Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ- ΕΟΖ ο Δούρειος Ίππος της πολιτικής τύπου σοκ


Από τις 10 Οκτωβρίου, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη με θέμα τα υπό ένταξη έργα του ΕΣΠΑ Μεσσηνίας, ο περιφερειάρχης Π. Τατούλης δήλωνε μεταξύ άλλων ότι «λύση για εμάς είναι να μετατραπούμε σε Ειδική Οικονομική Ζώνη (ΕΟΖ)» και έκλεινε την αποστροφή του λόγου του με τη φράση «οι επενδύσεις θα γίνουν όταν οι αποφάσεις θα παίρνονται fast track». Με επιμονή εδώ και καιρό, από τα τέλη Ιουλίου, η παράταξη Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου με επικεφαλής τον περιφερειακό της σύμβουλο, Θανάση Πετράκο έχει ανακινήσει το θέμα ζητώντας επιτακτικά από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Τατούλη να ξεκαθαρίσει τη θέση του, αλλά για πολύ καιρό σιωπούσε. 
Στην ερώτησή της η Αγωνιστική Συνεργασία, μάλιστα, ρωτούσε τον Περιφερειάρχη εάν έχει προχωρήσει σε συζητήσεις είτε με την κυβέρνηση είτε με κοινοτικούς αξιωματούχους και πιο συγκεκριμένα: «Εμείς για μια ακόμη φορά, θέλουμε να τονίσουμε ότι η άποψη να μετατραπεί η Πελοπόννησος σε Ειδική Οικονομική Ζώνη είναι μια άποψη που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα συμφέροντα του λαού της Πελοποννήσου. Είναι το όραμα μετατροπής της Πελοποννήσου σε αποικιοκρατική ζώνη, καθότι οι ΕΟΖ είναι ένας Δούρειος Ίππος της πολιτικής τύπου σοκ, με σκοπό την αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων και την αποικιοκρατική επέλαση διεθνών επενδυτικών συμφερόντων, που επιθυμούν να καρπωθούν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας και προφανώς και της Πελοποννήσου και να καταγράψουν κέρδη χωρίς κανένα κοινωνικό αντάλλαγμα».
Ειδική οικονομική ζώνη χαρακτηρίζεται μια γεωγραφική περιοχή που έχει διαφορετικούς οικονομικούς νόμους από τους χαρακτηριστικούς οικονομικούς νόμους μιας χώρας. Αν και δεν προχώρησε ο Π. Τατούλης σε περαιτέρω διευκρινίσεις, γνωρίζουμε ότι το θέμα ανέκυψε με την επίσκεψη του γερμανού υπουργού Οικονομίας και Τεχνολογίας Φ. Ρέσλερ στην Αθήνα τρεις μέρες νωρίτερα, όπου σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδη, στις 10 Οκτωβρίου, συμφώνησαν ότι: «θεωρούμε ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι ένας πολύ σημαντικός επενδυτικός προορισμός, θέλουμε να διαπιστώσουν οι επενδυτές ότι υπάρχει δυναμικό εδώ για επενδύσεις και εν τω μεταξύ αποδείχθηκε ότι οι δυνατότητες είναι πολύ καλές, ώστε με τα μέτρα με τα οποία θα συμφωνήσουμε από κοινού να δημιουργηθεί ακόμα καλύτερο επενδυτικό περιβάλλον».
Το πώς, όμως, το οικονομικό περιβάλλον θα γίνει πιο ελκυστικό το είχε εξηγήσει στα τέλη Ιουλίου όταν είχε υποστηρίξει ότι «πρέπει να διαμορφωθεί ένα ελκυστικό πλαίσιο προσέλκυσης επενδύσεων. Ένα τέτοιο πλαίσιο πρέπει να περιλαμβάνει ειδικές οικονομικές ζώνες με ξεχωριστό νομικό, διοικητικό και εργασιακό καθεστώς, προκειμένου να διευκολυνθούν οι επενδυτές…».

Τη φράση αυτή έρχεται να συνεχίσει ο προβληματισμός του γερμανού υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Σ. Κάπφερερ, ο οποίος σε αλλεπάλληλες δηλώσεις που έκανε όταν επισκέφτηκε τη χώρα μας, αναφέρθηκε σε αυτό το ενδεχόμενο υποστηρίζοντας με ακόμα μεγαλύτερη λεπτομέρεια: «Υπάρχουν πολλές διατάξεις που θα μπορούσαν να ισχύσουν στις ειδικές επενδυτικές ζώνες, όπως χαμηλότερη φορολογία. Η αλλαγή της κοινοτικής νομοθεσίας με την παροχή κινήτρων ώστε να γίνουν ελκυστικότερες οι επενδύσεις σε συγκεκριμένες περιοχές θα ήταν μία ακόμη εναλλακτική. Αυτά, όμως, πρέπει να συναποφασιστούν από κοινού με την Κομισιόν και την ελληνική κυβέρνηση με κάθε λεπτομέρεια. Η εμπειρία σε άλλες χώρες πάντως έχει δείξει πως όλα αυτά λειτουργούν ταχύτατα ως κίνητρο για την προσέλκυση επενδύσεων»

Και κατέληγε: «Το πεδίο στο οποίο θα επικεντρωθούν οι γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα θα είναι αναμφισβήτητα η ηλιακή και η αιολική ενέργεια. Είχα μια συνάντηση με τον υπουργό Ενέργειας και κατέστη σαφές ότι το ελληνικό υπουργείο έχει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις και μπορεί να μας διαθέσει συγκεκριμένες εκτάσεις για επενδύσεις, νομίζω λοιπόν ότι η εξεύρεση μεγάλων οικοπέδων είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να επιλυθεί»
Συνεπώς, όπως μας πληροφορούν και οι αξιωματούχοι της Γερμανίας, η δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών αντιβαίνει και τους κανόνες και τους νόμους ακόμα και της ευρωπαϊκής κοινότητας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: