Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Απολύσεις στο Δημόσιο ζητά η τρόικα, αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις

Ανένδοτοι οι Τροικανοί
Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τα εργασιακά του ιδιωτικού τομέα και τις απολύσεις στο Δημόσιο. Οι συναντήσεις της Κυριακής διακόπηκαν δύο φορές και ολοκληρώθηκαν μετά τα μεσάνυχτα, ενώ ο Αντώνης Μανιτάκης αποχώρησε. Η τρόικα θα συναντηθεί ξανά με τους υπουργούς Εργασίας και Εσωτερικών, ενώ αύριο αναμένεται συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών.
«Αγκάθια» αποτελούν η αναδρομική μείωση των αποζημιώσεων, η μείωση του χρόνου προειδοποίησης μέχρι τρεις μήνες, η κατάργηση των τριετιών και οι απολύσεις 150.000 δημοσίων υπαλλήλων.
Συμφωνία μόνο για τον κατώτατο μισθό
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα ζητά να μειωθεί η αποζημίωση απόλυσης κατά 50% ανεξάρτητα με το εάν θα υπάρχει ή όχι προειδοποίηση. Ειδικότερα, ζητά να τεθούν ως πλαφόν οι 12 βασικοί μισθοί όταν δεν υπάρχει προειδοποίηση και οι 6 όταν υπάρχει, ρύθμιση η οποία θα ισχύσει αναδρομικά (δηλαδή για εκείνους που έχουν ήδη απολυθεί και δεν έχουν εισπράξει μέρος της αποζημίωσης).
Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν ρίξει στο τραπέζι
την κατάργηση των τριετιών και την θέσπιση ενιαίου μισθού αναφοράς, 6ήμερη εργασία σε ό,τι νοείται ως κατάστημα (στο περίπου το 80% των επιχειρήσεων της χώρας) και αποσύνδεση του ωραρίου λειτουργίας των επιχειρήσεων με το ωράριο εργασίας των υπαλλήλων.
Η διαπραγμάτευση με τον υπουργό και τον υφυπουργό Εργασίας κράτησε 7 ώρες και θα συνεχιστεί σήμερα.
Αποχώρησε ο Μανιτάκης – τι θα γίνει στο Δημόσιο Οι απολύσεις στο Δημόσιο «ανατίναξαν» την συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Διοικητής Μεταρρύθμισης, ο οποίος αποχώρησε από τις συζητήσεις.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η τρόικα αμφισβητεί την πρόταση του υπουργείου για διαθεσιμότητα και ζητά απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων από τους οργανισμούς που καταργούνται ή συγχωνεύονται.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν δέχεται τις απολύσεις και αντιπροτείνει το μοντέλο διαθεσιμότητας, λέγοντας ότι για φέτος ο στόχος των 15.000 απομακρύνσεων υπερκαλύπτεται από τα αιτήματα για συνταξιοδοτήσεις, ενώ τονίζει ότι έως το 2015 θα έχουν απομακρυνθεί πολλοί περισσότεροι από 150.000 υπαλλήλους που ζητά η τρόικα.
Τρόικα και Δημήτρης Μανιτάκης θα έχουν νέο ραντεβού σήμερα.
Συνάντηση αρχηγών πριν την Σύνοδο Κορυφής
Και ενώ η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι, οι κ.κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης αναμένεται να συναντηθούν το αργότερο αύριο.
Μάλιστα, ο χρόνος πιέζει καθώς την Τετάρτη ο πρωθυπουργός αναχωρεί για Βρυξέλλες, προκειμένου να παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής όπου θα παρουσιάσει το πακέτο των μέτρων που θα ανάψει το «πράσινο φως» για την έκθεση της τρόικας και την εκταμίευση των 31,5 δισ. ευρώ.
www.freegossip.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: