Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Σχέδια για επενδύσεις fast track σε 60 χλμ παραλίας


Κίνητρα για τουριστικές και real estate επενδύσεις σε εξήντα χιλιόμετρα παραλίας, από το Φάληρο ως το Σούνιο, σχεδιάζει να χορηγήσει η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας imerisia.gr, η βασική ιδέα συνίσταται στην εκμετάλλευση των υπεραξιών που θα δημιουργήσει το project του Ελληνικού, με την αξιοποίηση παραλιών από ιδιώτες και τη δημιουργία ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων, τουριστικών χωριών και μαρινών.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η ρύθμιση που επεξεργάζεται το ΥΠΕΚΑ για fast track εντάξεις στα σχέδια πόλεως, καθώς και τα οδικά έργα που εξετάζονται να συμπεριληφθούν στο υπό επεξεργασία ρυθμιστικό για τη σύνδεση της παραλίας με το αεροδρόμιο μέσω νέου αυτοκινητοδρόμου.

Στο υπουργείο ετοιμάζονται ώστε από τις αρχές του 2013 να ξεκινήσει η διαδικασία για την προκήρυξη μιας συνολικής μελέτης για όλο το παραλιακό μέτωπο.

Τα σχέδια



Προκειμένου να δημιουργήσει ευνοϊκό περιβάλλον για την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου η κυβέρνηση αναμένεται να δώσει τη δυνατότητα υλοποίησης τουριστικών επενδύσεων σε δημόσια ακίνητα με κατ’ εξαίρεση χωροταξικούς και πολεοδομικούς όρους, συντελεστές δόμησης στο σύνολο των οικοδομήσιμων χώρων στο 0,4 και χωρίς περιορισμούς που προβλέπονται από τα γενικά πολεοδομικά σχέδια της ευρύτερης περιοχής.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα μάλιστα, η πολεοδόμηση θα γίνεται με κοινές υπουργικές αποφάσεις, χωρίς την υποχρέωση έκδοσης Π.Δ., ενώ οι υποψήφιοι επενδυτές θα απαλλάσσονται από την υποχρέωση εισφοράς σε γη και θα έχουν την υποχρέωση το 50% να είναι κοινόχρηστοι χώροι.

Εκτός αυτού, θα δοθεί η δυνατότητα κατασκευής και εκμετάλλευσης μαρίνων, υπό τη προϋπόθεση ότι αυτή απέχει 1 χλμ. από την πιο κοντινή λιμενική εγκατάσταση, καθώς και η δυνατότητα αξιοποίησης παραλίων από ιδιώτες, με συμβάσεις παραχώρησης που μπορούν να φτάνουν έως τα 99 έτη.
Σημειώνεται ότι για την υλοποίηση του προγράμματος το υπουργείο Ανάπτυξης έχει προαναγγείλει την ίδρυση εταιρείας με την επωνυμία «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε.».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: