυτών, σχεδόν τίποτε. Για υποδομές ούτε συζήτηση. Ενώ υπάρχει στον οικισμό χώρος που εξ αρχής προέβλεπε τη δημιουργία βρεφονηπιακού σταθμού, ουδείς ασχολήθηκε στα σοβαρά με την συγκεκριμένη υπόθεση και βέβαια μερίδιο ευθύνης γι αυτό φέρουν και οι κατά καιρούς πολίτες που συμμετείχαν στα διοικητικά του συλλογικού τους οργάνου.
Από τον περασμένο χειμώνα, τις τύχες του εν λόγω φορέα διαχειρίζεται νέο διοικητικό συμβούλιο αποτελούμενο από παλαιούς κατοίκους και κατά την διαπιστωτική κρίση του «Ν» με ανεπτυγμένο αίσθημα ευθύνης και έντονη διάθεση για προσφορά.

Λίγο καιρό μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, το Δ.Σ. ως όφειλε, επισκέφθηκε -22 Δεκεμβρίου 2009- εθιμοτυπικά την δημοτική αρχή της πόλης και της παρέδωσε ένα υπόμνημα στο οποίο εξέθετε προβλήματα, μικρά και μεγαλύτερα, ζητώντας να αντιμετωπιστούν σε εύλογο χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι αφορούσαν την καθημερινότητα του πολίτη και την ποιότητα διαβίωσής του. Η δημοτική αρχή δεσμεύθηκε ότι τα ζητούμενα θα αντιμετωπιστούν σε σύντομο διάστημα και ζήτησε να υπάρχει συνεργασία και αλληλοενημέρωση μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο χρόνος παρήλθε, το εξάμηνο της αναμονής εξαντλήθηκε και όταν ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Κ. Ν. Αμανατίδης επισκέφθηκε τον Δήμαρχο κ. Σπ. Κωνσταντά ζητώντας εξηγήσεις για την καθυστέρηση ανταπόκρισης του στα έργα εξωραϊσμού του οικισμού, αντιμετωπίστηκε - όπως ο ίδιος καταγγέλλει- με τρόπο σκαιό και απαξιωτικό.

Το επόμενο «βήμα» του Συλλόγου ήταν να αποταθεί στον «Ν» ελπίζοντας ότι η δημοσιοποίηση των προβλημάτων του οικισμού, ίσως ευαισθητοποιήσει τη δημοτική αρχή και πράξει το καθήκον της έναντι των 1.000 και άνω κατοίκων της περιοχής.

Ο «Ν» συναντήθηκε με τους κ. Ν. Αμανατίδη και Θ. Κούρτη, πρόεδρο και Γραμματέα του Συλλόγου, αντίστοιχα και διέσχισαν όλους τους κοινόχρηστους χώρους του οικισμού.
Οι επισημάνσεις που ακολουθούν χαρακτηρίζουν την εικόνα που εκπέμπει η περιοχή.

Συγκεκριμένα tα σημεία που πρέπει και οφείλει να ενσκήψει ο Δήμος:
Σκάρες: χρειάζονται επισκευές γιατί άλλες είναι σπασμένες και άλλες παραμορφωμένες, οι δε συλλέκτες των όμβριων υδάτων είναι «μπλοκαρισμένοι» από χώματα και σκουπίδια. Χρειάζεται εργασίες καθαρισμού. Είναι τόσο δύσκολο;

«Σαμαράκια»: επί των οδών Κ.Σμέρου και Πύρρου χρειάζεται να τοποθετηθούν από δύο σαμαράκια γιατί υπάρχει κίνδυνος σοβαρού ατυχήματος από οδηγούς που -δυστυχώς- διέρχονται με μεγάλες ταχύτητες.

Πινακίδες οδών: έχει ζητηθεί και στο παρελθόν να συμπληρωθούν οι πινακίδες με τις ονο
μασίες των οδών και μέχρι σήμερα δεν έγινε τίποτε απολύτως.

Φωτισμός: ο φωτισμός στους κοινόχρηστους χώρους του οικισμού είναι ελάχιστος λόγω των πολλών καμένων λαμπτήρων. Έχει υποβληθεί από τον Σύλλογο αναλυτική κατάσταση με αρ. πρωτ. 16887/7-12-2009 στο αρμόδιο τεχνικό τμήμα του Δήμου. Και σε αυτό, κανένα αποτέλεσμα….

Στέγαστρα: ζητείται η αντικατάσταση των υπαρχόντων στεγάστρων στις στάσεις των λεωφορείων από νέα, έστω με διαφημιστικά μηνύματα, τα οποία όμως έχουν μεγαλύτερη πλευρική προστασία από βροχή και κρύο.

Νησίδα: ανατολικά του οικισμού, στην οδό Λεονταρίου, υπάρχει νησίδα που χωρίζει την νέα Λεονταρίου από την παλαιά, η οποία χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης. Η νησίδα χρειάζεται άμεση επισκευή στην είσοδο και έξοδο. Ακόμη, από την πλευρά της παλαιάς Λεονταρίου και κατά μήκος της νησίδας, μπορεί να γίνει παρτέρι με καλλωπιστικά φυτά ή και θάμνους.

Παιδότοπος: επειδή έχει παρατηρηθεί να μπαίνουν στον συγκεκριμένο χώρο πολλά αδέσποτα τετράποδα, τα οποία αφήνουν τις ακαθαρσίες τους και επειδή ο συγκεκριμένος χώρος είναι να παίζουν τα παιδιά που όμως κινδυνεύουν να μολυνθούν ερχόμενα σε επαφή με τα χαλίκια, ζητείται περίφραξη και επίστρωση του χώρου με ψιλό αμμοχάλικο για να σκεπαστούν και οι
υπάρχουσες λακκούβες.

Κιόσκια: υπάρχουν τρία κιόσκια τα οποία για να διατηρηθούν χρειάζονται επισκευή (στήριξη και βάψιμο)

Πέργολες: επί της πλατείας 1ης Μάη υπάρχουν δύο πέργολες που έχουν σαπίσει στη βάση τους. Χρειάζονται να στερεωθούν ή να αφαιρεθούν τελείως.

Παγκάκια: από τα περισσότερα λείπουν ξύλα ενώ κάποια είναι σάπια ή σπασμένα. Χρειάζεται
να αντικατασταθούν ή να αναπληρωθούν τα κομμάτια που λείπουν..

Λόφος: θα μπορούσε να δημιουργηθεί χώρος πρασίνου ώστε να σταματήσει να αντιμετωπίζεται ως σκουπιδότοπος.

Επανασφαλτόστρωση: οι οδοί Βορβολάκου και Καρυστινού κυριαρχούνται από λακκούβες. Έχει προταθεί η επανασφαλτόστρωσή τους.

Σιντριβάνι: βρίσκεται στην πλατεία 1η Μάη. Κατά κοινή παραδοχή είναι αντιλειτουργικό στη θέση αυτή. Εκτός αυτού είναι και επικίνδυνο για την υγεία των παιδιών που παίζουν, επειδή είναι χαμηλού ύψους και από εκεί πίνουν νερό τα σκυλιά. Προτείνουμε την αφαίρεσή του και την επίστρωση του χώρου με τις πλάκες της πλατείας.

Μπασκέτες: εντός του προαυλίου του πρώην μουσικού Γυμνασίου, έχουν τοποθετηθεί ασφαλτοτάπητες. Προτείνουμε να τοποθετηθούν και μπασκέτες.

Εσωτερικοί δρόμοι: οι εσωτερικοί δρόμοι του οικισμού χρειάζονται άμεση επισκευή. Επισημαίνεται,
ότι διέρχονται και αυτοκίνητα βαρέως τύπου, όπως βυτιοφόρα, κ.ά.

Πηγή : εφημερίδα Νεολόγος, τ. 158, 3-10 Σεπτεμβρίου 2010, http://neologosattikis.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: