Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Eurostat: Πρώτη σε ποσοστό ανεργίας η Ελλάδα (26,8%) μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ!

Τραγικά είναι για την Ελλάδα τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα, Πέμπτη, η Eurostat για την ανεργία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, η Ελλάδα έχει, πλέον, το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ, ξεπερνώντας την Ισπανία! Παράλληλα, στη χώρα μας έχει σημειωθεί η μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας το τελευταίο έτος, ενώ σε ό,τι αφορά τους νέους έως 25 ετών χωρίς δουλειά είναι το 57,6% έναντι 23,4% κατά μέσο όρο στην Ευρώπη.
Τα στοιχεία, που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία για την ανεργία στην ευρωζώνη και την ΕΕ, αφορούν το μήνα Δεκέμβριο, ενώ τα στοιχεία για την Ελλάδα έχουν επικαιροποιηθεί μέχρι το μήνα Οκτώβριο.
Στην Ελλάδα, η ανεργία διαμορφώθηκε σε 26,8% και δεύτερη ακολουθεί η Ισπανία με 26,1%. Τα χαμηλότερα ποσοστά σημειώθηκαν σε Αυστρία (4,3%), Γερμανία και Λουξεμβούργο (5,3%).

Η μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας το τελευταίο έτος σημειώθηκε σε Ελλάδα (26,8% από 19,7%), Κύπρο (14,7% από 9,7%) και Ισπανία (26,1% από 23,2%).
Τέλος, στους νέους ηλικίας έως 25 ετών η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας (57,6%) και δεύτερη είναι η Ισπανία (55,6%), ενώ το χαμηλότερο είναι σε Γερμανία (8%), Αυστρία (8,5%) και Ολλανδία (10%). Αντίστοιχα, το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες ήταν 24,1%, ενώ στις γυναίκες στο 30,4%.
Στην ευρωζώνη και την ΕΕ, τα ποσοστά της ανεργίας παρέμειναν αμετάβλητα, έναντι του προηγούμενου μήνα, σε 11,7% και 10,7% αντίστοιχα. Συνολικά, στην ΕΕ 5,702 εκατομμύρια νέοι έως 25 ετών δεν έχουν δουλειά, εκ των οποίων τα 3,624 εκατομμύρια ζουν στην Ευρωζώνη.
Σημειώνεται ότι σε ξεχωριστά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, αναφέρεται πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε στο 2% τον Ιανουάριο από 2,2% που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Η απροσδόκητη μείωσή του έρχεται μία εβδομάδα πριν από την συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τα επιτόκια.
ΣΥΡΙΖΑ: «Ντροπή και αίσχος»
«Η πανευρωπαϊκή πρωτιά της χώρας μας στην ανεργία, αλλά και στην ανεργία των νέων είναι η ντροπή και το αίσχος της τρόικας και των εγχώριων μνημονιακών κυβερνήσεων», σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Στρατούλης, με αφορμή τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat.
Ο κ. Στρατούλης επισήμανε ότι «οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές σκληρής, μονόπλευρης λιτότητας, που εφαρμόζονται στην ευρωζώνη και την ΕΕ σε βάρος των εργαζομένων βαθαίνουν την ύφεση στις χώρες-μέλη και προκαλούν πρωτοφανή σε ύψος ποσοστά ανεργίας, σπάζοντας όλα τα ιστορικά μεταπολεμικά ρεκόρ».
«Η τρικομματική κυβέρνηση, η τρόικα και τα μνημόνιά τους πρέπει να φύγουν τώρα πριν η οικονομική, παραγωγική και κοινωνική καταστροφή που επιφέρουν στον λαό και στη χώρα μας γίνει ανεπανόρθωτη και μη αναστρέψιμη», πρόσθεσε.
www.eklogika.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: