Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

Ισπανικές εκλογές στον απόηχο του Brexit

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Ισπανοί σε μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση μόλις λίγες ημέρες μετά τον πολιτικό και οικονομικό σεισμό που προκάλεσε το αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα της Βρετανίας. Όλα τα κόμματα επιζητούν να αποσπάσουν ψήφους από τις «συγγενείς» παρατάξεις και να πείσουν τους αναποφάσιστους. Μετά τη θύελλα του Brexit οι Ισπανοί καλούνται σήμερα στις κάλπες για να αποφασίσουν αν θα διατηρήσουν τη Δεξιά στην εξουσία ή θα αλλάξουν πορεία, όπως τους καλεί το κόμμα που τάσσεται κατά της λιτότητας, το Podemos.
Τριάντα έξι εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις νέες αυτές βουλευτικές εκλογές μόλις έξι μήνες έπειτα από αυτές της 20ής Δεκεμβρίου.
Οι κάλπες άνοιξαν στις 09:00 και θα παραμείνουν ανοιχτές έως τις 20:00 τοπική ώρα (10:00 ως 21:00 ώρα Ελλάδος) και τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται γύρω στις 22:30.
Τον Δεκέμβριο οι Ισπανοί είχαν ήδη ταχθεί υπέρ μιας αλλαγής, τιμωρώντας τα δύο μεγάλα κόμματα που δίνουν τον τόνο στη δημοκρατική ζωή της χώρας εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια.

Το Λαϊκό Κόμμα (PP) του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στις προηγούμενες εκλογές, εξασφαλίζοντας μόνον το 28,7% των ψήφων, μολονότι ήρθε πρώτο. Ωστόσο και γι'αυτές τις εκλογές είναι το φαβορί.

www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: