Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Εκδηλώσεις για τα 2.500 χρόνια από τη Μάχη του Μαραθώνα

Με αφορμή τη συμπλήρωση 2.500 χρόνων από τη μάχη του Μαραθώνα ο δήμαρχος της περιοχής Σπύρος Ζάγαρης και η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού θα αποκαταστήσουν το ιστορικό τοπίο, όπου διεξήχθη η μάχη και εδραίωσε το Μαραθώνα ως τόπο προορισμού για Έλληνες και ξένους επισκέπτες.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, με χρήματα από χορηγία του Ιδρύματος Λεβέντη θα σηματοδοτηθούν ιστορικές διαδρομές (για πεζούς και ποδηλάτες) που θα ενώνουν τα μνημεία του πολιτισμού: δηλαδή τον Τύμβο, το Τρόπαιο, τα Αρχαία Λατομεία, τον Πευκώνα, την εκκλησία Μεσοσπορίτισσα, το Ιερό των Αιγυπτίων Θεών, τη Μακαρία Πηγή κ.α.
Σύμβουλοι στο συγκεκριμένο έργο είναι οι αρχαιολόγοι Βασίλειος Πετράκος και Γιώργος Σταϊνχάουερ, ενώ θα συνεργαστεί στενά και η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Β' ΕΠΚΑ του υπουργείου Πολιτισμού.

Στις 12 Σεπτεμβρίου, ανήμερα της μεγάλης μάχης, αναμένεται να κορυφωθούν και οι εορταστικές εκδηλώσεις του δήμου. Έτσι, ο δήμος θα καλέσει τους φίλους να περπατήσουν στον Τύμβο και στη συνέχεια, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, προβλέπεται η διοργάνωση μιας λιτής εκδήλωσης, στην οποία δημοφιλείς ηθοποιοί, όπως ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, ο Λευτέρης Βογιατζής, η Λυδία Κονιόρδου, θα διαβάσουν κείμενα από την περιγραφή της Μάχης του Μαραθώνα του Ηροδότου.

Η μουσική παρέμβαση θα είναι του Νίκου Ξανθούλη (με σάλπιγγα και αυλό), ενώ θα συμμετέχουν ο Χάρης Λαμπράκος (στο νέι), καθώς και η Μαρία Πολύζου, μαραθωνοδρόμος, που αναβίωσε το Φειδιππίδειο Άθλο για πρώτη φορά. Η καλλιτεχνική επιμέλεια ανήκει στη Μαρία Καρρά.

Πηγή : www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: