Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Καρκινικοί Όγκοι από... "αθώα" μεταλλαγμένα


Νέα μελέτη αποδεικνύει ότι μεταλλαγμένα και ζιζανιοκτόνα ίσον καρκίνος
Αμφιλεγόμενη η στάση και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια Τροφίμων (EFSA)
Καίγονται ένα -ένα τα χάρτινα επιχειρήματα των εταιρειών βιοτεχνολογίας, που θέλουν να γίνουν δερβεναγάδες στη ζωή και στα πιάτα μας. «Έχετε αποδείξεις ότι τα μεταλλαγμένα βλάπτουν την υγεία;», ρωτούσαν και ξαναρωτούσαν όταν τους πιέζαμε να μας αποδείξουν ότι είναι υγιεινά.
Ιδού λοιπόν: Ποντικοί που τρέφονταν για δύο χρόνια με γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι της εταιρίας Monsanto είτε έπιναν νερό με το ζιζανιοκτόνο Roundup της ίδιας εταιρείας, παρουσίασαν όγκους και πολλαπλές βλάβες σε όργανα, σύμφωνα με μια γαλλική έρευνα που δημοσιεύθηκε χθες.
Η Monsanto δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για να σχολιάσει, όμως ο όμιλος έχει φροντίσει επανειλημμένα δηλώσει στο παρελθόν πως τα προϊόντα του είναι ασφαλή και πως δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία ότι η κατανάλωση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ), δηλαδή των μεταλλαγμένων, δημιουργεί οποιονδήποτε κίνδυνο για την υγεία ανθρώπων ή ζώων.

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Καν με επικεφαλής τον καθηγητή Ζιλ-Ερίκ Σεραλινί ανακάλυψαν ότι οι ποντικοί που στη τροφή τους περιλαμβανόταν το μεταλλαγμένο καλαμπόκι NK603 της Monsanto, που το κατασκεύασε να είναι ανθεκτικό στο ζιζανιοκτόνο Roundup είτε τους χορηγούνταν νερό, που περιείχε Roundup σε επίπεδα τα οποία επιτρέπονται στις ΗΠΑ, πέθαναν πολύ νωρίτερα από τους ποντικούς της ομάδας ελέγχου, που έτρωγαν φυσικά προϊόντα.

Τα ζώα που τρέφονταν με ΓΤΟ-μεταλλαγμένα είτε με Roundup εμφάνισαν όγκους στους μαστούς, καθώς και σοβαρές ζημιές στο συκώτι και στα νεφρά.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι 50% των αρσενικών και 70% των θηλυκών ποντικών πέθαναν πρόωρα, σε σύγκριση με μόνο το 30% και το 20% αντίστοιχα των ποντικών.

www.biozo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: