Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

3η ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ: Οι άγνωστες πτυχές της ανακοίνωσης του Ανδρέα ...

Την ώρα που ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ "σφάζονται" στην ποδιά του μακαρίτη Ανδρέα Παπανδρέου, για το ποιος θα πάρει την σφραγίδα του προοδευτικού χώρου, η 3η Σεπτέμβρη μας δίνει τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε άγνωστες πτυχές της εποχής εκείνης. Παράλληλα, στην Ελλάδα που πεινά και δυστυχεί, υπάρχει η νέα μορφή απόλυτης δημοκρατίας, που είναι το διαδίκτυο. Στο διαδίκτυο λοιπόν, κυκλοφορεί ένα κείμενο το οποίο αλιεύσαμε, που φέρει την υπογραφή του Ανδρέα Παπανδρέου, σύμφωνα με το οποίο, ο Ανδρέας είχε πάρει από τους Εβραιοαμερικάνους και τους γνωστούς Rockefeller 100 εκατομμύρια δολάρια το 1974 για να φτιάξει το ΠΑΣΟΚ το οποίο θα κυβερνούσε τη χώρα. Φυσικά με το αζημίωτο...
Για να πάρουμε τα πράγματα όμως από την αρχή. Ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής (ο άλλος υποτιθέμενος Εθνάρχης) είχαν ένα περίεργο "δέσιμο" από την εποχή της Χούντας που ήταν εκτός Ελλάδος. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Μίκης Θεοδωράκης σε αφηγήσεις του λέει ότι τα περισσότερα πολιτικά στελέχη που είχαν αυτοεξοριστεί εκτός Ελλάδας και έκαναν αγώνα να ρίξουν τη Χούντα, ήθελαν τον Ανδρέα να ηγηθεί της χώρας μετά την πτώση της δικτατορίας. Ο ίδιος όμως ο Ανδρέας έβαζε συνεχώς προβλήματα. Στην αρχή δεν ήθελε να αναγνωρίσει το ΚΚΕ (το οποίο ήταν παράνομο μέχρι τότε) με το Μίκη Θεοδωράκη να αντιδρά που ήταν ο σύνδεσμος με την τότε Σιοβετική Ένωση. Μάταια πολλά στελέχη γύρω από τον Ανδρέα προσπαθούσαν να τον πείσουν ότι η αναγνώριση του ΚΚΕ θα αποτρέψει έναν νέο εμφύλιο και θα δώσει ηρεμία στην Ελλάδα. Ο ιδιος ο Μίκης Θεοδωράκης του έλεγε ότι με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, θα έπρεπε να γίνει δημοψήφισμα για την παραμονή της Βασιλείας ή όχι. Για κάποιο ... περίεργο λόγο ο Ανδρέας αρνιόταν πεισματικά και αυτό. Αποτέλεσμα ήταν να στραφούν όλες οι αντιστασιακές εκτός Ελλάδας δυνάμεις στην ... αγκαλιά του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος δέχτηκε τα δύο αυτά αυτονόητα αιτήματα. Έτσι ουσιαστικά ο Ανδρέας βοήθησε τον Καραμανλή να είναι ο πρώτος πρωθυπουργός μετά την πτώση της Χούντας.

Το ακόμα πιο εντυπωσιακό ήταν ότι ο Ανδρέας δεν ήθελε να αναλάβει την Ένωση Κέντρου του πατέρα του Γεωργίου Παπανδρέου, παρά το γεγονός ότι όλοι οι πρώην βουλευτές και Υπουργοί του αναγνώριζαν το δικαίωμα να ηγηθεί. Αυτό του το πείσμα τον έφερε πολλές φορές σε ρήξη με τον αείμνηστο Γιάννη Αλευρά. Μάλιστα η διαφωνία τους αυτή ήταν και ο λόγος που ο Αλευράς δεν πήγε στην διακήρυξη του Ανδρέα που έγινε στην καφετέρια Σόνια της Λ. Αλεξάνδρας (από όπου και η φωτογραφία). Όλοι απορούσαν με το γεγονός ότι ο Ανδρέας είχε επενδύσει ιδιαίτερα σε νεαρούς και νεαρές οι οποίες ήταν κάτω των 21 ετών και δεν ψήφιζαν καν. Έδειχνε σαφέστατα ότι δεν τον ενδιέφεραν ιδιαίτερα οι επικείμενες εκλογές αλλά οι επόμενες. Και όχι μόνο αυτό... Αρνήθηκε να βρεθεί με το Γιάννη Ζίγδη, τον τότε πρόεδρο της Ένωσης Δημοκρατικού Κέντρου, ο οποίος ήθελε να συνεργαστούν. Επίσης εντελώς μυστικά πριν έλθει στην Ελλάδα είχε διαλύσει και το περίφημο ΠΑΚ , η είδηση όμως κρατήθηκε μέχρι τις εκλογές του 1974 μυστική. Η επιμονή του να βάλει τη λέξη "Σοσιαλιστικό" στο νέο φορέα που θα δημιουργούσε τον έφερε σε διαπληκτισμό με τον Αντώνη Λιβάνη που ήθελε τη λέξη "Δημοκρατικό". Ο Ανδρέας όμως επέμενε. Στην αρχή κατοχύρωσε το όνομα του νέου κόμματος ως Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κόμμα. Μετά από δύο ημέρες όμως, άλλαξε τη λέξη "κόμμα" με τη λέξη "Κίνημα". Στις εφημερίδες της εποχής γραφόταν ως ΠΣΚ. Τη λέξη ΠΑΣΟΚ εμπνεύστηκε, πρωτοέγραψε και (μετά από εντολή του Ανδρέα) έγινε θεσμός, ένας νεαρός , τότε, πολιτικός συντάκτης. Το όνομά του... Σταύρος Ψυχάρης. Ο σημερινός επικεφαλής του ομίλου ΔΟΛ (ΝΕΑ, ΒΗΜΑ κτλ) και μεγαλομέτοχος του MEGA.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Ανδρέας είχε επιστρέψει στην Ελλάδα στις 16 Αυγούστου του 1974. Το έγγραφο το οποίο παρουσιάζουμε έχει ημερομηνία Αύγουστος 1974. Σήμερα με αυτό το έγγραφο, αποκωδικοποιούνται πολλά γεγονότα που τότε φαινόντουσαν... περίεργα. Ο Ανδρέας είχε προσκαλέσει 149 άτομα για την περίφημη διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη. Από αυτούς ήρθαν όλοι εκτός από 4 άτομα. Ήρθαν όμως και πολλοί απρόσκλητοι κυρίως νεαροί. Τελικά ο αριθμός των ατόμων ήταν πάνω από 250 που βρισκόντουσαν στην αίθουσα.

Τελικά το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών δεν ήταν το αναμενόμενο για το ΠΑΣΟΚ. Σε κάθε επόμενη, όμως, εκλογική μάχη διπλασίαζε το ποσοστό του. Το 1980 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής (ο πρεσβύτερος) αποχωρεί από την πρωθυπουργία και γίνεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Στη διαδικασία για τη διάδοχη κατάσταση στη ΝΔ, ήταν ο μετριοπαθής Ράλλης και ο σκληροπυρηνικός Αβέρωφ. Ο Καραμανλής φωνάζει τότε στενό του συνεργάτη και του λέει να ...δρομολογήσει την εκλογή του Ράλλη με το επιχείρημα ότι "στις επόμενες εκλογές θα κερδίσει ο Παπανδρέου, ο οποίος θα είναι πρωθυπουργός μέχρι το 2000 (!!!). Αν βγει ο Αβέρωφ θα έχουμε νέο εμφύλιο". Όπερ και εγένετο. Εκλέχτηκε ο Ράλλης. Η αποχώρηση Καραμανλή απελευθέρωσε δυνάμεις που πήγαν στον Ανδρέα ο οποίος σάρωσε στις εκλογές. Ο Καραμανλής, λοιπόν, ανταπόδωσε τη βοήθεια του Ανδρέα στις εκλογές του 1974.

Το 1985 Καραμανλής και Ανδρέας είχαν συμφωνήσει να ανανεωθεί η θητεία του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην προεδρία της Δημοκρατίας. Την συμφωνία αυτή τη χάλασε ο εκδότης της "Αυριανής" Γιώργος Κουρής, ο οποίος απείλησε ότι αν στηριχτεί ο Καραμανλής, η "Αυριανή" θα υποστηρίζει το ΚΚΕ. Τότε η "Αυριανή" και γενικά ο όμιλος Κουρή ήταν πολύ ισχυρός. Πουλούσε πάνω από 200.000 εφημερίδες καθημερινά και ήταν το μέσο έκφρασης όλων των φίλων του ΠΑΣΟΚ. Κάτω από τον τίτλο της εφημερίδας έγραφε χαρακτηριστικά "Η εφημερίδα που έριξε τον Καραμανλισμό". Σε μία συνάντηση στο Καστρί, ο Γιώργος Κουρής τους είχε επί λέξη "Καλύτερα να βρείτε να βάλετε έναν γάιδαρο παρά τον Καραμανλή. Τι θα πούμε στον κόσμο μετά από τόσους αγώνες. Αν επιμείνετε σε αυτή τη μαλακία εγώ θα πάω με το ΚΚΕ. Θα είναι η καταστροφή σας". Τελικά το ΠΑΣΟΚ πρότεινε και εξέλεξε τον έντιμο δικαστικό Χρήστο Σαρτζετάκη. Ακόμα και τότε όμως ο Ανδρέας προσπάθησε μέχρι τελευταία στιγμή να στηρίξει τον Καραμανλή, προκαλώντας απορίες. Από την άλλη, δεν είναι λίγοι εκείνοι που παρομοιάζουν την στάση του πρεσβύτερου Καραμανλή το 1980, με την στάση του νεότερου το 2009. Και οι δύο βοήθησαν τους Παπανδρέου να έρθουν στην εξουσία...

Από το 1974 μέχρι και το 1981, που το ΠΑΣΟΚ ήρθε στην εξουσία πολλοί είχαν εκφράσει την απορία τους, πως επιβίωνε ο Ανδρέας Παπανδρέου και η οικογένειά του. Σπίτι στο Καστρί, υπηρέτριες, μποέμικη ζωή για τον Ανδρέα, σπουδές για τα παιδιά του και μεγάλη ανάπτυξη του ΠΑΣΟΚ. Ταξίδια ανά την Ελλάδα, για τις νέες τοπικές και πολλές οικονομικές υποχρεώσεις. Η επικοινωνιακή ομάδα του Ανδρέα απαντούσε ότι τα λεφτά είναι της Μαργαρίτας, η οποία είναι πάμπλουτη. Ποια είναι όμως η ΑμερικανοΕβραία Margaret Chant; Πατέρας της Margaret Chant ήταν ο Douglas Chant ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος των μαρτύρων του Ιεχωβά της Αμερικής. Οι δημοσιογράφοι που τοποθετεί τότε ο Ανδρέας σε καίρια πόστα (Κρατική τηλεόραση και ραδιόφωνο, εφημερίδες, περιοδικά) , προσπαθούν να αποκρύψουν το γενεαλογικό του δένδρο που προέρχεται από τον Ζιγκμουντ Μινέικο, ΠολωνοΕβραίο μηχανικό που κατασκευάζει οπλικά συστήματα και τα δίνει στους Τούρκους...

Ο Ζίγκμουντ κάνει μια κόρη, την Σοφία. Η Σοφία παντρεύεται τον Γεώργιο Παπανδρέου από την Αχαΐας και κάνουν τον Ανδρέα Παπανδρέου. Ο Ανδρέας το 1941 φεύγει για την Αμερική όπου κάνει σπουδές και νυμφεύεται το 1951 την ΑμερικανοΕβραία Margaret Chant. Σε αυτήν, λοιπόν, αποδίδεται η ευχέρεια χρημάτων, την εποχή εκείνη, όπου κυκλοφορούσαν πολλοί αστικοί μύθοι, κυρίως για πολλά εστιατόρια που έχει η Μαργαρίτα στην Αμερική και εισπράττει καθημερινά. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Μαργαρίτα ήταν συνεχώς τότε δίπλα στον Ανδρέα, ακόμα και στα μπαλκόνια των ομιλιών, παρά το γεγονός ότι ο κόσμος από κάτω έλεγε συνθήματα κατά των Αμερικάνων. Η φινετσάτη φιγούρα της έκανε όλους τους αστικούς μύθους πειστικούς. Τελικά όμως, ποιος πλήρωσε το ΠΑΣΟΚ της 3η Σεπτέμβρη;

Ο Ανδρέας λοιπόν με απόδειξη το παρακάτω έγγραφο (το οποίο κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και δεν έχει αμφισβητηθεί) χρηματοδοτήθηκε από την τράπεζα των Rockefeller, Chase Manhattan Bank με 100.000.000 Δολάρια το 1974 για την κατασκευή του ΠΑΣΟΚ.

Δείτε το παρακάτω έγγραφο (ακολουθεί και η μετάφραση) με το οποίο πιστοποιείται ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1974 υπέγραψε σύμφωνο με τις ΗΠΑ και τον Rockefeller και τις λεπτομέρειες τη συμφωνίας.
otanews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: