Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Φορολόγηση απ'το πρώτο ευρώ... χωρίς να αναγνωρίζεται κανένα έξοδο από σούπερ μάρκετ και καταστήματα ένδυσης ή υπόδησης!

Η πλήρης κατάργηση του αφορολόγητου ορίου φαίνεται πως βρίσκεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, σύμφωνα με δημοσιεύματα του οικονομικού Τύπου.
Η κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να θυσιάσει το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ, ώστε να αποφύγει τις απολύσεις στο Δημόσιο αλλά και για να κλείσει το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη δοθεί εντολή στο οικονομικό επιτελείο να διαπιστώσει το οικονομικό όφελος από την κατάργηση του αφορολόγητου, το οποίο εκτιμάται στα 2,5 με 3 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, το υπ. Οικονομικών εξετάζει διάφορα σενάρια, μεταξύ αυτών, την κατάργηση του αφορολόγητου για όλους, την κατάργηση μόνο για τους ελεύθερους επαγγελματίες ή τη διατήρηση του αφορολόγητου μόνο για τους συνταξιούχους.
Το ΔΝΤ με έκθεσή του προτείνει στην κυβέρνηση να καταργήσει το αφορολόγητο δίνοντας κάποιες ελαφρύνσεις, που θα επιτυγχάνονται μέσω δικαιολογητικών, ώστε οι φορολογούμενοι να καταφέρουν να ανακτήσουν μέρος του αφορολόγητου.
Το ΔΝΤ δηλαδή προτείνει μια συνολική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, φορολόγηση απ’το πρώτο ευρώ και νέες φορολογικές κλίμακες.
Το σενάριο για τις αποδείξεις

Στο φορολογικό «παιχνίδι» σχεδιάζει να ξαναβάλει τις αποδείξεις το υπουργείο Οικονομικών ως αντιστάθμισμα στην περίπτωση που καταργηθεί πλήρως το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο που εξετάζεται αυτή τη στιγμή προβλέπει ότι θα εκπίπτουν κατά ποσοστό 100% από το εισόδημα των φορολογούμενων, δαπάνες με αποδείξεις από συγκεκριμένες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών που βρίσκονται ψηλά στην λίστα της φοροδιαφυγής.

Το μέτρο εκτιμάται ότι θα απαλύνει την έξτρα φορολογική επιβάρυνση που θα υποστούν οι φορολογούμενοι από τυχόν πλήρη κατάργηση του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ. Και αυτό γιατί, με την έκπτωση κατά 100% συγκεκριμένων αποδείξεων από το φορολογητέο εισόδημα, ουσιαστικά οι φορολογούμενοι θα έχουν ένα «νέου τύπου» αφορολόγητο αφού οι αποδείξεις που θα συγκεντρώνουν θα περιορίζουν το τελικό ύψος του εισοδήματος που θα φορολογείται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών για τις αποδείξεις σε συνδυασμό και με την ενδεχόμενη κατάργηση του αφορολογήτου ορίου προβλέπει ότι:

1. Από το εισόδημα κάθε φορολογούμενου θα εκπίπτουν στο σύνολό τους οι δαπάνες για την καταβολή αμοιβών σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και ελεύθερους επαγγελματίες που βρίσκονται ψηλά στην λίστα με τα μεγαλύτερα ποσοστά φοροδιαφυγής.

2. Η εφορία θα αναγνωρίζει και θα αφαιρεί κατά 100% από το φορολογητέο εισόδημα των φορολογούμενων τις αποδείξεις από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, κομμωτήρια, αισθητικούς, φυσιοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, γιατρούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους και άλλες κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών. Επίσης στο μέτρο αυτό θα ενταχθούν οι λογαριασμοί που θα πληρώνουν σε μπαρ, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης και άλλες επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και ψυχαγωγίας ενώ κανένα όφελος δεν θα έχουν οι φορολογούμενοι όταν συγκεντρώνουν αποδείξεις από σούπερ μάρκετ και καταστήματα ένδυσης ή υπόδησης.

3. Εξετάζεται να υπάρξει ένα πλαφόν στο ύψος των αποδείξεων που θα αναγνωρίζει προς έκπτωση η εφορία από το φορολογητέο εισόδημα.

Η έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα του 100% των δαπανών για την καταβολή αμοιβών σε επιτηδευματίες που παρέχουν υπηρεσίες και σε ελεύθερους επαγγελματίες εκτιμάται ότι θα είναι ένα πάρα πολύ ισχυρό κίνητρο για τη ζήτηση αποδείξεων από τις συγκεκριμένες κατηγορίες αυτοαπασχολουμένων, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν εκδίδουν αποδείξεις σε όλους τους πελάτες τους και εμφανίζουν κάθε χρόνο στην Εφορία πάρα πολύ χαμηλά ετήσια εισοδήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: