Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Τώρα, " Δέσαμε!"

Αποκαταστάθηκε το πρόβλημα με τις ελληνικές εισαγωγές «επί πιστώσει» από χώρες της ΕΕ
Αποκαταστάθηκε το πρόβλημα για τις ελληνικές εισαγωγές «επί πιστώσει» από χώρες-μέλη της ΕΕ, που είχε δημιουργηθεί με την απόφαση των εταιρειών ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων να σταματήσουν να ασφαλίζουν εξαγωγικές πιστώσεις προς Ελλάδα.
Με παρέμβαση της Κομισιόν και ειδική τροπολογία το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε. Βάσει αυτής της τροπολογίας οι ιδιωτικές εταιρείες ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων μπορούσαν να ασφαλίζουν εξαγωγικές πιστώσεις προς Ελλάδα με 100% αντασφάλιση που παρέχεται από τα υπουργεία Οικονομικών των αντίστοιχων χωρών-μελών της ΕΕ (δηλ. με εγγύηση τού Δημοσίου).
Πιο αναλυτικά, όπως υπενθυμίζει -σε ανακοίνωσή του- ο Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ), λόγω της σοβαρής κρίσης που βιώνει τα τελευταία χρόνια η ελληνική οικονομία, οι Έλληνες εισαγωγείς από τις αρχές του 2012 αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας, ακόμη και επιβίωσης των επιχειρήσεών τους.

Η αιτία ήταν ότι οι εξαγωγείς των χωρών-μελών της ΕΕ, που πουλούσαν προϊόντα «επί πιστώσει» σε Έλληνες εισαγωγείς, ζητούσαν προκαταβολική πληρωμή προκειμένου να «φορτώσουν» τα προϊόντα τους προς Ελλάδα.

Αυτό συνέβαινε, γιατί οι εταιρείες ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων των χωρών-μελών της ΕΕ σταμάτησαν να ασφαλίζουν εξαγωγικές πιστώσεις προς Ελλάδα.

Όπως είναι φυσικό, το πρόβλημα επηρέαζε αρνητικά και πολλούς Έλληνες εξαγωγείς, δεδομένου ότι έκαναν εισαγωγές πρώτων υλών ή ενδιάμεσων προϊόντων, προκειμένου να ετοιμάσουν τις εξαγωγικές τους παραγγελίες.

Προκειμένου να λυθεί ή να μετριαστεί το πρόβλημα που αντιμετώπιζαν οι Έλληνες εισαγωγείς, και για να συνεχιστεί απρόσκοπτα το εμπόριο μεταξύ ξένων εξαγωγέων και Ελλήνων εισαγωγέων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού), μετά και από τη σύμφωνη γνώμη των χωρών-μελών της ΕΕ, τροποποίησε από 20.04.2012 τη λίστα των «Εμπορεύσιμων χωρών», εξαιρώντας την Ελλάδα από όλες τις άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ.

Η σχετική τροπολογία δημοσιεύτηκε στην «Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» (2012/C, 117/01, 21.04.2012) και με βάση αυτή την τροπολογία, οι ιδιωτικές εταιρείες ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων μπορούσαν να ασφαλίζουν εξαγωγικές πιστώσεις προς Ελλάδα με 100% αντασφάλιση που παρέχεται από τα υπουργεία Οικονομικών των αντίστοιχων χωρών-μελών της Ε.Ε. (δηλ. με εγγύηση τού Δημοσίου).

Στη συνέχεια, με πρωτοβουλία της «Ελληνικής αντιπροσωπείας», που συμμετέχει στην «Ομάδα Εξαγωγικών Πιστώσεων» τού Συμβουλίου της ΕΕ, την 12η Ιουλίου 2012 στάλθηκαν γραπτώς προς όλες τις «αντιπροσωπείες» των χωρών-μελών της ΕΕ, δύο συγκεκριμένα ερωτήματα τα οποία προτάθηκαν από τον ελληνικό ΟΑΕΠ, και στα οποία κλήθηκαν να δώσουν γραπτές απαντήσεις και οι 26 αντιπροσωπείες.

Οι δύο ερωτήσεις ήταν: ποια είναι η «Πολιτική Κάλυψης» για την Ελλάδα στη χώρα τους όσον αφορά στην ασφάλιση των εξαγωγικών πιστώσεων, και αν εφαρμόζουν την τροπολογία της «Ανακοίνωσης» που ισχύει από 20.04.2012 και αν έχουν ενημερώσει (και με ποιον τρόπο) τους εξαγωγείς των χωρών τους.

«Η ευχάριστη είδηση είναι ότι, από 12.07.2012 μέχρι και 24.09.2012, η Ελληνική αντιπροσωπεία έλαβε γραπτές απαντήσεις από 19 χώρες-μέλη της ΕΕ, οι οποίες απάντησαν ότι εφαρμόζουν την τροπολογία και ότι ασφαλίζουν όλες τις εξαγωγικές πιστώσεις προς Ελλάδα κατά περίπτωση (case-by-case).»

» Επίσης, δήλωσαν ότι έχουν ενημερώσει σχετικά τους συλλογικούς εξαγωγικούς φορείς των χωρών τους και ότι έχουν αναρτήσει σχετική ενημερωτική ανακοίνωση στα sites των αντίστοιχων ΟΑΕΠ», καταλήγει η ανακοίνωση τού Οργανισμού.
news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: