Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Να κληθεί στη Βουλή και ο Γ. Παπανδρέου για τη λίστα Λαγκάρντ

«Ο κ. Παπανδρέου ως πρωθυπουργός της χώρας και ο κ. Παπακωνσταντίνου ως Υπουργός Οικονομικών το Γενάρη του 2011 – ενώ κατείχαν τη λίστα (Σ.Σ: Λαγκάρντ) συναντήθηκαν με τον διοικητή της τράπεζας HSBC στην Ελβετία» δήλωσε μιλώντας στο Real FM η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου. Ζήτησε να κληθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής να καταθέσει ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, προαναγγέλλοντας την υποβολή ανάλογου αιτήματος από τον ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.
Όπως είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από την ακρόαση του τέως υπουργού Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου προέκυψαν νέα στοιχεία. Συγκεκριμένα, τόνισε πως ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε γνωστό πως ο Γιώργος Παπανδρέου γνώριζε για την ύπαρξη της λίστας και το γεγονός ότι ήταν στην κατοχή του πρώην υπουργού. Πρόσθεσε πως «ο κ. Παπανδρέου ως πρωθυπουργός της χώρας και ο κ. Παπακωνσταντίνου ως Υπουργός Οικονομικών το Γενάρη του 2011 ενώ κατείχαν τη λίστα αυτή – συναντήθηκαν με τον διοικητή της τράπεζας HSBC στην Ελβετία. Αυτό μου το επιβεβαίωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου χθες που τον ρώτησα. Δεν θέλησε να μου απαντήσει ποιο ήταν το περιεχόμενο αυτής της συνάντησης», είπε.


Αναφερόμενη στο γεγονός ότι ο πρώην υπουργός παραδέχθηκε πως είχε την κατοχή του πρωτότυπο cd με τα ονόματα των μεγαλοκαταθετών, αλλά τώρα δεν ξέρει πού βρίσκεται αυτό σχολίασε καυστικά: «Νομίζω ότι τα συμπεράσματα είναι αναπόδραστα και δυστυχώς είναι και οδυνηρά και λυπηρά. Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανερυθρίαστα κατέθεσε χθες ότι κράτησε για τον εαυτό του το πρωτότυπο αρχείο της λίστας Λαγκάρντ ... ενώ αρνήθηκε κατ΄ επανάληψη να κατονομάσει το πρόσωπο στο οποίο το παρέδωσε. Αυτό σημαίνει δύο τινά. Το πρώτο είναι ότι επεφύλαξε στον εαυτό του την αποκλειστική χρήση και νομή ενός δημόσιου αρχείου που ζητήθηκε στο όνομα της ελληνικής κυβέρνησης και όχι για λογαριασμό του κ. Παπακωνσταντίνου ως ιδιώτη. Το δεύτερο είναι ότι ο καθένας βεβαίως δικαιούται πλέον να συναγάγει ότι το έχει ακόμη ο ίδιος και αρνείται να το παραδώσει».

Επίσης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε μιλήσει για πολιτικές, ποινικές και αστικές ευθύνες τεσσάρων προσώπων σε σχέση με το χειρισμό της λίστα Λαγκάρντ, κατονομάζοντας τους κ.κ Βενιζέλο, Παπακωνσταντίνου και τους πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γ Καπελέρη και Ι.Διώτη. Έκανε λόγο για εξωθεσμική και παραθεσμική χρήση της λίστας, για παράβαση καθήκοντος καθώς και για ιδιωτική χρήση δημοσίου εγγράφου.
Τέλος, η κ. Κωνσταντοπούλου είπε ότι δεν μπορεί να ξεχάσει την προσπάθεια που έγινε πέρυσι από τον τότε υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο να αντικαταστήσει τους οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη, ούτε τις καταγγελίες τους για παρεμβάσεις από πολιτικά πρόσωπα στο έργο τους.

Επίθεση στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κώστας Μαρκόπουλος κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής:
«Αν για εσάς είναι ύβρη για το ότι χάθηκε η «λίστα Λαγκαρντ» για μένα είναι ύβρη προς την πολιτική, είναι ύβρη προς την Δικαιοσύνη, είναι ύβρη προς τον λαό και σε αυτούς που έχασαν τις δουλειές τους».
www.eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: