Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Ελληνικό-ακορντεόν και το Κατάρ ίσως εμφανιστεί...


Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΔΔΑ

Ο ΑΘΕΜΠΙΓΙΟ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΠΡΑΣΙΝΟ 72% ΑΛΛΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΕΛΙΚΤΟ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙΣ ΟΡΕΞΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ, ΕΝΩ Ο ΠΑΜΠΟΥΚΗΣ ΕΛΠΙΖΕΙ ΠΩΣ ΟΙ ΚΑΤΑΡΙΑΝΟΙ ΘΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΟΥΝ


Ανεπανάληπτα αποκάλεσε τα χαρακτηριστικά του Ελληνικού ο Ισπανός πολεοδόμος Θα μπορεί να προσαρμοστεί στις επιθυμίες των υποψήφιων επενδυτών που θα αναζητηθούν με μη δεσμευτική εκδήλωση ενδιαφέροντος. Την προανήγγειλε ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης κατά την παρουσίαση του σχεδίου.
Ο υπουργός ερωτηθείς για τη στάση του Κατάρ απάντησε ότι «υποθέτω ότι θα εμφανιστεί» στο διαγωνισμό, επισημαίνοντας με έμφαση ότι αυτή την περίοδο τα επενδυτικά κεφάλαια σε ΗΠΑ και Ε.Ε. είναι περιορισμένα.




Το σχέδιο προτείνει τη διατήρηση του 72% της έκτασης ως «πρασίνου». Ωστόσο, ο υπουργός διευκρίνισε ότι το σχέδιο δεν είναι τελικό και ενδεχομένως να μην ανακοινωθεί καν άλλο πριν από το διαγωνισμό αλλά να συνδιαμορφωθεί με τον ή τους υποψήφιους επενδυτές στους οποίους θα δοθεί μεγάλη ευελιξία στη διαμόρφωση της επένδυσης.
Ο κ. Αθεμπίγιο από την πλευρά του εκτίμησε ότι η ανάπλαση του Ελληνικού πρέπει να λειτουργήσει ως κοινωνικο-οικονομικός καταλύτης για την Αθήνα. Διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για αρχιτεκτονική μελέτη αλλά για πολεοδομική.


Δεν το γνώριζε


Φάνηκε να μην είναι ενήμερος για προτάσεις της κυβέρνησης αλλά και των τοπικών αρχών, αλλά και πολύ συγκαταβατικός με αυτές. Σε ερώτημα του δημάρχου Γλυφάδας γιατί δημιουργείται νέο εμπορικό κέντρο τη στιγμή που ο όμορος δήμος έχει ήδη 4.000 τ.μ. παρόμοιας χρήσης απάντησε ότι δεν το γνώριζε, κοινοποιώντας μάλιστα τη διαφωνία του με την αρχική ιδέα εμπορικού κέντρου στη μέση του πάρκου. Το χωροθέτησε στις παρυφές και είπε ότι μπορεί να απαλειφθεί εντελώς.


Ανεπανάληπτο στην Ευρώπη


Αποκάλυψε επίσης ότι κυβερνητικά στελέχη είχαν αφήσει ανοιχτό το περιθώριο γκρεμίσματος ολυμπιακών εγκαταστάσεων της περιοχής αν δεν είναι χωροταξικά συμβατές. Μάλιστα στο σχέδιό του πολλά από τα έργα του 2004 δεν αποτυπώνονται.


Ανέδειξε την περιοχή του Ελληνικού σε ένα πολύ σημαντικό ακίνητο. Δεν υπάρχει, είπε, καμία άλλη πόλη στην Ευρώπη που να έχει μια γη 600 χιλιάδων τ.μ. με 3 στρέμματα παραλίας, με πολύ καλή οδική πρόσβαση, τραμ, μετρό, απόλυτα επίπεδη και να ανήκει εξ ολοκλήρου στο Δημόσιο.


Σύμφωνα με το σχέδιο Αθεμπίγιο, το 72% του εδάφους θα παραμείνει πράσινο, μέχρι ποσοστού 12% (2-3 εκατ. τετραγωνικά μέτρα) θα κατασκευαστεί και περίπου το 15% θα είναι δρόμοι. Ενα κεντρικό πάρκο θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 260 εκτάρια. Το σχέδιο προβλέπει πλατείες, λεωφόρους και τοπικές εστίες πρασίνου.


Το οικιστικό σκέλος υπολογίζεται σε 980.000 τ.μ. (χώροι γραφείων, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών και 6.200 - 6.500 οικιστικές μονάδες που θα εξυπηρετήσουν 15.000 κατοίκους). Προτείνεται να μεταφερθούν κυβερνητικές υπηρεσίες και στον πυρήνα του πάρκου να δημιουργηθεί πανεπιστήμιο.


Παράκαμψη της Ποσειδώνος


Στην παραλιακή, προτείνεται παράκαμψη της Ποσειδώνος, διατήρηση της γραμμής του τραμ, ανάπτυξη δημόσιων εγκαταστάσεων αλλά και «μεσογειακών χωριών» γύρω από μια νέα μαρίνα με δημόσια πρόσβαση στην προκυμαία.


Ο κ. Αθεμπίγιο χαρακτήρισε το Ελληνικό ως μία ευκαιρία για ανάπλαση του συνόλου της Αττικής με τη δημιουργία ενός πολεοδομικού τριγώνου «Σύνταγμα-Ελληνικό-Πειραιάς» και με αντισταθμιστικά έργα από τη μεταφορά οργανισμών στο Ελληνικό και τη δημιουργία πρασίνου σε άλλες περιοχές.


Και απειλή για δικαστήρια


*Ο Χοσέ Αθεμπίγιο αναφέρθηκε στην «Ελευθεροτυπία» ζητώντας να είναι «πολύ προσεκτική σε αναφορές που γίνονται για μισθοδοσία από την εταιρεία Barcelona Strategic Urb Systems, κάνοντας λόγο -αν επαναληφθούν- για προσφυγές σε ελληνικά δικαστήρια και στο Στρασβούργο. Είπε ότι δεν λαμβάνει μισθό από την εταιρεία, ότι έχει τη θέση του διευθυντή αλλά πληρώνεται από το 1992 από το μητροπολιτικό φορέα Βαρκελώνης. Δημοσιογράφος της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» λαμβάνοντας το λόγο απάντησε ότι η εφημερίδα έχει μεταφέρει αυτούσια όσα αναγράφονται στην ιστοσελίδα της εταιρείας. 


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: