Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Η Συγκυβέρνηση ανακινεί αίφνης το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων

Λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με τον Βόλφγκαγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο, η κυβέρνηση επέλεξε να ανακινήσει το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων. Και μάλιστα παρέχοντας τη διαβεβαίωση ότι παραμένει ανοικτό.
“Η εκκρεμότητα εξακολουθεί να υφίσταται, ως χώρα διατηρούμε το δικαίωμα και τις δυνατότητες για τον χειρισμό και την ικανοποιητική κατάληξή της. Η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε των αξιώσεών της”, ήταν τα λόγια του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα χθες στη Βουλή.
Κατά τον ίδιον, η προσπάθεια “διερεύνησης” του εν λόγω θέματος “συνεχίζεται και εντατικοποιείται”, αναφέροντας τις εξης πρωτοβουλίες:
Πρώτον, τη σύσταση ομάδας εμπειρογνωμόνων για την αναλυτική καταγραφή του αρχείου και την προσκόμιση οποιουδήποτε σχετικού στοιχείου.
Δεύτερον, τη διενέργεια ελέγχου για την ανεύρεση υλικού κι από άλλες διευθύνσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

“Ρεαλιστικά και ψύχραιμα”

Ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε ότι το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων πρέπει να το προσεγγίσουμε “με μία ρεαλιστική και ψύχραιμη οπτική”. Σημειώνοντας ότι οι απαιτήσεις της χώρας από επανορθώσεις και αποζημιώσεις (από την πρώην Ανατολική και πρώην Δυτική Γερμανία) χρονολογούνται από τον Α΄και Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, τις απαρίθμησε ως εξής:

- Αξιώσεις του ελληνικού Δημοσίου για ζημιές που προκλήθηκαν στην υποδομή της χώρας και στην δημόσια περιουσία.

- Επιστροφή του “Κατοχικού Δανείου”.

- Αξιώσεις Ελλήνων πολιτών ια αποζημιώσεις λόγω ζημιών στην ιδιωτική περιουσία τους.

7,5 δισ. δολάρια

Οσον αφορά στους αριθμούς, προσδιόρισε αυτές τις απαιτήσεις στο ποσόν των 7,5 δισ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένου του δανείου της ΤτΕ.

Εναντι αυτού του ποσού, η Ελλάδα έχει λάβει κατά καιρούς τα εξής ποσά:

• 20 εκατ. δολάρια το 1946 από τη διάλυση της Γερμανικής Πολεμικής Βιομηχανίας.
• Την ίδια χρονιά περιήλθαν στο ελληνικό Δημόσια όλες οι περιουσίες των Γερμανών υπηκόων, η αξία των οποίων δεν υπολογίσθηκε τότε από το ΥΠΕΞ.
• 4,8 εκατ. γερμανικά μάρκα το 1961, για αφαιρεθέντα καπνά από τις γερμανικές αρχές κατοχής.
• 115 εκατ. γερμανικά μάρκα το 1961, πάλι, στα θύματα του Ναζισμού.
Κατά τον κ. Σταϊκούρα, αυτά τα στοιχεία αποτελούν “ένα συγκεκριμένο τμήμα της προσπάθειας που έχει ξεκινήσει για πρώτη φορά το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους”, ώστε να αποτυπωθεί σε όλο το εύρος το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων.

www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: