Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Τέχνη και μεράκι στον Αυλώνα

Σχολή ειδίκευσης τεχνιτών αλουμινίου για τους ανήλικους κρατούμενους

Της Ιωαννας Φωτιαδη


«Αυτό το σφίξιμο στην καρδιά κάθε φορά που περνάω τα κάγκελα δεν συνηθίζεται», λέει με ειλικρίνεια στην «Κ» ο κ. Κώστας Λένος, τέως πρόεδρος του ΣΕΚΑ (Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου) που για έξι μήνες δίδασκε την επόμενη γενιά «αλουμινάδων» στο Κέντρο Κράτησης Ανηλίκων Αυλώνα. Οντας κάτοικος Αυλώνα, είχε καταθέσει την ιδέα για τη δημιουργία μιας Σχολής Ειδίκευσης Τεχνιτών Αλουμινίου εδώ και καιρό στη διοίκηση της φυλακής, η οποία εν τέλει την ενέκρινε. Παράλληλα, το Δ.Σ. του ΣΕΚΑ έδωσε το «πράσινο» φως και μαζί με το ΙΝΚΑΛ (Ινστιτούτο Κατασκευών Αλουμινίου) οργάνωσαν τη δομή των μαθημάτων και «στράτευσαν» δεκαπέντε εκπαιδευτές. 
Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στο εργαστήριο είναι όλα χορηγίες εταιρειών. «Οταν αγαπάς μια τέχνη θέλεις να τη μάθεις και σε άλλους», επισημαίνει ο ίδιος, εμφανώς συγκινημένος κατά την τελετή απονομής των πτυχίων. «Θέλει υπομονή και επιμονή», ομολογεί ο ίδιος, που δίδαξε για πρώτη φορά στη ζωή του. «Χρειάζεται χρόνος για να κερδίσεις την εμπιστοσύνη των εν λόγω μαθητών, που δικαίως είναι καχύποπτοι».



Ο κύκλος ειδίκευσης περιελάμβανε θεωρητικό και πρακτικό σκέλος. Το τμήμα ξεκίνησε με δώδεκα μαθητές, αποφοίτησαν, ωστόσο, λιγότεροι, αφού πολλοί εξ αυτών στο μεταξύ αποφυλακίστηκαν ή μεταφέρθηκαν σε φυλακές ενηλίκων. Ενδεικτικό της απήχησης που είχε η πρωτοβουλία είναι ότι ένας εκ των μαθητών, μολονότι αποφυλακίστηκε πριν από το πέρας του σεμιναρίου, ζήτησε ειδική άδεια, ώστε να μπορεί να εισέρχεται στον χώρο και να αποφοιτήσει. «Με ξαναπήραν στην παλιά μου δουλειά» λέει στην «Κ» ο 22χρονος Χ., «αλλά θέλω το χαρτί για το μέλλον». Οι πρώτοι απόφοιτοι εργάζονταν ήδη όλοι στη συντήρηση της φυλακής: στο σιδηρουργείο, το συνεργείο κ.λπ. «Με λίγα λόγια, τα χέρια μας πιάνουν», προσθέτει χαριτολογώντας έτερος απόφοιτος, που χρειάζεται ακόμα επτά χρόνια για να εκτίσει την ποινή του. «Τη σχολή δεν την αλλάζω με τίποτα» λέει ο 22χρονος Π., «είναι ο καλύτερος τρόπος αξιοποίησης του νεκρού χρόνου της φυλακής». Στον Αυλώνα κρατούνται συνολικά 415 άτομα, εκ των οποίων πάνω από τους μισούς είναι υπόδικοι για πάνω από έναν χρόνο, περιμένοντας την εκδίκαση της υπόθεσής τους, που θα καθορίσει τη μετέπειτα ζωή τους. Πολλοί εξ αυτών φοιτούν στα σχολεία της φυλακής: 100 στο Δημοτικό, 190 σε Γυμνάσιο και Λύκειο.

Στην τελετή απονομής των πτυχίων και έναρξης της νέας «σχολικής» χρονιάς κανείς δεν μπορεί να κρύψει τα συναισθήματά του. Οι απόφοιτοι καμαρώνουν αμήχανα, η επόμενη «φουρνιά» αδημονεί να ξεκινήσει, ενώ οι υπεύθυνοι είναι εμφανώς συγκινημένοι που το στοίχημα, που απαιτούσε μεταξύ άλλων συμπόρευση δύο υπουργείων (Παιδείας και Δικαιοσύνης) «πέτυχε». «Η στιγμή που τοποθέτησαν στα κελιά τους κουφώματα φτιαγμένα από τους ίδιους ήταν καθοριστικής σημασίας» αναφέρει η προϊσταμένη του Κέντρου Κράτησης, κ. Μαρίνα Μπούκη, «ένιωσαν ότι ο κόπος τους πιάνει τόπο και ενέτειναν την προσπάθειά τους». Οπως τόνισε και ο γενικός διευθυντής Σωφρονιστικής Πολιτικής, Ιω. Σταλίκας, «πρόκειται για ένα ενδιαφέρον εγχείρημα με απτά αποτελέσματα».

Αλλοι κλάδοι

Οι ιθύνοντες ενδιαφέρονται για επέκταση των εκπαιδευτικών σεμιναρίων και σε άλλους κλάδους, όπως η κηπουρική, η μαγειρική κ.ά. Μετά την επιτυχία της περυσινής χρονιάς, φέτος οι ενδιαφερόμενοι έχουν διπλασιαστεί. «Αυτό μου δίνει μεγαλύτερη χαρά», υπογραμμίζει ο κ. Λένος «γιατί πέρα από την τέχνη μας καλούμαστε να μεταλαμπαδεύσουμε και την ελληνική κουλτούρα».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: