Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

Αποσύρεται η έκπτωση του 20% στον ΕΝΦΙΑ για τα ξενοίκιαστα σπίτια

Με το σκεπτικό ότι θα πληρώσουν ΕΝΦΙΑ όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων, είτε εισπράττουν ενοίκιο, είτε όχι, το υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να βάλει τέλος στην έκπτωση του 20% που ίσχυε για τις ξενοίκιαστες κατοικίες.Όπως αιτιολόγησε την απόφαση αυτή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τ. Αλεξιάδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Ε. Μπασιάκου, η κατοχή ακίνητης περιουσίας μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο φορολογίας διαφορετικής από το εισόδημα.
Ως εκ τούτου, ούτε η ύπαρξη προσόδου από το φορολογηθέν ακίνητο αποτελεί προϋπόθεση ή κριτήριο υπαγωγής στο ΕΝΦΙΑ, ούτε η μη συνεκτίμηση, κατά την επιβολή του φόρου επί των ακινήτων, της υπάρξεως ή μη εισοδήματος από το βαρυνόμενο ακίνητο συνιστά, μόνη αυτή, παράβαση της συνταγματικής αρχής της ίσης, αναλόγως της φοροδοτικής ικανότητας εκάστου, επιβαρύνσεως.
Για παράδειγμα ένας ιδιοκτήτης δευτερεύουσας κατοικίας, 100 τ.μ., 3ου ορόφου, 15ετίας στην Καισαριανή, που παραμένει ξενοίκιαστη, ενώ πέρυσι πλήρωσε ΕΝΦΙΑ με έκπτωση 20%, 427 ευρώ (από 533 ευρώ χωρίς την έκπτωση) φέτος θα κληθεί να πληρώσει 510 ευρώ, παρά τη μείωση της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

www.financialbox.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: