Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Ιταλία: Νίκη του συνασπισμού της κεντροαριστεράς στη βουλή-Πρώτο κόμμα ο Γκρίλο

Πρώτη δύναμη στην βουλή, αναδεικνύεται η κεντροαριστερά, αφού με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων συγκεντρώνει το 29,5% έναντι 29,1% του κεντροδεξιού συνασπισμού του Μπερλουσκόνι.
Η μικρή αυτή διαφορά, είναι αρκετή για να της εξασφαλίσει το «μπόνους της πλειοψηφίας» που προβλέπει ο εκλογικός νόμος, δίνοντάς της τις 340 από τις 630 έδρες της κάτω βουλής.
Μεμονωμένα, το Δημοκρατικό Κόμμα του Μπερσάνι έλαβε 25,4%, ενώ το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο, το ξεπέρασε οριακά, με 25,5% κάτι που το αναδεικνύει πρώτο σε δύναμη κόμμα της βουλής.

Στην Γερουσία, όπου η κατανομή των εδρών γίνεται με βάση τις περιφέρειες το τοπίο είναι πιο θολό και αυτό γιατί ενώ η κεντροαριστερά επικράτησε με βραχεία κεφαλή (με αποφασιστικής σημασίας τα αποτελέσματα στην περιφέρεια Πιεμόντε), δεν εξασφαλίζει την απαραίτητη πλειοψηφία των 158 εδρών.
Συγκεκριμένα, ο κεντροαριστερός συνασπισμός του Μπερσάνι, συγκεντρώνει ποσοστό 31,6%, έναντι 30,7% του κεντροδεξιού συνασπισμού του Μπερλουσκόνι. Ο Μπέπε Γκρίλο είναι στο 23,8%, ενώ ο Μάριο Μόντι στο 9,1%.
Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το Σύνταγμα, ο Ιταλός πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, αναμένεται να αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον υποψήφιο πρωθυπουργό της κεντροαριστεράς, Πιερλουίτζι Μπερσάνι.

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: