Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Οι δρόμοι καταψηφίζουν το Μεσοπρόθεσμο

Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες βρίσκονται για μία ακόμα ημέρα στους δρόμους και τις πλατείες της χώρας, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους και ψηφίζοντας βροντερά «ΟΧΙ» στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Από το πρωί στους δρόμους της Αθήνας Αγανακτισμένοι και ΠΑΜΕ, εν μέσω συνεχών εντάσεων και «χημικού πολέμου», με τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ να καλούν όλους τους εργαζομένους σε δυναμική πορεία προς την πλατεία Συντάγματος στις 7 το απόγευμα.


Σε «πολεμικό» κλίμα σήμερα όλη η Ελλάδα, με τους χιλιάδες διαδηλωτές να δηλώσουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.
Στο πλαίσιο της δεύτερης ημέρας της πανελλαδικής απεργία η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ καλεί τον κόσμο στις 7 το απόγευμα σε συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία μέχρι το Σύνταγμα.




Ιδιαίτερα μαζική κινητοποίηση πραγματοποίησε νωρίτερα το πρωί το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο με χιλιάδες συγκεντρωμένους να βρίσκονται στην πλατεία Ομονοίας, για να διαδηλώσουν την απόλυτη αντίθεση τους στο σχέδιο πτώχευσης, όπως αναφέρουν, του λαού.


Ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή ενώ στο χώρο της συγκέντρωσης βρέθηκε και η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία δήλωσε: «Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση, σαν το μεγάλο μαέστρο μιας πολυφωνικής χορωδίας, που αν θέλετε επεκτείνεται πέρα από μηχανισμούς και υπηρεσίες, ακόμα και σε κυκλώματα που έχουν σχέση με τη βρώμικη πλευρά του ποδοσφαίρου. Μια χορωδία που όλοι μαζί προσπαθούν να πείσουν τον ελληνικό λαό να μη σηκώσει ανάστημα απέναντι σε αυτούς που θέλουν τη μεγάλη και βαθιά χρεοκοπία του. Η χρεοκοπία έτσι κι αλλιώς είναι ένα αντικειμενικό γεγονός. Αυτό που έχει σημασία είναι ο λαός να μην υποκύψει στον εκβιασμό και στους εκβιαστές. Άλλωστε μια φορά όταν υποκύψεις στον εκβιασμό οι εκβιαστές θα σε βασανίζουν για όλη σου τη ζωή».
Φτάνοντας στο Σύνταγμα, μέλη του ΠΑΜΕ αντάλλαξαν μεμονωμένα φραστικές αντεγκλήσεις με ορισμένους διαδηλωτές του κινήματος των Αγανακτισμένων, ενώ στη συνέχεια η πλατεία «πνίγηκε» από τη χημικά και το ΠΑΜΕ αποχώρησε συντεταγμένα και πάλι προς την Ομόνοια.


Το ΠΑΜΕ έχει απευθύνει νέο κάλεσμα για τις 7 το απόγευμα στους Στύλους του Ολυμπίου Διός. Στη Θεσσαλονίκη η πρωινή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο Άγαλμα Βενιζέλου στις 10.30, ενώ τα μέλη του ΠΑΜΕ θα συγκεντρωθούν ξανά στο ίδιο σημείο στις 7 το απόγευμα. Συναντήσεις είναι προγραμματισμένες στον Πειραιά, καθώς και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.


Στο μεταξύ, το ΠΑΜΕ Αρκαδίας στην Τρίπολη προχώρησε νωρίτερα το πρωί, για δύο ώρες, σε συμβολική κατάληψη της εισόδου της Αγροτικής Τράπεζας. Ανάλογες κινητοποιήσεις από το ΠΑΜΕ σημειώθηκαν σε όλες τις πρωτεύουσες των νομών της Πελοποννήσου, με περιφρούρηση της απεργίας σε υπηρεσίες και πολυκαταστήματα, ενώ στο Ναύπλιο έχουν καταλάβει από χθες την πλατεία Καποδίστρια και θα παραμείνουν εκεί μέχρι σήμερα το απόγευμα.


Στη Θεσσαλονίκη, το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου και πορεία μέχρι τη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης, στην οδό Αγίου Δημητρίου. Νωρίτερα, έγινε «περιφρούρηση» της απεργίας σε μεγάλα εργοστάσια (ΑΓΝΟ, ΜΕΒΓΑΛ), στο εργοτάξιο του μετρό, καθώς και το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.


Επίσης στη Θεσσαλονίκη, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, ΕΚΘ, και της Ένωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης, ΕΔΟΘ, εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν, το μεσημέρι, μπροστά από το κτίριο της ΕΥΑΘ και στη συνέχεια έκαναν πορεία έως το λιμάνι, διαμαρτυρόμενοι για την ιδιωτικοποίηση των δύο οργανισμών.


Κατά τη διάρκεια της πορείας οι διαδηλωτές έκαναν ολιγόλεπτη καθιστική διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ, στην οδό Εθνικής Αμύνης, καθώς και στο τέλος της πορείας έξω από την κεντρική πύλη του ΟΛΘ. Στην πορεία συμμετείχαν και μέλη των πρωτοβάθμιων σωματείων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, «αγανακτισμένοι του Λευκού Πύργου», φοιτητές και άλλοι.

«Ξεχειλίζει» η αγανάκτηση

Από τις 8 το πρωί κατακλύζουν τις πλατείες τις Αθήνας και των περισσότερων μεγάλων πόλεων οι διαδηλωτές του κινήματος των Αγανακτισμένων, οι οποίοι απαντούν ξεκάθαρα στο περιβόητο δίλημμα που τίθεται τις τελευταίες ημέρες: «Ούτε Μεσοπρόθεσμο, ούτε Τανκς!»


Η αστυνομία εμπόδισε το τη μαζική περικύκλωση της Βουλής που είχε οργανωθεί από τους Αγανακτισμένους, κάνοντας συνεχή χρήση χημικών, αλλά οι διαδηλωτές συνεχίζουν δυναμικά τις κινητοποιήσεις τους στην πλατεία Συντάγματος, δηλώνοντας αποφασισμένοι να μείνουν εκεί μέχρι αργά το βράδυ.


Εργαζόμενοι από την Πελοπόννησο και συγκεκριμένα από Μεγαλόπολη, Τρίπολη, Άργος και Ναύπλιο, με μισθωμένα λεωφορεία, από τα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα, κατευθύνονται αυτή την ώρα προς την Αθήνα, προκειμένου να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα, ενάντια στην ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.


Μαζί τους και οι Αγανακτισμένοι της Βορείου Ελλάδας, που πραγματοποίησαν πρωτοφανή μοτοπορεία με λεωφορεία και μοτοσυκλέτες προς την Αθήνα.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: