Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Δεν είναι όμως και να πανηγυρίζουμε, για τα «αποτελέσματα» της επίσκεψης Μέρκελ…

Βασίλης Δεληγκάρης

Εντάξει είναι θετικό το γεγονός ότι ένας(μία) ξένος ηγέτης μεγάλης χώρας, μπορεί να επισκέπτεται ακόμη την Ελλάδα, έστω και με την προστασία επτά χιλιάδων αστυνομικών… αλλά νομίζω μέχρι εκεί!

Θα μπορούσαμε όμως να πούμε πως η επίσκεψη της καγκελαρίου είναι…μη αρνητική για εμάς και αρκετά θετική βέβαια για την ίδια.

«Veni – vidi –vici»…λοιπόν η κυρία Μέρκελ και έστειλε τα μηνύματά της στην διεθνή κοινότητα και στο εσωτερικό της χώρας της.

Στη διεθνή κοινότητα και στο Δ.Ν.Τ. το μήνυμα πώς η Ελλάδα αποτελεί πρωτευόντος ζώνη επιρροής της Γερμανίας και αυτό ανεξάρτητα αν στο εγγύς μέλλον θα εξακολουθήσει να αποτελεί κράτος – μέλος της ευρωζώνης.

«Εύχομαι και ελπίζω» είπε να παραμείνετε στο ευρώ! Αλλά και να μην παραμείνετε (δεν το είπε αλλά σαφώς το υπονόησε), εμείς εδώ είμαστε «για να κάνουμε μαζί δουλειές»…

Καμιά αναφορά δεν έγινε, ούτε για κουρέματα, ούτε για επιμηκύνσεις, ούτε για άλλες διευκολύνσεις για τις οποίες ενδεχομένως θα μπορούσε να βάλει και λίγο το χέρι στην τσέπη και η Γερμανία.


Η ζημιά θα είναι, κατά πως άφησε να εννοηθεί, όλη και μέχρι το τέλος δική μας, ανεξάρτητα αν τόσα χρόνια οι καλοί μας συνεταίροι κερδίζανε και εξακολουθούν να κερδίζουν από τον υπέρογκο δανεισμό μας.

Αυτό το τελευταίο ήταν ένα μήνυμα που απευθυνόταν σαφώς όχι μόνο προς εμάς αλλά και στο εκλογικό σώμα τον Γερμανών που σε ένα περίπου χρόνο θα κληθεί να ψηφίσει.

Και εμείς τι πήραμε;…Εκτός από την στήριξη στον Σαμαρά και την «φιλογερμανική» προπαγάνδα «που φάγαμε στη μάπα» για 3-4 ημέρες, επί της ουσίας τίποτε!

Για να πάρουμε την επόμενη δόση, προς τα τέλη Νοεμβρίου και βλέπουμε, θα πρέπει να κάνουμε αυστηρά εδώ και τώρα, αυτά που μας ζητάει η τρόικα και με την άμεση και επί τόπου υπόδειξη και την βούλα της Μέρκελ.

Τίποτα περισσότερο προς το παρόν(;) καμιά διαπραγμάτευση ή επαναδιαπραγμάτευση…

Τούτων δοθέντων, υπάρχει άραγε κάποια προοπτική με την εφαρμογή ενός ακόμη, σκληρότερου όλων, πακέτου μέτρων; Σαν αυτό που κατά τα φαινόμενα θα έρθει τελικά προς ψήφιση στην ελληνική Βουλή;

Κατά την γνώμη πολλών( σχεδόν όλων) των διεθνών οικονομικών αναλυτών καμία.

Άλλωστε η προχθεσινή έκθεση του Δ.Ν.Τ με τις πολύ δυσμενείς προβλέψεις για τις προοπτικές της οικονομικής και δημοσιονομικής κατάστασης στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, δεν αφήνουν δυστυχώς περιθώρια αισιοδοξίας, ούτε για έξοδο από το τούνελ αλλά ούτε καν για την καταβολή από μέρους τους του μεριδίου της δόσης που τους αναλογεί!

Η κατάσταση λοιπόν φαίνεται ότι θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο τους επόμενους μήνες τόσο που εύλογα δημιουργεί το ερώτημα, όσο δεν υπάρχει ένα συνολικό εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης, «και μετά απ’ αυτό τι;»… Ξανά – μανά το ίδιο βιολί, με άλλους ενδεχομένως πρωταγωνιστές, που θα αναμασήσουν τα ίδια χιλιοειπωμένα πλέον επιχειρήματα, για νέες θυσίες που θα απαιτηθούν ξανά για την σωτηρία της πατρίδος!

Για πόσο μπορεί ακόμη μια κυβέρνηση, μια οποιαδήποτε κυβέρνηση, εν προκειμένω η κυβέρνηση Σαμαρά, να έχει την δυνατότητα να διαχειρίζεται πολιτικά μια όλο και πιο εκρηκτική κοινωνική κατάσταση. Κατά την ταπεινή μου γνώμη πολύ μικρή πιθανότητα. Είτε εντός είτε πολύ περισσότερο εκτός ευρώ, εδώ που φθάσαμε ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού θα βρεθεί εντός των ορίων μιας ανθρωπιστικής κρίσης και η κατάσταση θα έχει γίνει τότε δυστυχώς μη διαχειρίσιμη…


Δεν υπάρχουν σχόλια: