Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

WWF Ελλάς : H φύση να μην πληρώσει την κρίση!


Με τον ανασχηματισμό να είναι ακόμη νωπός και το νέο κυβερνητικό σχήμα να αναζητά τον βηματισμό του, είναι σίγουρο πως η προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος δεν έχει την πολυτέλεια της αναμονής. Όποια κι αν είναι η εναλλαγή προσώπων, η 7η ετήσια έκθεση του WWF Ελλάς, «Δεσμεύσεις για εφαρμογή - Η περιβαλλοντική νομοθεσία στην Ελλάδα», αποτυπώνει με λεπτομέρεια την κατάσταση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στη χώρα μας και αναδεικνύει τα απαραίτητα βήματα, προκειμένου να μην πληρώσει η φύση ένα μέρος της κρίσης.


Ο κίνδυνος αυτός είναι ορατός, καθώς ως πλέον ανησυχητική διαπίστωση προβάλλει η οριακής νομιμότητας και ασυντόνιστη προσπάθεια, άσχετων με το περιβάλλον υπουργείων, να υποβαθμίσουν το ισχύον καθεστώς περιβαλλοντικής προστασίας, σε μια απόπειρα να ικανοποιήσουν στόχους του Μνημονίου Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής. Πρώτη σημαντική «επίθεση» στο περιβάλλον ήταν ο νόμος «fast track» για την επιτάχυνση των επενδύσεων, ενώ πρόσφατα ψηφίστηκε και νέος νόμος που επιχειρεί περιβαλλοντικές εκπτώσεις στην αδειοδότηση επιχειρήσεων.




Μέσα στη χρονιά που πέρασε όμως, καταγράφηκαν και πολλές ιδιαίτερα θετικές νομοθετικές εξελίξεις. Σημαντικότερη όλων ήταν η ψήφιση του ν. 3937/2011 για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, ενώ οι σχετικές συζητήσεις στη Βουλή υπήρξαν ενδεικτικές της συγκρουσιακής διάστασης που λαμβάνει πλέον η προστασία του περιβάλλοντος. Θετικές εξελίξεις σημειώθηκαν και στις πολιτικές για την εφαρμογή φωτοβολταϊκών σε κατοικίες και την ενεργειακή εξοικονόμηση. Καίριας σημασίας εξέλιξη ήταν και η δημιουργία του Πράσινου Ταμείου, το οποίο ελπίζουμε ότι θα αφήσει για πάντα στο παρελθόν τις εποχές αδιαφανούς και ανορθολογικής διαχείρισης των ελάχιστων οικονομικών πόρων που υπήρχαν για το περιβάλλον. Ταυτόχρονα, η υποχρεωτική δημοσιοποίηση όλων των διοικητικών αποφάσεων, μέσω του προγράμματος Δι@ύγεια και η δωρεάν διαδικτυακή πρόσβαση στα φύλλα εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ), βελτιώνει αισθητά την εφαρμογή της νομοθεσίας για την πρόσβαση των πολιτών σε πληροφορίες για το περιβάλλον.


Μεγάλες όμως ανησυχίες γεννώνται από τη διαρκή αποδυνάμωση σημαντικών περιβαλλοντικών υπηρεσιών, κυρίως των δασικών, που καλούνται να ελέγξουν, σε τοπικό επίπεδο, το έγκλημα εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος.
«Πάγια θέση του WWF Ελλάς είναι πως σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο οικονομικής κρίσης, η προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να αποτελέσει βασικό πυλώνα για μία πραγματικά βιώσιμη και υγιή αναπτυξιακή πορεία της χώρας. 



Καλούμε την Κυβέρνηση, υπό τη νέα της σύνθεση πλέον, να προασπίσει τις θετικές για το περιβάλλον κατακτήσεις που περιγράφονται στην ετήσια έκθεση και να μην υποκύψει στις σειρήνες που καλούν σε περιβαλλοντικές εκπτώσεις με τη δικαιολογία του οποιουδήποτε εύκολου οικονομικού οφέλους. Ο χειρισμός κρίσιμων θεμάτων όπως τα αυθαίρετα άλλωστε, θα δώσει μια σαφή ένδειξη των προθέσεων», τονίζει ο Δημήτρης Καραβέλλας, διευθυντής του WWF Ελλάς.


Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την έκθεση, «Δεσμεύσεις για εφαρμογή - Η περιβαλλοντική νομοθεσία στην Ελλάδα», εδώ

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: