Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Προϋπολογισμός χωρίς προοπτική, με έλλειμμα εσόδων και διόγκωση των εξόδων στο δήμο Παλλήνης για το 2013

Με τον προϋπολογισμό για το 2013 να αποτελεί το μοναδικό θέμα της τελευταίας συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Παλλήνης για το περασμένο έτος, η δημοτική αρχή ΄΄κατάφερε΄΄ να δείξει τον βηματισμό που θα ακολουθήσει τόσο στα έσοδα, όσο και στα έξοδα για τον επόμενο χρόνο. Η καταψήφιση του προϋπολογισμού από την αντιπολίτευση δεν επήλθε από την διαφορετικότητα των απόψεών της σε πολλά θέματα που αφορούν το δήμο, αλλά πήγαζε από την προχειρότητα, τον ερασιτεχνισμό και τη μη γνώση των διοικούντων πάνω στον προϋπολογισμό, που είναι η βασικότερη Αρχή της οικονομικής λειτουργίας ενός δήμου, που δείχνει τι είδους ισοσκελισμό μπορεί να κάνει, προκειμένου να αποδώσει τα χρήματα πίσω στους δημότες και την πόλη.

Αρχικά, είναι επιεικώς απαράδεκτο και αποτελεί προχειρότητα να γίνεται αναμόρφωση του προϋπολογισμού σε κάθε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με αποτέλεσμα να τροποποιούνται οι περισσότεροι κωδικοί κάθε φορά. Η κατάρτιση του προϋπολογισμού σαφώς και επηρεάζεται από την οικονομική κατάσταση και τις μειώσεις που υφίστανται οι ΟΤΑ ως προς την κρατική χρηματοδότηση, αλλά εδώ φαίνεται ότι ήρθε ο καιρός να εισέλθουν στην Τ.Α. άνθρωποι που να γνωρίζουν από οικονομικά και management και οι δήμαρχοι να γίνουν περισσότερο προσεκτικοί και υπεύθυνοι στη διαχείριση των κρατικών εσόδων. Δεν είναι δυνατόν δύο μόλις χρόνια πριν ο δήμαρχος Παλλήνης να επικαλούνταν χρηματικό πλεόνασμα της τάξεως των 11.000.000 ευρώ από παρακαταθήκη του πρώην δήμου Γέρακα και ταυτόχρονα να επικαλούνταν έλλειμμα στον τέως δήμο Παλλήνης και σήμερα το ταμείο του δήμου να έχει ουσιαστικά μηδενιστεί, χωρίς να έχει γίνει κάποιο μεγάλο έργο. Η αιτιολογία ότι αναγκαστήκαμε να καλύψουμε τα χρέη του πρώην δήμου Παλλήνης ή ότι καλύψαμε το έλλειμμα που υπήρχε σχετικά με την ύδρευση στην Ανθούσα, δεν μπορεί να σταθεί, όταν σήμερα το ταμείο δεν μπόρεσε να καταφέρει να έχει επιπλέον έσοδα.

Έξοδα, σαν την ανακατασκευή του πρώην δημαρχείου της Δ.Ε. Παλλήνης με το ποσό των 430.000 ευρώ, προκειμένου να στεγαστούν εκεί ορισμένες υπηρεσίες του δήμου, εκτοξεύουν τις δαπάνες, αφού μελέτη με παράλληλη κατασκευή εξ αρχής του κτιρίου στο συγκεκριμένο σημείο, θα κόστιζε στους δημότες της Παλλήνης πολύ λιγότερα χρήματα. Η αντιμισθία του συμπαραστάτη του δημότη, που δεν έχει να παρουσιάσει κάποιο έργο, κοστίζει στους δημότες πάνω από 16.000 ευρώ το χρόνο, τα κινητά τηλέφωνα 12.000 ευρώ, οι ταχυμεταφορές για επιστολές 16.000 ευρώ (ενώ υπάρχει δημοτική αστυνομία που θα μπορούσε να βοηθήσει) και η διαμόρφωση χώρου υποδοχής και εξυπηρέτησης πολιτών στο υπερσύγχρονο κτίριο του δημαρχείου θα κοστίσει κάτι παραπάνω από 40.000 ευρώ. Γιατί άραγε;

Από την άλλη, δε μπορεί τα έσοδα του δήμου να προέρχονται μόνο από τα αυξημένα δημοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού των κατοικιών, καταστημάτων και κοινόχρηστων χώρων, όπως και από τις μελλοντικές εντάξεις περιοχών στο σχέδιο πόλης. Θα πρέπει ο δήμαρχος και οι συνεργάτες του να βρουν και άλλα εργαλεία άντλησης εσόδων και από άλλες πηγές, αντικαθιστώντας την όλο και μειωμένη κρατική χρηματοδότηση προς τους ΟΤΑ.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Έσοδα, όπως από την αξιοποίηση και την εξοικονόμηση ενέργειας στο κολυμβητήριο Γέρακα με ειδική μελέτη για γεωθερμία, αφού τα έξοδα του πετρελαίου θα το κάνουν γρήγορα μη βιώσιμο κατά τους χειμερινούς μήνες (σήμερα ελλειμματικό), η ενοικίαση του ανενεργούς κολυμβητηρίου στην Παλλήνη σε ομάδες ή ιδιώτη για συγκεκριμένες ώρες, αποτελούν σίγουρες πηγές για τα ταμεία του δήμου. Όπως, επιβάλλεται να εισρέουν έσοδα από τις διαφημίσεις στους εξωτερικούς χώρους του δήμου, πράγμα που δε γίνεται όπως πρέπει, να αξιοποιηθούν όλες οι ταράτσες των δημοσίων κτιρίων στο δήμο, κυρίως στα σχολεία, εγκαθιστώντας φωτοβολταϊκά συστήματα και πράσινες στέγες, προκειμένου να κερδίσουν την ενεργειακή τους αυτοτέλεια για θέρμανση τον χειμώνα, εξοικονομώντας χρήματα που δαπανώνται σήμερα για το πετρέλαιο από το ταμείο του δήμου, που θα μπορούσαν έτσι να πάνε για άλλες υποδομές για την παιδεία και τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων. Να τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά στις εξέδρες (όπου γίνουν σκεπαστές) ή στον περιβάλλοντα χώρο των τριών ποδοσφαιρικών γηπέδων (Ανθούσα, Γέρακας, Παλλήνη), παράδειγμα που έρχεται από το εξωτερικό με χαμηλής επένδυσης πόρους και τριετή ορίζοντα απόσβεσης, προκειμένου να αυτοχρηματοδοτούνται τα αθλητικά σωματεία της πόλης, μειώνοντας παράλληλα τα λειτουργικά τους έξοδα και περιορίζοντας την χρηματοδότηση που θα δίνεται από τον δήμο. Να καταβάλουν οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών τους απαραίτητους πόρους προς όφελος της πόλης, όταν αυτές εγκαθιστούν οπτικές ίνες στους δρόμους της πόλης, προκαλώντας ζημιά στο οδόστρωμα. Να δημιουργηθούν δύο σύγχρονα κυλικεία στα δημοτικά Κοιμητήρια σε Γέρακα και Παλλήνη αντίστοιχα, με εκμίσθωση σε ιδιώτες, προκειμένου να παίρνει επιπλέον έσοδα ο δήμος από τα μισθώματα για τις συντηρήσεις των χώρων και τον καλλωπισμό τους (όπου σήμερα το νεκροταφείο Γέρακα βρίσκεται σε τραγική κατάσταση), ενώ θα ανοιχθούν και νέες θέσεις εργασίας για τους δημότες. Να δημιουργηθεί πρότυπη αυτοχρηματοδοτούμενη δημοτική συγκοινωνία για όλη την πόλη και όχι όπως γίνεται σήμερα με ΄΄διαφημιζόμενο πουλμανάκι΄΄ που πηγαίνει μόνο Γέρακα, κοστίζοντας περισσότερο από 60.000 ευρώ. Η συγκοινωνία να πηγαίνει σε όλες τις γειτονιές του δήμου (Γαργηττός-Σταυρός.-Γέρακας,-Μπαλάνα-Ανθούσα-Λόφος Παλλήνης-Μάριζα-Παπαχωράφι-Κέντρο Παλλήνης-Βακαλόπουλο-Νέα Παλλήνη- Κάντζα- Αγ. Νικόλαο) με σύνδεση τους σταθμούς Μετρό και το Δημαρχείο-Ιατρεία-ΚΑΠΗ και να διαφημίζονται νομίμως ιδιώτες στο λεωφορείο, με τα έσοδα να μπορούν να καλύψουν έως και το 50% των εξόδων της μετακίνησης, όπως γίνεται και αλλού.
Τα σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία, μας επιτρέπουν πλέον να εξοικονομούμε πόρους στους ΟΤΑ, είτε με καινοτόμες προτάσεις, είτε με τη βοήθεια της τεχνολογίας, χωρίς να περιμένουμε κάθε φορά την κρατική χρηματοδότηση ή να αναγκαζόμαστε να βάζουμε υψηλά δημοτικά τέλη στους κατοίκους. Η μόνη προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω, είναι οι πολίτες να επιλέγουν ικανούς ηγέτες με γνώσεις και βούληση για αλλαγές και αυτοί με τη σειρά τους να διοικούν την πόλη με γνώμονα το δημόσιο και όχι το προσωπικό τους συμφέρον.
Νεκτάριος Καλαντζής
*Οικονομολόγος, Κοινωνιολόγος, Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Παλλήνης

Δεν υπάρχουν σχόλια: