Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Ενστάσεις ιδιωτών για την επικύρωση δασικών περιοχών

Ενστάσεις με τις οποίες ζητούν να μην επικυρωθούν ως δάσος 21.216 στρέμματα σε Μαραθώνα, Πεντέλη και Νέα Πεντέλη υπέβαλλαν 2.956 ιδιώτες. Πρόκειται για τις τρεις περιοχές από τις οποίες ξεκίνησαν οι δασικοί χάρτες. Ουσιαστικά αμφισβητείται το ένα τρίτο των δασικών εκτάσεων. Οι ενστάσεις αφορούν ακίνητα που καλύπτουν 21.216 στρέμματα σε σύνολο 73.500. Επιπλέον υποβλήθηκαν 25 αντιρρήσεις για 15 στρέμματα, με την αιτιολογία ότι δεν συμπεριλήφθηκαν στις δασικές περιοχές αν και αποτελούν δάσος.


Στις 20 Ιουνίου, έληξε η ημερομηνία για την υποβολή ενστάσεων, οι οποίες ήταν λιγότερες από αυτές που αναμένονταν. Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η «Κτηματολόγιο ΑΕ», την πλειοψηφία των ενστάσεων συγκέντρωσε η περιοχή του Μαραθώνα με 1.954 και ακολουθούν η Πεντέλη με 655 και η Νέα Πεντέλη με 347. Τις επόμενες ημέρες θα κατατεθούν στις πέντε επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί με ευθύνη της περιφέρειας Αττικής και του αρμόδιου δασαρχείου για να εκδικάσουν την κάθε περίπτωση. Οι δασικές υπηρεσίας θα εξετάσουν όλα τα δεδομένα και θα προχωρήσουν στην επικύρωση των πρώτων δασικών χαρτών.




Ο νόμος προβλέπει ότι ο χάρτης, όπου δεν υπάρχουν ενστάσεις θα κυρωθεί κανονικά και θα εκκρεμούν μόνο τα τμήματα που έχουν αντιρρήσεις. Η διαδικασία για να επικυρωθούν από την Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης θα διαρκέσει περίπου 20 μέρες. «Έχουμε σκοπό να επιταχύνουμε τη διαδικασία για την κατάρτιση και κύρωση των δασικών χαρτών σε όλη τη χώρα, να αναθεωρήσουμε τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας», δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα στη βουλή ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου.


Μετά την ολοκλήρωση του πιλοτικού σταδίου για Μαραθώνα, Πεντέλη και Νέα Πεντέλη, το οποίο καθυστέρησε περίπου ένα χρόνο και την κύρωση των επίμαχων δασικών χαρτών ακολουθεί η ίδια διαδικασία για Δροσιά, Κηφισιά, Σταμάτα και Φυλή. Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Δασών κ. Γιώργο Αμοργιαννιώτη στόχος είναι να αναρτηθούν στις αρχές του επόμενου μήνα μαζί με τους δασικούς χάρτες σε τρεις ακόμη περιοχές: την Αλεξανδρούπολη, την Καβάλα και τον Πύργο.


Στις αρχές Ιουλίου αναμένεται διευθετεθεί παράλληλα και το θέμα της επάνδρωσης με 1.320 αγροφύλακες των δασικών υπηρεσιών όλης της χώρας που παρέμενε σε εκκρεμότητα από το 2009 και συζητήθηκε χθες σε συνάντηση που έγινε με τον υπουργό κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου. 


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: